Τρίτη 4 Αυγούστου 2020

Χιλή: Προσπάθεια της αντιπολίτευσης να παραπεμφθεί ο πρόεδρος Πινιέρα για την αστυνομική βία στη διάρκεια των διαδηλώσεων

Χιλή: Προσπάθεια της αντιπολίτευσης να παραπεμφθεί ο πρόεδρος Πινιέρα για την αστυνομική βία στη διάρκεια των διαδηλώσεων

12/12/19 18:04

Οι βουλευτές στη Χιλή θα συζητήσουν την Πέμπτη το αίτημα για την παραπομπή του προέδρου Σεμπαστιάν Πινιέρα με την κατηγορία ότι απέτυχε να προστατεύσει τα ανθρώπινα δικαιώματα στη διάρκεια των ταραχών που συγκλονίζουν τη χώρα, μια πολιτική δοκιμασία την οποία αναμένεται να ξεπεράσει.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι διαδηλώσεις στη Χιλή ξεκίνησαν τον Οκτώβριο μετά την ανακοίνωση της αύξησης της τιμής του εισιτηρίου του μετρό και γρήγορα επεκτάθηκαν σε ένα ευρύ κοινωνικό κίνημα διαμαρτυρίας, το οποίο συνεχίζεται.

Μέχρι στιγμής 26 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ έχουν γίνει πολλές καταγγελίες για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τις δυνάμεις της τάξης.

Ο κεντροδεξιός Πινιέρα, ένας δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας, είναι ο βασικός στόχος των επικρίσεων. Η δημοτικότητά του τον Νοέμβριο ήταν μόλις 10%, το χαμηλότερο ποσοστό που έχει καταγράψει πρόεδρος της Χιλής από την αποκατάσταση της δημοκρατίας το 1990.

Όμως οι πιθανότητες να παραπεμφθεί δεν είναι πολλές.

Ακόμη κι αν συμπληρωθεί η απλή πλειοψηφία που απαιτείται στην κάτω βουλή, η Γερουσία, που ελέγχεται από τον κυβερνητικό συνασπισμό, θα εμποδίσει την παραπομπή του Χιλιανού προέδρου.

Οι βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης που υπέβαλαν αίτημα για την παραπομπή λένε πως ο Πινιέρα, ο οποίος στην αρχή της κρίσης είχε δηλώσει ότι η Χιλή έχει κηρύξει «πόλεμο εναντίον ενός ισχυρού εχθρού», δεν μπόρεσε να σταματήσει εγκαίρως τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την αστυνομία.


Σχετικά άρθρα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ