Συντάκτης:
Χριστίνα Παπασταθοπούλου

Ενα από τα 10 μεγάλα περιφερειακά λιμάνια της χώρας, αυτό του Βόλου, εκσυγχρονίζεται, καθώς το διοικητικό συμβούλιο του Οργανισμού (ΟΛΒ Α.Ε.) στη συνεδρίασή του αποφάσισε μια σειρά σημαντικών παρεμβάσεων, με σκοπό την αναβάθμιση των υποδομών του λιμανιού, ενώ μια σειρά άλλων δράσεων έχουν ήδη υλοποιηθεί.

Αυτά ανακοίνωσε, χθες, η διοίκηση του Οργανισμού, ενώ έκανε λόγο για αύξηση της κερδοφορίας του τα τρία τελευταία χρόνια.

Συγκεκριμένα, από το 2015 μέχρι σήμερα, ο κύκλος εργασιών του Οργανισμού αυξήθηκε από 4.473.771 εκατ. ευρώ σε 5.155.947 εκατ.ευρώ το 2017, δηλαδή αύξηση περίπου 700.000 ευρώ, καθώς και τα μεικτά κέρδη από 2.075.434 εκατ.ευρώ το 2015 σε 2.447.780 εκατ. ευρώ το 2017, δηλαδή αύξηση περίπου 372.000 ευρώ.

Ενδιαφέρον έχει το στοιχείο που καταγράφει η διοίκηση του Οργανισμού, ότι ύστερα από 19 χρόνια έγινε η πρώτη προμήθεια μηχανήματος μεταφοράς φορτίων, καθώς τελευταία φορά κάτι ανάλογο είχε συμβεί το 1999.

Στη συνεδρίασή του το Δ.Σ. ενέκρινε το πρακτικό ανάδειξης προσωρινού αναδόχου για την προμήθεια ενός περονοφόρου οχήματος (χρησιμοποιούνται στη φορτοεκφόρτωση και μεταφορά βαρέων φορτίων που είναι συσκευασμένα σε παλέτες ή κιβώτια), δυναμικότητας 15 τόνων.

Εκσυγχρονίζεται ο υπαίθριος χώρος ελεγχόμενης στάθμευσης στην κεντρική προβλήτα του λιμανιού με την εγκατάσταση νέων μηχανημάτων και λογισμικού. Το συγκεκριμένο έργο θα χρηματοδοτηθεί από πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ). Επίσης, στις 26-6-2018 έγινε πρόταση για χρηματοδότηση στην Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης της Περιφέρειας, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020, για την προμήθεια ενός αυτοκινούμενου γερανού δυναμικότητα 120 τόνων και ενός οχήματος διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων.

Ο προϋπολογισμός της προμήθειας των μηχανημάτων ανέρχεται σε 3.500.000 εκατ. ευρώ και, σύμφωνα με τον Οργανισμό, αναμένεται να συμβάλουν αποφασιστικά στην ανανέωση του στόλου των μηχανημάτων της ΟΛΒ, τα οποία στην πλειονότητά τους είναι ηλικίας άνω των 35 ετών.

Ο πρόεδρος του Οργανισμού, Θρασύβουλος Σταυριδόπουλος, μιλώντας στην «Εφ.Συν.», επισήμανε ότι, από τα τέλη του 2015, το Δ.Σ. που ανέλαβε τη διοίκηση του ΟΛΒ συνεχίζει τις προσπάθειές του, με τους παρακάτω ουσιαστικούς στόχους:

● Να αναβαθμίσει τα μέσα και τον εξοπλισμό του λιμανιού, που δεν είχαν ανανεωθεί από τα τέλη της δεκαετίας του ‘90.

● Να αξιοποιήσει τη γεωπολιτική θέση του λιμανιού του Βόλου, που αποτελεί το περιφερειακό λιμάνι της Θεσσαλίας, στο μέσο του άξονα Αττικής προς Μακεδονία και Αιγαίου προς Ιόνιο και να προσελκύσει φορτία και χρήστες αυξάνοντας τον κύκλο εργασιών του λιμανιού.

● Να αυξήσει τον κύκλο του τουριστικού τομέα του λιμανιού (κρουαζιέρα και ελλιμενισμό ιδιωτικών και επαγγελματικών σκαφών).

● Να αυξήσει την κερδοφορία του λιμένα και να διατηρήσει την ανταγωνιστικότητά του.

http://www.efsyn.gr:10080/arthro/limani-toy-voloy-...