Αναστασία Βαμβακά

Θα είναι ο πρώτος αρχηγός στην ιστορία του Σώματος που ενώ είναι υπόδικος για παράβαση καθήκοντος

Στις 4 Μαρτίου ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος, Σταμάτης Ράπτης, θα περάσει την πόρτα των Δικαστηρίων του Πειραιά για να δικαστεί.


Θα είναι ο πρώτος αρχηγός στην ιστορία του Σώματος που ενώ είναι υπόδικος για παράβαση καθήκοντος, σε ένα μήνα θα κρίνει αντιναυάρχους και αξιωματικούς του Σώματος. Σύμφωνα με τον εισαγγελέα ο οποίος τον παραπέμπει σε δίκη, «παρενέβη, με πρόθεση τα υπηρεσιακά του καθήκοντα διακόπτοντας παρανόμως την καθ’ όλα νόμιμη ρυμούλκηση και μεταφορά πλοίου με σκοπό να προασπίσει παράνομα όφελος της εταιρίας ΟΛΠ».

Συγκατηγορούμενοί του είναι ο αντιπλοίαρχος Παντελής Προκοπίου, αρχηγός Επιφυλακής των δύο επιχειρησιακών κέντρων του Λιμενικού και ο νυν και ο πρώην διευθύνοντες σύμβουλοι του ΟΛΠ, Chengqiu FU και Γιώργος Ανωμερίτης για την υπόθεση του πλοίου «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ», το οποίο με εντολή αρχηγού γύρισε πίσω με τη συνοδεία του ΠΑΘ080 από τα διεθνή ύδατα πριν φτάσει στην Τουρκία.

Από τις 9 Γενάρη ο αντιεισαγγελέας Πρωτοδικών παρέπεμψε σε δίκη τον αρχηγό, Σταμάτη Ράπτη ασκώντας ποινική δίωξη με την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος. Οπως ορίζει ο πειθαρχικός έλεγχος των στελεχών, ο εισαγγελέας Πρωτοδικών είναι υποχρεωμένος να ανακοινώνει αμέσως στον υπουργό Ναυτιλίας κάθε ποινική δίωξη που ασκείται κατά στελέχους του Λιμενικού.

Τα αρμόδια πειθαρχικά όργανα οφείλουν εντός 20 ημερών μετά την ενημέρωσή τους να αποφαίνονται αιτιολογημένα για την άσκηση ή μη πειθαρχικής δίωξης σε βάρος του στελέχους. Μόνο ερωτήματα, συνεπώς, γεννώνται για το πώς είναι δυνατόν στις 9 Γενάρη ο νυν αρχηγός να γίνεται κατηγορούμενος και στις 25 Ιανουαρίου το ΚΥΣΕΑ να τον κρίνει «άριστο» παρατείνοντας τη θητεία του για 4ο χρόνο, με τον αντιναύαρχο να μπαίνει στην πολύ μικρή λίστα με τους μακροβιότερους αρχηγούς στην 100χρονη και πλέον ιστορία του Σώματος.

Μάλιστα για να γίνει αυτό υπογράφηκε Προεδρικό Διάταγμα με φωτογραφική διάταξη μόνο για το Λιμενικό Σώμα ώστε να μπορέσει να πάρει 4ο χρόνο θητείας, καθώς ο μέχρι πρότινος νόμος όριζε ότι η θητεία του αρχηγού του Λιμενικού είναι 2 χρόνια και μπορεί να παραταθεί μόνο ακόμα ένα, πράγμα που ήδη είχε γίνει στην περίπτωση του αντιναυάρχου Σταματίου Ράπτη. Κύκλοι του υπουργείου Ναυτιλίας σημειώνουν ότι ο υπουργός Φώτης Κουβέλης δεν γνώριζε για την εισαγγελική πράξη να παραπεμφθεί ο αρχηγός σε δίκη

Ερωτήματα:

– Συμπεριλήφθηκε ως όφειλε η πράξη του εισαγγελέα στο φάκελο του κ. Ράπτη;

– Το ΚΥΣΕΑ όταν αποφάσισε την παράταση της θητείας είχε λάβει γνώση ότι ο αρχηγός παραπέμπεται σε δίκη για παράβαση καθήκοντος;

Ενα ακόμα κρίσιμο σημείο σχετίζεται με το άρθρο 7 του Προεδρικού Διατάγματος που αφορά στις καταστάσεις του προσωπικού του Λιμενικού Σώματος. Σε αυτό γίνεται λόγος ότι για τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος στα οποία ασκείται σε βάρος τους ποινική δίωξη για ποινικό αδίκημα το οποίο έχει ποινή φυλάκισης μεγαλύτερη των 3 μηνών, τότε ή διατάσσεται ΕΔΕ για πειθαρχικό παράπτωμα για το οποίο απειλείται με απόταξη ή αργία με προσωρινή απόλυση ή αυτεπάγγελτη διαθεσιμότητα με απόφαση του αρχηγού. Και αν αυτά ισχύουν για όλα τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος, τι θα έπρεπε να ισχύει για τον ίδιο τον αρχηγό;

Ο εισαγγελέας υποστήριξε ότι το πλοίο ορθώς πήρε άδεια απόπλου παρά την κατάσχεση, επειδή είχε χαρακτηριστεί επικίνδυνο και επιβλαβές και όπως ορίζει ο νόμος 2881 με το άρθρο 9, παράγραφος 2, για αυτά τα πλοία, υπερτερεί το δημόσιο συμφέρον να απομακρυνθεί έναντι της κατάσχεσης.

Στο υπόμνημα που κατέθεσε ο κ. Ράπτης αρνείται απολύτως κάθε κατηγορία, υπερασπίζεται την απόφασή του εξαπολύοντας επίθεση στον τότε λιμενάρχη. Μάλιστα σε ΕΔΕ που πραγματοποίησε το Λιμενικό τον Φεβρουάριο του 2018 κατά του κεντρικού λιμενάρχη Πειραιά κατέληξε στο συμπέρασμα ότι κακώς έδωσε άδεια απόπλου με αποτέλεσμα την αποστρατεία του λίγο καιρό μετά.

https://www.eleftherostypos.gr/ellada/366491-apokl...