Αγαπητέ αναγνώστη, σε καλωσορίζω στο 70ο τεύχος του  e-περιοδικού "Ο Αθλοσώστης".

Το εξώφυλλο είναι αφιερωμένο σε έναν εξαιρετικό κύριο και θρυλικό πρωτοπόρο της διάσωσης που έφυγε από την ζωή. Τον Αρχηγό Bob Burnside. Είναι ο εφευρέτης του σωσιβίου-σύμβολο rescue can και ιδρυτής του United States Lifesaving Association. Στην ζωή του κατέκτησε την κορυφή σε όλα όσα έκανε. Αγάπησε κάθε ζωντανό πλάσμα και υπηρέτησε κάθε τι καλό.  Ήταν ένας από τους αρκετούς ανθρώπους που εμπιστεύτηκαν δίχως όρους τις προσπάθειές μου να καθιερώσω την αθλητική ναυαγοσωστική και με βοήθησε για αυτό. Εγώ και η Ελλάδα του χρωστάμε πολλά! Αυτό το τεύχος περιέχει τον πρόλογο της ποιητικής συλλογής του. Η ανάγνωσή τους, αποκαλύπτει την φλόγα του συγγραφέα, που πιθανότατα αισθανόταν ένα πνευματικό και βαθύτατα ανθρωπιστικό εσώψυχο κάψιμο. Δεν αποτελεί έκπληξή που ονομαζόταν Burnside!

Ο Greg Bonann, ο μόνιμος αρθρογράφος μας και ένας από τους ναυαγοσώστες που εργάστηκαν στην παραλία του Burnside, μας λέει πως γιόρτασε τα σπουδαία νέα του να βγει στον αέρα το Baywatch  και πως αργότερα ενημερώθηκε ότι αυτό δεν θα συνέβαινε τελικά.

Αρκετοί οργανισμοί δημοσιεύουν τα νέα τους. Ο Dave Candler, CEO του Swimming Teachers' Association στέλνει Χριστουγεννιάτικες ευχαριστίες. Το International Life Saving Federation αναφέρει ότι το Surf Life Saving South Australia κέρδισε το 2019 Major Event of the Year Award στα South Australian Sport Awards. Το International Surf Life Saving Association παρουσιάζει την ιστορία του.

Αυτό το τεύχος φιλοξενεί κριτικές του προσχεδίου προεδρικού διατάγματος για την Ελληνική ναυαγοσωστική. Οι περισσότεροι επαγγελματίες και παράκτιοι δήμαρχοι εκφράζουν απογοήτευση και επισημαίνουν την ανάγκη τροποποίησης πολλών ρυθμίσεων.

Οι αγαπημένοι μου φοιτητές από το Πανεπιστήμιο Αθηνών καταγράφουν τις εμπειρίες τους από αληθινές διασώσεις που είδαν ή πραγματοποίησαν.

Οι Γιώργος Σεπέτης, Ελένη Ψαρρά, Λέανδρος Στεφανάκης και Δημήτρης Χατζηδάκης γράφουν εκπαιδευτικά, φιλοσοφικά, χιουμοριστικά και επιδημιολογικά άρθρα στο πεδίο της ναυαγοσωστικής. Ο νεαρός Νικόλας Δαμίγος αναφέρεται σε ένα μάθημα πρώτης βοήθειας που τον ενέπνευσε.

Κλείνω αυτό το τεύχος, ευχαριστώντας αρκετά άτομα από τους οργανισμούς ILS, ILSE, PCMF, ISHOF, IFRCHF, BRC, ACFC, Πανεπιστήμιο Αθηνών και άλλους που βοήθησαν τις προσπάθειές μου αυτό το έτος.

Καλή ανάγνωση.

Δρ. Στάθης Αβραμίδης, Επιμελητής.

Διάβασε εδώ το e-περιοδικό "Ο Αθλοσώστης".