Ορισμένα πράγματα δεν αλλάζουν στην Ελλάδα. Είναι η σχέση που υπάρχει ανάμεσα στην εκάστοτε κυβέρνηση και την κοινωνία…  Και αυτό φάνηκε για μία ακόμη φορά με την επικείμενη απόφαση του Υπουργείου Ναυτιλίας ώστε να δώσει παράταση δύο ετών για ένα ζήτημα (αυθαίρετες κατασκευές σε χερσαίες ζώνες λιμένων) κι ενώ οι προθεσμίες είχαν φτάσει στο … κόκκινο.

Τι θέλουμε να πούμε; Ότι ενώ ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων μέσω του Λιμενικού Ταμείου ήταν έτοιμος να βάλει deadline για την λύση του προβλήματος με τις πέργκολες στη χερσαία ζώνη της Νάξου, έρχεται το Υπουργείο μέσω ανακοίνωσης του Βουλευτή Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας, Φίλιππου Φόρτωμα να ενημερώσει ότι πάμε για μία ακόμη παράταση…

Αυτό διαβάζουμε στην σχετική ενημέρωση από τον κος Φόρτωμα που αναφέρει «Επαφές με την ηγεσία του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής είχε ο Βουλευτής Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας, Φίλιππος Φόρτωμας, με αντικείμενο την παράταση της προθεσμίας για τη συμμόρφωση των φορέων διοίκησης και εκμετάλλευσης λιμένων στο άρθρο 96 του Ν. 4504/2017. Το παραπάνω άρθρο αφορά τη νομιμοποίηση των αυθαίρετων κατασκευών εντός λιμενικής ζώνης (σκίαστρα, τέντες, πέργκολες) και την έκδοση σχετικών αδειών, προκειμένου να αποφευχθεί η κατεδάφισή τους. Το ζήτημα θεωρείται ιδιαίτερης κρισιμότητας για αρκετά Δημοτικά Λιμενικά Ταμεία των Κυκλάδων τα οποία απειλούνται με κατεδαφίσεις μη νόμιμων κτισμάτων και κατασκευών, ενώ η αρχική προθεσμία που προβλέπει ο Νόμος για την έκδοση νέων αδειών, εκπνέει στις 29 Νοεμβρίου 2019. Από το αποτέλεσμα των επαφών του κ. Φόρτωμα προέκυψε ότι προωθείται από το Υπουργείο νέα παράταση δύο ετών στους φορείς διοίκησης και εκμετάλλευσης των λιμένων, ενώ άμεσα θα υπάρξει σχετική ρύθμιση για το θέμα».

Και το 2016

Εμείς εδώ να προσθέσουμε ότι και τον Οκτώβριο του 2016 όταν είχε επισκεφθεί ο τότε Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Μανόλης Μαργαρίτης, (συνοδευόμενος από τον Πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου Νίκο Σέργη και τον Γενικό Γραμματέα του Συλλόγου Μαζικής Εστίασης Γιάννη Παπαδόπουλο) τους αρμόδιος φορείς (Γενικό Γραμματέα Λιμένων και υπηρεσιακούς παράγοντες) είχε πάρει την ίδια περίπου απάντηση…  Αντιγράφουμε από το τότε δελτίο ενημέρωσης του Δήμου « Ο Γενικός Γραμματέας δεσμεύθηκε ώστε με νομοθετική ρύθμιση να επιλυθεί το θέμα των νομιμοποιήσεων των λιμενικών εγκαταστάσεων σε όλη τη χώρα. Αναφορικά με τις πέργκολες και τα στέγαστρα στην Παραλία, ο Χρήστος Λαμπρίδης προσανατολίστηκε στην παράταση και διατήρηση της υφιστάμενης κατάστασης με προσωρινές άδειες παραχώρησης χώρου μέχρι να ολοκληρωθεί η μελέτη στεγάστρων που έχει αναθέσει το Λιμενικό Ταμείο, που θα εξασφαλίζει όλες οι νόμιμες διαδικασίες και αδειοδοτήσεις για τις κατασκευές στη χερσαία ζώνη και την νόμιμη παραχώρηση χώρου στους επιχειρηματίες».

Κοινώς; Στο ίδιο έργο θεατές..