Ο πρωθυπουργός Justin Trudeau δήλωσε την Τετάρτη ότι ο Καναδάς θα δαπανήσει περίπου 15,7 δισεκατομμύρια δολάρια (11,7 δισεκατομμύρια δολάρια) για την ανανέωση του στόλου ακτοφυλακής και θα συνεργαστεί με ένα νέο ναυπηγείο για να ολοκληρώσει το έργο.

Δύο αρπακτικά παγοθραυστικά θα είναι μεταξύ των 18 νέων πλοίων που παραγγέλθηκαν, δήλωσε ο Τρουντό σε δημοσιογράφους στο Βανκούβερ. Θα κατασκευαστούν από την Irving Shipbuilding στο Χάλιφαξ στην ανατολική ακτή, ενώ 16 πλοία πολλαπλών χρήσεων θα κατασκευαστούν από τα ναυπηγεία Βανκούβερ στη δυτική ακτή.

"Η κυβέρνησή μας θα κάνει μια πλήρη ανανέωση του καναδικού στόλου ακτοφυλακής και θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας στη ναυπηγική βιομηχανία εδώ στη Βρετανική Κολομβία", δήλωσε ο Τρουντό, ο οποίος είναι έτοιμος για επανεκλογή αργότερα φέτος.

"Ο Καναδάς έχει τις μεγαλύτερες ακτές του κόσμου και οι Καναδοί γνωρίζουν ότι είναι απολύτως απαραίτητο να το προστατεύσουμε και να την περιπολούμε".

Με τη μέση ηλικία των σκαφών στον σημερινό στόλο σχεδόν 38 χρόνια, θα δαπανηθούν επιπλέον 2 δισεκατομμύρια δολάρια για την επέκταση των δραστηριοτήτων τους, ανέφερε ο Τρουντό.

Επιπλέον, ένα νέο ναυπηγείο - πιθανώς η Davie Shipbuilding στο Lauzon του Κεμπέκ - θα επιλεγεί για να συνεργαστεί με την κυβέρνηση για το έργο.

"Αναγνωρίζουμε ότι η προσθήκη ενός τρίτου πολεμικού ναυπηγείου αποτελεί ευκαιρία για την Davie και ανυπομονούμε να δούμε την προσφορά τους για να εξασφαλίσουμε ότι μπορούν να είναι κατάλληλα για να είναι αυτό το τρίτο ναυπηγείο", δήλωσε ο Trudeau.

"Αυτό θα δημιουργήσει πάνω από 2.000 καλά καταβληθείσες θέσεις εργασίας στο Κεμπέκ", δήλωσε η Davie Shipbuilding σε δήλωση, προσθέτοντας ότι προσβλέπει να γίνει «ενεργός εταίρος» με την κυβέρνηση.

Ο Τρουντό, επικεφαλής του Κόμματος των Φιλελευθέρων, βρίσκεται στο πλευρό του αντιπάλου του Συντηρητικού Κόμματος, Andrew Scheer, περίπου πέντε μήνες πριν από τις εθνικές εκλογές, σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις. Τα ναυπηγεία βρίσκονται σε περιοχές που θεωρούνται σημαντικά πεδία μάχης κατά την επικείμενη ψηφοφορία.

"Οι συντηρητικοί πιέζουν την κυβέρνηση Trudeau εδώ και χρόνια για αυτό το θέμα", δήλωσε ο συντηρητικός νομοθέτης Todd Doherty σε δήλωση.

Αν και ο Doherty είπε ότι οι Φιλελεύθεροι δεν είχαν κανένα σχέδιο να πληρώσουν τα πλοία, είπε ο Καναδάς «χρειάζεται νέα πλοία, ειδικά βαριά παγοθραυστικά, το συντομότερο δυνατόν».


($ 1 = 1,3433 καναδικά δολάρια)

(Αναφορά από τον Steve Scherer, Επεξεργασία από τους Alistair Bell και Diane Craft) 

http://el.marinelink.com