Του Απόστολου Μάνθου 

Ο Τέλης ο "ζαχαροπλάστης", όπως τον αποκαλούσαν, καθώς είχε πάνω από 14 ζαχαροπλαστεία, ήταν ένας γραφικός πολύ συντηρητικός επενδυτής, που τον συναντούσες στη δεκαετία του ’90 πίσω από τον εκφωνητή της τιμής των πράξεων που εκτελούνταν στο "κάγκελο" της Σοφοκλέους για τη χειροκίνητη τοποθέτηση της κατάλληλης αριθμητικής ταμπέλας στο ξύλινο ταμπλό. Ο Τέλης, λοιπόν, που ήθελε πάντα να ακούει πρώτος τη μεταβολή της τιμής –κάτι ανάλογο με τη σημερινή nanosecond πληροφόρηση των High Frequency Traders–, είχε στο παχυλό χαρτοφυλάκιό του μόλις δύο τίτλους, την Τράπεζα της Ελλάδος και το ΤΙΤΑΝ. Οποιοδήποτε νέο έμπαινε στο σύμπαν των δύο αυτών μετοχών το ήξερε από πρώτο χέρι. Επίσης, τα τεράστια μερίσματα που έπαιρνε τα επανατοποθετούσε την ίδια μέρα στις ίδιες εταιρείες, ενώ όποτε αντιλαμβανόταν άκρατη αισιοδοξία από τον περίγυρο της Σοφοκλέους πωλούσε το 15%, αναμένοντας στωικά τις μέρες της άκρατης απαισιοδοξίας.

Όταν τον ξανασυνάντησα στις αρχές του 2004 σε κάποιο χρηματιστηριακό γραφείο να παρακολουθεί τις τιμές από μια μεγάλη οθόνη, διαπίστωσα προς μεγάλη μου έκπληξη την τεράστια μεταστροφή στο χαρτοφυλάκιό του, καθώς είχε εκπαραθυρώσει την Τράπεζα της Ελλάδος και το ΤΙΤΑΝ και είχε αγοράσει ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΠΣ, ΟΛΠ και ΟΛΘ, μερισματοφόρα "νερά και λιμάνια", όπως έλεγε και ο ίδιος. Νερά γιατί, με απλά λόγια, είναι ένα μονοπώλιο που διαμορφώνει την τιμή, και λιμάνια γιατί όλη η παγκοσμιοποίηση και η ανάπτυξη του εμπορίου θα διακινηθεί από εκεί. 

Νερά και λιμάνια, λοιπόν, στο διαγραμματικό x-ray, ξεκινώντας από την ΕΥΔΑΠ, όπου στο μηνιαίο chart το πρώτο πράγμα που διακρίνουμε είναι η μακροπρόθεσμη καθοδική γραμμή τάσης που ενώνει τις δύο προηγούμενες κορυφές στα 11,92 και 10 ευρώ και πάει να αποτυπώσει μια εξελισσόμενη τρίτη στα 8,42 ευρώ. Ο σταδιακά, όμως, αυξανόμενος όγκος συναλλαγών της μετοχής μάς προϊδεάζει στην πιθανή ανοδική διάσπασή της στην περιοχή των 8,40 με 8,50 ευρώ, ανοίγοντας το έδαφος για το όριο των 10 ευρώ. Σημαντικός χορηγός στο ανοδικό σενάριο η φυγή έπειτα από μία πενταετία πάνω από την πρώην ισχυρή αντίσταση των 7 ευρώ.

pin

 

Στο ίδιο μοτίβο βρίσκεται και το μηνιαίο διάγραμμα της ΕΥΑΠΣ, με τη μόνη διαφορά ότι εδώ η τιμή της μετοχής έχει τμήσει ανοδικά τη μακροπρόθεσμη γραμμή τάσης στα 4,90 ευρώ, ανάβοντας το πράσινο φως για το σημαντικό σημείο αντίστασης στα 6,20 ευρώ. Η επαναξιολόγηση του επιπέδου των 5 ευρώ που πραγματοποιείται στις τελευταίες συνεδριάσεις θα καθορίσει σε μεγάλο ποσοστό τις δυνατότητες συνέχειας ή μη της ρότας που έχει χαράξει η διάσπαση της δεκαετούς καθοδικής γραμμής τάσης.

pin

 

Ο ΟΛΠ, με το master plan να βρίσκεται προ των πυλών, αποφέροντας πρόσθετες επενδύσεις 200 εκατ. ευρώ, από τα 612 εκατ. ευρώ στα 800 εκατ. ευρώ, και κατασκευή 4ης προβλήτας, ανεβάζοντάς τον, έτσι, σε δυναμικότητα στους 4 πιο ισχυρούς λιμένες στην Ευρώπη, δείχνει έτοιμος να βρεθεί διαγραμματικά στο κατώφλι των 26,40 ευρώ. Η αρχή έχει γίνει τον Μάιο με την ανοδική καταστρατήγηση τόσο της αντίστασης των 17,54 ευρώ όσο και του ψυχολογικού ορίου των 20 ευρώ. Τώρα, για να μπορέσει να γεμίσει καύσιμα για την επόμενη ανοδική κίνηση, θα πρέπει να πατήσει πάνω στο επίπεδο στήριξης των 23,30 με 22,60 ευρώ δίχως έντονες ρευστοποιήσεις, κάτι που μέχρι τώρα βρίσκεται σε ισχύ. Ο μακροπρόθεσμος, πάντως, ανοδικός στροφέας, που ενεργοποιήθηκε στις αρχές του 2012, είναι αργός και θέλει ιδιαίτερη υπομονή.

pin

 

Υπερδιπλασιασμό και αύξηση κατά 136,8% σημείωσαν τα κέρδη του ΟΛΘ για το 2018, καθώς διαμορφώθηκαν στα 17,15 εκατ. ευρώ, έναντι 7,2 εκατ. ευρώ του 2017, ενώ το ύψος των επενδύσεων μετά την ανάληψη της διοίκησης της εταιρείας από το νέο επενδυτικό σχήμα εκτιμάται ότι θα είναι άνω των 50 εκατ. ευρώ. Διαγραμματικά, η μετοχή έχει αποτυπώσει ένα Cup with Handle pattern, έχοντας ως χείλος την πολύ ισχυρή αντίσταση των 31,50 ευρώ. Πιθανή επιτυχής δραπέτευση πάνω από το εν λόγω επίπεδο θα θέσει ως επόμενο στόχο το δύστροπο σημείο των 37,40 ευρώ. Στην αντίθετη, όμως, περίπτωση, που η μετοχή αρνηθεί να περάσει στα εδώ και μία 11ετία απάτητα εδάφη, τότε θα πρέπει να αναμένουμε ανασύνταξη δυνάμεων πέριξ των 27,50 ευρώ.

pin


* Ο κ. Απόστολος Μάνθος είναι υπεύθυνος Τεχνικής Ανάλυσης και Επενδυτικής Στρατηγικής 

* Αναδημοσίευση από την εφημερίδα "Κεφάλαιο"