Σε μια κίνηση που απειλεί να ενισχύσει την αυξανόμενη στρατιωτική διχοτόμηση μεταξύ Τουρκίας και ΝΑΤΟ, η αμυντική βιομηχανία της Ρωσίας εντείνει τις προσπάθειές της να πουλήσει στην Άγκυρα ρωσικά μαχητικά Su-35 απο τη στιγμή που η Τουρκία δεν θα παραλάβει τα F-35.

Η Άγκυρα μελετά την προσφορά της Ρωσίας για την εξαγωγή μαχητικών αεροσκαφών Σουχόι Su-35 στην Τουρκία μετά την αποπομπή της χώρας αυτής από το πρόγραμμα συμπαραγωγής του μαχητικού F-35 τον Ιούλιο, έγραψε η εφημερίδα Yeni Şafak, επικαλούμενη πηγή προσκείμενη στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, το υπουργείο Άμυνας, το τουρκικό γενικό επιτελείο αεροπορίας και άλλες συναρμόδιες υπηρεσίες εξετάζουν τη ρωσική πρόταση. Εάν ταχθούν υπέρ της αγοράς, θα αρχίσουν διμερείς διαπραγματεύσεις για το ζήτημα.

Η Άγκυρα δεν έχει τοποθετηθεί ακόμη επίσημα για το ζήτημα.

Τα Su-35 είναι σήμερα τα πιο προηγμένα μαχητικά αεροσκάφη της Ρωσίας. Σχεδιασμένο ως προσωρινή λύση για τη διατήρηση της Ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας (VKS) εν αναμονή των μελλοντικών Su-57, τα Su-35 πετυχαίνουν έναν συναρπαστικό συνδυασμό μαχητικής απόδοσης και ενανέριας ευελιξίας. Η προσφορά του Σεμεζωφ αντανακλά την εμπιστοσύνη της Ρωσίας ότι το Su-35, σε αντίθεση με το Su-57, μπορεί να παραχθεί μαζικά σε επαρκείς ποσότητες για να ικανοποιήσει το χρονοδιάγραμμα παράδοσης της Τουρκίας στις αρχές του 2020.

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την απόφασή τους να αποκλείσουν την Τουρκία από το πρόγραμμα κατασκευής του F-35 εξαιτίας του ότι η Άγκυρα προχώρησε στην απόκτηση του ρωσικής κατασκευής συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας S-400, διευκρινίζοντας πως η χώρα θα έχει τεθεί εντελώς εκτός του προγράμματος τον Μάρτιο του 2020 και δεν θα της παραδοθούν τα περίπου 100 μαχητικά του τύπου που σκόπευε να αποκτήσει.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ