Θρυαλλίδα εξελίξεων στον Οργανισμό Λιμένος Ηρακλείου αποτελεί σοβαρή καταγγελία για τις υπηρεσίες υποδοχής στερεών αποβλήτων πλοίων στο λιμάνι του Ηρακλείου.

Ο διαγωνισμός του 2019, ο οποίος πραγματοποιήθηκε μέσω διεθνή ανοικτού δημόσιου διαγωνισμού ανοίγει ξανά, σύμφωνα με την καταγγελία και παρά το γεγονός ότι φέρει τη «σφραγίδα» του Συμβουλίου της Επικρατείας με το ποσοστό της έκπτωσης που έχει εξασφαλιστεί για το λιμάνι να φτάνει στο 51%.

Όπως καταγγέλλει η κοινοπραξία «Τεχνική Προστασίας Περιβάλλοντος ΑΕ – Άρση ΑΕ» έναν χρόνο μετά (ήταν Ιούνιος του 2019) την υπογραφή της σύμβασης και «ενώ η δημόσια σύμβαση εκτελείται απρόσκοπτα, με άριστη συνεργασία της Κοινοπραξίας μας τόσο με τις υπηρεσίες και τη διοίκηση του Οργανισμού, όσο και με τις ναυτιλιακές εταιρείες, συζητείται από τη νέα διοίκηση του ΟΛΗ ΑΕ η ακύρωση της σύμβασης, με το πρόσχημα δήθεν αναρμοδιότητας του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού που διενήργησε το σχετικό διαγωνισμό πριν από τρία χρόνια».

Την ίδια ώρα, όπως σημειώνεται, ο Οργανισμός Λιμένος Ηρακλείου δεν θέτει όμοιο θέμα αναρμοδιότητας για την αντίστοιχη σύμβαση των υγρών αποβλήτων πλοίων, στην οποία ακολουθήθηκε ακριβώς η ίδια διαδικασία.

Εξάλλου, η διενέργεια δε των αντίστοιχων διαγωνισμών στο σύνολο των λοιπών λιμένων της χώρας αποφασίζεται ομοίως από τα Διοικητικά Συμβούλια των Οργανισμών τους. Στην καταγγελία αναφέρεται εξάλλου ότι ακόμη και στο σενάριο ότι αρμόδιο όργανο για την έγκριση της διακήρυξης του συγκεκριμένου διαγωνισμού ήταν η Γενική Συνέλευση των μετόχων και όχι το Διοικητικό Συμβούλιο, «ουδέν ζήτημα νομιμότητας τίθεται για τη διαδικασία και τη σύμβασή μας, καθώς όλες οι αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΛΗ ΑΕ έχουν εγκριθεί από τη Γενική του Συνέλευση.  Να σημειωθεί ότι έχει εκδοθεί και απορριπτική απόφαση στο Πρωτοδικείο Ηρακλείου επί αγωγής ακύρωσης ανταγωνιστή μας με αυτήν την αβάσιμη αιτίαση».

Στην επείγουσα ανακοίνωση της κοινοπραξίας επισημαίνεται πως «οι υπηρεσίες μας στον ΟΛΗ ΑΕ μόνον οφέλη εξασφαλίζουν για την ναυτιλία και το λιμένα, καθώς τον καθιστούν ανταγωνιστικότερο από άλλους λιμένες της Ελλάδας και της Μεσογείου, τόσο στην κρουαζιέρα όσο και στην ακτοπλοΐα. Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΛΗ ΑΕ έχει συμβατική δέσμευση ως αντισυμβαλλόμενος σε δημόσια σύμβαση, να εγκρίνει τις νέες χαμηλές τιμές τελών και τιμολογίων στερεών αποβλήτων πλοίων. Έχουμε εμπιστοσύνη στη νέα Διοίκηση του ΟΛΗ ΑΕ και ελπίζουμε ότι δεν θα υποκύψει στις “πιέσεις” για ακύρωση της καθ’ όλα νόμιμης σύμβασής μας, η οποία υπεγράφη μετά από εννέα αποφάσεις επικύρωσής της από το Συμβούλιο της Επικρατείας».

https://creta24.gr/sovari-kataggelia-afinei-ektheti-ti-dioikisi-toy-oli/