Σειρά εξονυχιστικών επαναλαμβανόμενων ελέγχων στο σκάφος «Mare Liberum» που έφθασε προ ημερών στο λιμάνι της Χίου καθώς και συστηματική παρακολούθηση από ξηρά και αέρα πραγματοποίησε το Λιμεναρχείο Χίου προκειμένου να διαπιστώσει την ταυτότητα του πληρώματος αλλά και τον σκοπό της παρουσίας του σκάφους στο νησί.

Παρότι η εμφάνιση του σκάφους θυμίζει αλιευτικό, ο πραγματικός σκοπός του «Mare Liberum» παραπέμπει σε Γερμανική Μη Κυβερνητική Οργάνωση με έντονη δραστηριότητα κυρίως στη γειτονική Μυτιλήνη, όπου έχει αναλάβει την «επίβλεψη» των αφίξεων μεταναστών και προσφύγων στις ελληνικές ακτές.

Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του πλοίου στο διαδίκτυο, η ιδέα είναι η επίβλεψη των επιχειρήσεων των συνοριοφυλακών και η αποτύπωση των αποτελεσμάτων σε εκθέσει με σκοπό να ασκηθούν πιέσεις για τα δικαιώματα των μεταναστών.

«Παρότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει κλείσει εντελώς σχεδόν όλα τα σύνορα, οι μετανάστες προσπαθούν να τα διασχίσουν. Πολλοί αναχαιτίστηκαν και αναγκάστηκαν να επιστρέψουν στην Τουρκία, να υποστούν απάνθρωπη μεταχείριση από συνοριοφύλακες ή ακόμη και να πνιγούν. Προκειμένου να αποφευχθούν οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να εξασφαλιστεί η ασφαλής διέλευση για όλους, το Mare Liberum παρακολουθεί τις μετακινήσεις στη θάλασσα και συλλέγει αποδείξεις για εγκληματικές ενέργειες σε όσους αναζητούν καταφύγιο στις ακτές της Ευρώπης», αναφέρεται – προκλητικά-  στη σχετική ενημέρωση.

https://www.politischios.gr/hios-poli/exonukhistik...