Στην υποστελέχωση και τον αυξημένο μέσο όρο ηλικίας των στελεχών των ΚΕΑ του Λιμενικού Σώματος αναφέρεται ο Γραμματέας ΠΕ ΝΔ και Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης, με κοινοβουλευτική του παρέμβαση προς τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Φώτη Κουβέλη.

 Στην Ερώτηση επισημαίνεται ότι: «Έντονο προβληματισμό και ανησυχία έχουν προκαλέσει οι δηλώσεις του Προέδρου της Ένωσης Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Ανατ. Κρήτης κ. Γεώργιου Σφακιανάκη και αφορούν στον σημαντικότερο επιχειρησιακό βραχίονα του Λιμενικού Σώματος (Λ.Σ.), που είναι τα Κλιμάκια Ειδικών Αποστολών (ΚΕΑ).

 Tα ΚΕΑ έχουν συσταθεί στα πλαίσια του αυξημένου ρόλου του Λ.Σ. που έχει προκύψει μέσα από τις γεωστρατηγικές αλλαγές που σημειώνονται στην περιοχή μας, όπως οι αυξημένες μεταναστευτικές ροές, οι μεταφορές όπλων στα μέτωπα της Συρίας και της Λιβύης και οι νέοι θαλάσσιοι οδοί των εμπόρων ναρκωτικών και λαθραίων εμπορευμάτων νότια της Κρήτης με αποτέλεσμα να καθιστούν το ρόλο τους πιο αναγκαίο και κρίσιμο από ποτέ. Τα ΚΕΑ έγιναν ιδιαίτερα γνωστά, τα τελευταία χρόνια, στο ευρύ κοινό μέσα από τις επιτυχίες τους στην πάταξη του λαθρεμπορίου στη φύλαξη και προάσπιση των θαλασσίων συνόρων από την αυξημένη ένταση των τουρκικών προκλήσεων και την διαχείριση του προσφυγικού-μεταναστευτικού ζητήματος.

Ωστόσο, τα στελέχη αυτών των ειδικών υπηρεσιών, οι επίλεκτοι του Λιμενικού Σώματος, σύμφωνα και με τις δηλώσεις των στελεχών τους, έχουν αυξημένο μέσο όρο ηλικίας. Που αγγίζει τα σαράντα έτη και παρά την ειδική εκπαίδευση που έχουν περάσει προκειμένου να ανταποκρίνονται σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, είναι λογικό μην είναι στην κατάσταση που ήταν πριν κατά το παρελθόν. Οι συνεχείς παρεμβάσεις των στελεχών αυτών προς την ηγεσία του Υπουργείου αναφορικά με το ανωτέρω ζήτημα έχουν πέσει στο κενό.

 Το 2014 ήταν, σύμφωνα με τα στοιχεία, το τελευταίο σχολείο που έγινε για την εκπαίδευση στελεχών του Λ.Σ. προκειμένου να επανδρώσουν τις ειδικές αυτές υπηρεσίες. Μάλιστα, στον τελευταίο διαγωνισμό, που έγινε το 2014 για κατάταξη στο Λ.Σ., προσελήφθησαν 200 άτομα με βασικό προσόν κατάταξης την υπηρεσία τους στις ειδικές δυνάμεις του Στρατού ώστε σταδιακά να ενσωματωθούν στις ειδικές μονάδες και να επιτευχθεί η ηλικιακή ανανέωση των στελεχών των ΚΕΑ. Ωστόσο, τα άτομα αυτά δεν έχουν εκπαιδευτεί ακόμη για να υπηρετήσουν στα ΚΕΑ του Λ.Σ.

 Το θέμα αυτό απασχολεί έντονα τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος, που βλέπουν ότι το προσωπικό των ΚΕΑ δεν ανανεώνεται, αφού δεν δημιουργούνται νέα σχολεία για την εκπαίδευση νέων στελεχών του Λ.Σ. Παράλληλα τα ΚΕΑ που υπάρχουν σήμερα, εκτός των άλλων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν, είναι υποστελεχωμένα. Είναι αδήριτη ανάγκη να δημιουργηθούν νέα σχολεία, να εκπαιδευτούν νέα στελέχη και να ενταχθούν στα ΚΕΑ».

 Με την κοινοβουλευτική παρέμβαση τίθενται τα ακόλουθα ερωτήματα:

 «1. Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε άμεσα ώστε να λειτουργήσουν τα σχολεία ειδικής εκπαίδευσης και να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της μη ανανέωσης του δυναμικού των ΚΕΑ του Λ.Σ.;

 2. Για ποιο λόγο δεν έχει προχωρήσει η σύσταση του σχολείου εκπαίδευσης στελεχών, ώστε να εκπαιδευτούν οι 200 Λιμενοφύλακες που κατατάχτηκαν το 2014;».
Πηγή: https://www.cretapost.gr