Στο Εφετείο Πειραιά, με καθυστέρηση 13 ετών εκδικάστηκε την Πέμπτη (24-09-2020), η αγωγή του Δήμου Θήρας σχετικά με στο ναυάγιο του κρουαζιερόπλοιου «Sea Diamond» που σημειώθηκε το 2007, στη θαλάσσια περιοχή Αθηνιός στη Σαντορίνη.

Συγκεκριμένα, ο Δήμος είχε καταθέσει αγωγή τον Απρίλιο του 2013 κατά της πλοιοκτήτριας εταιρείας, των δύο διαχειριστριών του πλοίου και της ασφαλιστικής εταιρείας, ζητώντας την ανέλκυση του «Sea Diamond».

Επίσης, ζητούσε αποζημίωση 7 εκατ. ευρώ για ηθική βλάβη λόγω υποβάθμισης του θαλασσίου περιβάλλοντος που προκλήθηκε λόγω της ρύπανσης και 3 εκατ. ευρώ, λόγω του γεγονότος ότι το νησί δυσφημίστηκε από τη ρύπανση.

Το Πολυμελές Πρωτοδικείο Πειραιά εξέδωσε την πρωτόδικη απόφασή του, μέσα σε λίγους μήνες, κάνοντας δεκτό το αίτημα του Δήμου, επιβάλλοντας στην πλοιοκτήτρια και διαχειρίστρια εταιρεία την ανέλκυση του κρουαζιερόπλοιου και σε καταβολή αποζημίωσης 8.000.000 ευρώ υπέρ του Δήμου.

Οι υπεύθυνοι του «Sea Diamond» υπέβαλαν έφεση και η υπόθεση μετά από μια σειρά αναβολών δεν εκδικάστηκε σε δεύτερο επί έξι χρόνια! Η υπόθεση πήρε τρεις φορές αναβολή και διενεργήθηκαν δύο πραγματογνωμοσύνες οι οποίες ήταν εις βάρος των υπευθύνων των εταιρειών.

Την περασμένη Πέμπτη, ζητήθηκε από τους υπεύθυνους του κρουαζιερόπλοιου νέα αναβολή, αλλά το Εφετείο δεν έκανε δεκτό το αίτημα και μέσα στους επόμενους πέντε μήνες αναμένεται η δικαστική απόφαση σε δεύτερο βαθμό για το αν θα υποχρεωθεί η πλοιοκτήτρια και διαχειρίστρια εταιρεία να ανελκύσουν το «Sea Diamond», 13 χρόνια μετά το ναυάγιο.

https://www.pronews.gr/