Χρειάζεται διάλογος για να διατηρηθούν οι… ισορροπίες. 

Το θέμα της ανάπτυξης διαλόγου μεταξύ λιμένων, εταιριών της κρουαζιέρας αλλά και τοπικών κοινωνιών έρχεται στο προσκήνιο στο μεσοδιάστημα μεταξύ του τέλους της θερινής περιόδου και της έναρξης της χειμερινής για τους πλόες των κρουαζιερόπλοιων.

 Αιτία την εμφάνισης στο προσκήνιο του εν λόγω θέματος οι «πιέσεις» από το με γεωμετρική πρόοδο αυξανόμενο κοινό της που δέχεται η κρουαζιέρα για νέες προτάσεις με αιχμή την πολιτιστική κληρονομιά. 

Το όλο ζήτημα φαίνεται πως έχει απασχολήσει τον ESPO που εστιάζει στην διαφύλαξη των βιώσιμων δραστηριοτήτων της κρουαζιέρας ανά τους λιμένες αλλά με γνώμονα την διατήρηση των ισορροπιών. 

Μετά τα προβλήματα κορεσμού που παρατηρήθηκαν σε προσεγγίσεις της Αδριατικής ,σε ελληνικά νησιά αλλά και σε άλλα μεσογειακά λιμάνια ο ESPO επέστησε  την προσοχή στους διαχειριστές των λιμένων ώστε η αξιοποίηση της «γειτνίασης» σε κέντρα που προβάλλουν την πολιτιστική κληρονομιά να είναι αποδεκτή από τον τοπικό πληθυσμό μέσα από ένα διάλογο με στόχο τη διατήρηση των αναγκαίων ισορροπιών.