Η ηγεσία του Λιμενικού Σώματος δεν έχει δώσει απαντήσεις στα δεκάδες ερωτήματα

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΒΑΜΒΑΚΑ

Έχουν περάσει 11 μέρες από τη φονική πυρκαγιά και ακόμα το υπουργείο Ναυτιλίας και η ηγεσία του Λιμενικού Σώματος δεν έχει δώσει απαντήσεις στα δεκάδες ερωτήματα που προκύπτουν από τη δράση του σώματος τις κρίσιμες ώρες. Αντίθετα, προσπαθούν να διαψεύσουν την αποκάλυψη του Ελεύθερου Τύπου ότι από τις 19.08 είχαν εντοπίσει τις πρώτες σορούς, όπως έχει καταγραφεί στην σηματική αναφορά του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ραφήνας, και το έκρυβαν για πολλές ώρες, κυρίως όμως μέχρι να ολοκληρωθεί η ενημέρωση-φιάσκο.

Η αφωνία του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος γίνεται φανερή και από το γεγονός ότι τόσο ο αρχηγός Σταμάτης Ράπτης όσο και η πολιτική ηγεσία, αν και το σώμα ήταν κύριος συμμέτοχος της επιχείρησης της Δευτέρας, με περισσότερες από 700 διασώσεις αλλά και εντοπισμό νεκρών, δεν παραβρέθηκε για απαντήσεις στη συνέντευξη Τύπου της περασμένης Πέμπτης, όπως έκαναν οι αρχηγοί των άλλων σωμάτων. Αντίθετα, στην ολιγόλεπτη παρουσία του πρωθυπουργού στη Μάνδρα, εκεί όπου το Λιμενικό είχε αμελητέα συμμετοχή, φρόντισε να βρεθεί στην περιοχή και να ξεναγήσει τον Αλέξη Τσίπρα.

Από το σήμα του Κεντρικού Λιμεναρχείου, εκτός από τη διάψευση στο κυβερνητικό αφήγημα ότι δεν είχαμε εικόνα για τους νεκρούς, προκύπτουν σωρεία ερωτημάτων για τις κρίσιμες ώρες από τις 16.50 μέχρι και τις 18.30 που η φωτιά κατέκαψε 3 περιοχές και προκάλεσε το θάνατο σε δεκάδες πολίτες. Αν και ο υφυπουργός Ναυτιλίας Νεκτάριος Σαντορινιός και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος προσπάθησαν να αποκρύψουν ότι η επιχείρηση του Λιμενικού Σώματος είχε ξεκινήσει στις 18.50, σύμφωνα με το Λιμεναρχείο αυτή ξεκίνησε όχι από εντολή του Θαλάμου Επιχειρήσεων αλλά από ιδιώτη!!! «18.50 η υπηρεσία μας γίνεται δέκτης τηλεφωνικών κλήσεων από ιδιώτες για άτομα που κινδυνεύουν». αναφέρει το σήμα, με τις κλήσεις αυτές να ενεργοποιούν το σχέδιο έρευνας και διάσωσης.

Ουσιαστικά, δηλαδή, επιβεβαιώνεται με αυτό τον τρόπο ο αποσυντονισμός μεταξύ των σωμάτων ασφαλείας, καθώς, ενώ η φωτιά ήταν σε απόσταση αναπνοής από το λιμάνι της Ραφήνας, ο Θάλαμος Επιχειρήσεων του Λιμενικού δεν έδωσε εντολή για οποιαδήποτε ενέργεια, περιμένοντας κλήση από πολίτη 50 λεπτά μετά τον εντοπισμό για να ξεκινήσει την όποια επέμβαση. Μία εντολή που αρχικά θα έπρεπε να έχει δοθεί από τα δύο Κέντρα Επιχειρήσεων, Πολιτικής Προστασίας και Πυροσβεστικής, προς το Λιμενικό αν τηρούνται τα δέοντα στο κομμάτι του συντονισμού.

Αν και ο κ. Τζανακόπουλος ισχυρίστηκε το απόγευμα της Τρίτης ότι υπήρξε απόλυτος συντονισμός μεταξύ των σωμάτων ασφαλείας, σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε.Τ.» το Λιμενικό έψαχνε τον γενικό γραμματέα Γιάννη Καπάκη δύο ώρες για εντολές, οι οποίες δεν ήρθαν ποτέ. «Η συνεργασία μεταξύ, τουλάχιστον, του Λιμενικού, της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας γινόταν μέσω ακριβώς του συντονιστικού επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής», υποστήριξε ο εκπρόσωπος, ωστόσο ποτέ δεν δόθηκε στο Λιμενικό οδηγία επέμβασης, με αποτέλεσμα τη μεγάλη καθυστέρηση.

Αν και οι δύο αξιωματικοί του Λιμενικού που βρίσκονται στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας είχαν εικόνα του μεγέθους του προβλήματος, κανείς δεν ενέργησε ή δεν έδωσε εντολές όπως περιγράφονται στις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας που πριν από ένα μήνα είχαν διαμοιραστεί στις υπηρεσίες: ενεργοποίηση του στόλου του Λιμενικού προληπτικά.

Στη Μάνδρα, πάντως, ο αρχηγός του Λ.Σ. έσπευσε να συνοδεύσει τον Αλέξη Τσίπρα. Στη φωτογραφία διακρίνεται (στη μέση) και ο Γιάννης Καπάκης, τον οποίον έψαχναν επί δίωρο για τη φωτιά στο Μάτι.

Σύμφωνα με τις οδηγίες, το Λιμενικό Σώμα οφείλει τόσο να «υποστηρίζει με πλωτά μέσα που διαθέτει, εφόσον συντρέχουν λόγοι, τις επιχειρήσεις διάσωσης που διενεργούνται από το Πυροσβεστικό Σώμα ή δράσεις οργανωμένης/προληπτικής απομάκρυνσης πολιτών, όταν το μέτρο αυτό αποφασιστεί» και ότι «το Λιμενικό Σώμα-Ελληνική Ακτοφυλακή, μεταξύ των άλλων δράσεων πολιτικής προστασίας, δύναται να εξασφαλίσει τα απαιτούμενα πλωτά μέσα, μετά από σχετική αίτηση των επιχειρησιακά εμπλεκομένων φορέων μέσω του Κέντρου Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας, για τη μεταφορά προσωπικού, μέσων και εφοδίων για την κάλυψη εκτάκτων αναγκών λόγω δασικών πυρκαγιών».

Μία εντολή που από τα δεδομένα που έχουν κατά καιρούς δημοσιοποιηθεί από επιστημονικούς φορείς, όπως και ο χθεσινός χάρτης του Αστεροσκοπείου, που δείχνει την ταχύτητα και την πρόβλεψη πού θα κατευθυνόταν η φωτιά με βάση τους ανέμους, ότι δηλαδή θα κατέβαινε στη θάλασσα, θα έπρεπε να έχει δοθεί ώστε να παραλαμβάνει τον κόσμο.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα όσοι ανοίχτηκαν στη θάλασσα μη μπορώντας να αντέξουν το υψηλό θερμικό φορτίο να παρασυρθούν από τα ρέματα. Είναι τραγικό ότι αρκετοί πολίτες και τουρίστες, ανάμεσά τους και παιδιά, ενώ γλίτωσαν από την πύρινη λαίλαπα βρήκαν δραματικό θάνατο από πνιγμό.

Ταυτόχρονα από το σήμα του Λιμεναρχείου προκύπτει ότι ενώ η Ραφήνα κινητοποίησε όλα τα πλωτά αλλά και ιδιώτες, το Αρχηγείο δεν έστειλε μαζικά όλα τα φουσκωτά σκάφη. Συγκεκριμένα στις 05.25 φτάνουν οι τελευταίοι άνδρες της Μονάδας Υποβρύχιων Αποστολών, όταν όλα είχαν τελειώσει.

Ερωτήματα υπάρχουν γιατί τα ελικόπτερα του Λιμενικού Σώματος δεν βρέθηκαν από τις έξι το απόγευμα, όταν φωτιά ήταν ορατή από τη θάλασσα, για να ελέγξουν για πιθανό συγκεντρωμένο κόσμο που έτρεξε στις παραλίες. Η εικόνα που καταγράφηκε ήταν όταν τα πρώτα πλωτά έφτασαν στις παραλίες στις 19.00 και άρχισαν σταδιακά να αναφέρουν το μέγεθος του προβλήματος.

Ερωτήματα που περιμένουν απαντήσεις

1.Τι έγινε από τις 16.50 μέχρι και τις 18.50 που ξεκινά η επιχείρηση του Λιμενικού Σώματος;

2.Αφού το υπουργείο Ναυτιλίας διαψεύδει το σήμα του Λιμεναρχείου Ραφήνας για εντοπισμό σορών 19.08, γιατί δεν απαντά τι ώρα εντοπίστηκαν οι πρώτες σοροί;

3.Τι εικόνα μετέφεραν οι 2 αξιωματικοί του Λιμενικού που υπηρετούν στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας και τι εντολές δόθηκαν από εκεί στο Λιμενικό Σώμα;

4.Γιατί δεν ξεκίνησαν νωρίτερα από τις 18.50 τα πλωτά μέσα του Λιμενικού για τις πληγείσες περιοχές, ενώ υπήρχε οπτική εικόνα του προβλήματος;

5.Γιατί δεν παραβρέθηκε στη συνέντευξη Τύπου της περασμένης Πέμπτης η στρατιωτική και πολιτική ηγεσία του Λιμενικού Σώματος;

6.Γιατί δεν πήγαν στο σημείο τα ελικόπτερα του Λιμενικού να δώσουν γρήγορη και ολοκληρωμένη εικόνα των παράκτιων μετώπων;

7.Γιατί δεν στάλθηκαν εξαρχής όλα τα φουσκωτά και όλα στα στελέχη της ΜΥΑ, με τα τελευταία να φτάνουν στις 05.23 τα ξημερώματα;

https://www.eleftherostypos.gr/ellada/273967-afoni...