Τα μεγάλα έργα πάντα συνοδεύονται από αρκετές δυσκολίες έως την ολοκλήρωσή τους. Το έργο που έχει αναλάβει η Α1 YACHT TRADE CONSORTIUM, η οποία δραστηριοποιείται στον χώρο του Yachting 40 χρόνια, δεν είναι διαφορετικό. Έπειτα από 17 χρόνια προσπαθειών, υπεγράφη επιτέλους η σύμβαση για την εκμετάλλευση του νέου καρνάγιου της Ρόδου. 

Εκεί, σχεδιάζει να υλοποιήσει ένα από τα επιχειρηματικά της σχέδια για την ανάπτυξη ενός σύγχρονου κέντρου επισκευής σκαφών αναψυχής αλλάζοντας ριζικά τις υπάρχουσες υποδομές με σκοπό να προσελκύσει όχι μόνο τοπικά σκάφη, αλλά και μεγάλα διεθνή σκάφη, που συνθέτουν το πελατολόγιο της εταιρείας όλα αυτά τα χρόνια.

Μεταξύ των προκλήσεων που ένα τέτοιο εγχείρημα καλείται να απαντήσει, ξεχωρίζει η μόνιμη παρουσία των αθίγγανων (Ρομά) στην περιοχή και τα προβλήματα που συνεπάγονται από και κατά την υλοποίησή της. 

Εκτός του άμεσου αντίκτυπου που θα έχει μια τέτοια επένδυση στην τοπική κοινωνία όπως π.χ. τις θέσεις εργασίας και υποστήριξης που θα προκύψουν, η έμμεση και μακροχρόνια επίδραση είναι ασφαλώς ακόμα σημαντικότερη. Έχει παρατηρηθεί σε παρόμοια έργα σε μαρίνες και ναυπηγεία του εξωτερικού πως για κάθε 1€ που εισπράττει η διαχειρίστρια εταιρεία, οι εισφορές στην τοπική αγορά αγγίζουν έως και το δεκαπλάσιο, διότι το κοινό στο οποίο απευθύνεται η επένδυση απαιτεί υπηρεσίες και παροχές κατηγορίας πέντε αστέρων. 

Το σημαντικότερο ίσως επιχείρημα είναι ότι τα επιπλέον αυτά οικονομικά οφέλη αφορούν τους χειμερινούς μήνες, εποχή που αποβαίνει μη προσοδοφόρα στους επιχειρηματίες του νησιού λόγω του τουριστικού μοντέλου που έχει επικρατήσει έως τώρα στο τόπο. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι κατά την παραμονή των σκαφών στη Ρόδο αυτούς τους μήνες, τα πληρώματα και τα στελέχη τους θα διαμένουν σε χώρους εντός ή γύρω του ναυπηγείου. 

Όλοι εκ των οποίων θα έχουν ανάγκες ψυχαγωγίας, υπηρεσιών ταξιδιού και εστίασης. Επιπρόσθετα λοιπόν από τις παροχές που θα χρειάζεται να προσφέρει το ναυπηγείο στα σκάφη, όπως μηχανική υποστήριξη, μεταλλουργικές και ξυλουργικές εργασίες, καθαριότητα κ.α., θα προκύψει και μια σημαντική παρουσία των πληρωμάτων που θα συνεπάγεται εισροή χρήματος στην τοπική αγορά. 

Σαφέστατα όμως, ένα έργο τέτοιου βεληνεκούς δεν μπορεί να συνυπάρξει σε αυτή την περιοχή, με καθημερινές εικόνες που προκαλούν αγανάκτηση σε χιλιάδες κατοίκους της περιοχής εν έτει 2021. Αυτό αποτυπώνεται σε εκατοντάδες άρθρα και ρεπορτάζ  που  έχουν δημοσιευθεί σε όλον τον τοπικό και αθηναϊκό Τύπο για την απόγνωση των κατοίκων της περιοχής.

 Παρ’ όλα αυτά το αποτέλεσμα παραμένει πάντοτε το ίδιο, με τις γνωστές σε όλους μας συνέπειες. Επίσης αρνούνται κατηγορηματικά να δεχθούν την αναβάθμιση της περιοχής μέσω του έργου. Παραμένουν αντιτιθέμενοι αγνοώντας εσκεμμένα τα πολλαπλά οφέλη που ενδεχομένως να προκύψουν ακόμα και για τους ίδιους θέτοντας έτσι οι ίδιοι το τελεσίγραφο: Σύγχρονο ναυπηγείο/μαρίνα σκαφών πολυτελείας ή καταυλισμός;

Αξίζει να σημειωθεί ότι με την υπογραφή της σύμβασης η Α1 YACHT TRADE CONSORTIUM έχει δεσμευτεί για τη διεκπεραίωση του έργου εντός ορισμένου χρονικού ορίου και έχει τη νομική αλλά και την κοινωνική υποχρέωση να το ολοκληρώσει. Με τη συμβολή των Αρχών οι εργασίες ξεκινούν. Η επένδυση όμως φαίνεται να έρχεται σε άμεση αντιπαράθεση με τα συμφέροντα των αθίγγανων, καθώς σε κάθε ευκαιρία αυτοί παρεμποδίζουν με όποιον τρόπο την ομαλή εξέλιξη των εργασιών του έργου που αποτελεί αδιαπραγμάτευτη αναπτυξιακή προτεραιότητα.

Εάν το έργο δεν προχωρήσει βάσει του επιχειρηματικού σχεδίου και χρονοδιαγράμματος, η Ρόδος θα συνεχίσει να παραμένει ακόμα μία φορά αναπτυξιακά ακρωτηριασμένη και σε βάθος χρόνου, το πρόβλημα αυτό αντί να εξαλείφεται σταδιακά, θα επεκτείνεται πολλαπλασιαστικά, με τραγικές συνέπειες σε όλους τους τομείς –κοινωνικό, περιβαλλοντικό, οικονομικό- για όλο το νησί, δυστυχώς.

Καλείται λοιπόν η Τοπική Αυτοδιοίκηση και οι αρμόδιοι φορείς να υλοποιήσουν επιτέλους υποσχέσεις ετών και να επιλέξουν για λογαριασμό των πολιτών ποια πολιτική θέλουν να ακολουθήσουν. Στις επόμενες εβδομάδες θα φανεί ξεκάθαρα η στάση των φορέων. Θα επιλέξουν να στηρίξουν την πολιτική που θα αναπτύξει με σταθερότητα, ορθότητα, ασφάλεια και υγιώς την κοινωνία, την οικονομία, το περιβάλλον και δεν στέκεται εμπόδιο στην οικονομική ανάπτυξη θέτοντας ως προτεραιότητα την ευημερία του νησιού και των κατοίκων του, ή μια πολιτική που ενισχύει την ανομία και την αυτονόητη παρακμή του τόπου;

https://www.rodiaki.gr/