Ανακοίνωση της Ένωση Λιμενοφυλάκων ΚΔ Ελλάδος για την επέκταση των αρμοδιοτήτων του ΛΣ:

 

ΝΟΤΙΟΣ ΛΙΜΕΝΑΣ ΠΑΤΡΑΣ    

                                                                                           ΠΑΤΡΑ   31/10 / 2018                                                                                                                            Αρ.Πρωτ:   76 /2018                                                                                                                    

                                                            Ανακοίνωση

  Από  την Δευτέρα, 29 Οκτωβρίου 2018 ετέθη, σε δημόσια  ηλεκτρονική διαβούλευση  το σχέδιο νόμου του ΥΝΑΝΠ «Για την κύρωση των Συμβάσεων Παραχώρησης που συνήφθησαν μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και των Οργανισμών Λιμένων Α.Ε. και άλλες διατάξεις»  όπου καλεί τους κοινωνικούς εταίρους και κάθε ενδιαφερόμενο να συμμετάσχουν, καταθέτοντας προτάσεις, προκειμένου να βελτιωθούν οι διατάξεις του νομοσχεδίου.

Ως Ένωση Λιμενοφυλάκων ΚΔ Ελλάδος ζητούμε την άμεση απόσυρση του Άρθρου 20 του υπό διαβούλευση Σχέδιο Νόμου (Σ.Ν) που περιλαμβάνει την αναμόρφωση διατάξεων αρμοδιότητας του  Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής.            

   Η επέκταση αρμοδιοτήτων που προβλέπει το (Σ.Ν)  είναι δυσανάλογη με την υπάρχουσα πραγματική δύναμη στελεχών. Καθίσταται ανέφικτη κάθε επέκταση αρμοδιοτήτων του Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ, αφού η στελέχωση των υπηρεσιών πανελλαδικά παραμένει σε χαμηλό ποσοστό.  Αξίζει να προστεθεί ότι οι αρμοδιότητες του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής έχουν εξ αντικειμένου αυξηθεί τα τελευταία χρόνια (αύξηση μεταναστευτικών ροών-έλεγχοι λαθρεμπορικών πράξεων σε στεριά και θάλασσα, δίωξη ναρκωτικών, παράνομες ναυλώσεις τουριστικών πλοίων, επισταμένοι και συνεχείς έλεγχοι ναυτεργατικής νομοθεσίας, προστασία της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης κ.τ.λ)

Όλα τα παραπάνω επιτυγχάνονται με το ίδιο μειωμένο προσωπικό, που με φιλότιμο, αυταπάρνηση, προσωπικές οικονομικές και οικογενειακές θυσίες, προσφέρει αγόγγυστα τις υπηρεσίες του.                               Ας μη φορτώσουμε το προσωπικό και με επιπλέον αρμοδιότητες που έως σήμερα διεκπεραιώνονται από άλλο διοικητικό φορέα, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Αντί λοιπόν  να  τεθεί σε δημόσια διαβούλευση η επέκταση δικαιοδοσίας του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ και μάλιστα προς την ξηρά ας τεθεί επί τάπητος επιτέλους  η αύξηση οργανικών θέσεων και εκσυγχρονισμού των χερσαίων και πλωτών μέσων του Λ.Σ.  η  τεχνολογική υποστήριξη και η συνεχής εκπαίδευση του προσωπικού προκειμένου να αναβαθμιστούν προς όφελος πολιτών όλες οι παρεχόμενες υπηρεσίες μας.                                                                  

Για τους παραπάνω λόγους ζητούμε την άμεση απόσυρση του  Άρθρου 20 στο υπό διαβούλευση (Σ.Ν)  ζητώντας παράλληλα  αύξηση οργανικών θέσεων.

                                                                            ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ 

                     Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                        Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

     ΠΛΑΣΤΟΥΡΓΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ                                                                              ΤΣΙΟΝΑΚΑΣ ΘΩΜΑΣ