Με έκπληξη διαβάσαμε στον ηλεκτρονικό τύπο Ηγεσία ΛΣ για τις «εξωσχολικές» δραστηριότητες των …ισοβίων του ΛΣ-ΕΛΑΚΤ την περασμένη Κυριακή 4 Φεβρουαρίου 2019 στη Δυτική Αττική.

Φαίνεται, ότι μετά τη διατήρηση στην ηγεσία του ΛΣ για 4ο συνεχόμενο χρόνο, ο …ισόβιος ηγέτης του ΛΣ αισθάνθηκε υποχρεωμένος να επιστρατεύσει την προσωπικότητά του για την περαιτέρω ανάπτυξη του θεσμού της τοπικής αυτοδιοίκησης και την ενίσχυση των κυβερνητικών Δημάρχων στον προεκλογικό τους Αγώνα. 

Μάλιστα, στη σχετική εκδήλωση δεν παρευρέθηκε μόνος του, αλλά συνοδεύτηκε τόσο από τον ισόβιο Α’ Υπαρχηγό του όσο και από τον και από τον προκλητικά αυστηρό -πάντα  προς τους υφισταμένους του- Κλαδάρχη Επιχειρήσεων, που και αυτός προφανώς, είπε να εξαργυρώσει την «αναγνωρισιμότητά» του, συμμετέχοντας σε αυτήν την εκδήλωση αυτοδιοικητικού παράγοντα, ενόψει των προσεχών Δημοτικών εκλογών.

Το συμβάν της περασμένης Κυριακής έχει τουλάχιστον διπλή ερμηνεία για πολλούς από μας: Από τη μια, ενόψει των τακτικών κρίσεων ΛΣ, με αυτού του είδους τις αδελφοποιήσεις και  «λαϊκές συνάξεις» ίσως να προοιωνίζονται  σχετικές με τα πρόσωπα αυτά εξελίξεις στα ύπατα κλιμάκια της ηγεσίας. 

Άλλωστε, είναι γνωστό το δεσποτικό  δόγμα των κυβερνώντων,  που αφορά  την αξιολόγηση των στελεχών στη Δημόσια Διοίκηση και τα άλλα σώματα των ένστολων:  Ή με εμάς ή με τους άλλους…

Από την άλλη, ενδέχεται να αποτελεί μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση, ότι το ΛΣ με την ευκαιρία των επερχόμενων αυτοδιοικητικών εκλογών κάνει άνοιγμα προς την κοινωνία των πολιτών και μάλιστα σε ανώτατο υπηρεσιακό επίπεδο… Στρατός (Λιμενικό), Λαός στην εξουσία…

Σ’ αυτό όμως που εμείς θέλουμε να σταθούμε κι επιθυμούμε να σχολιάσουμε, είναι ο ευτελισμός του θεσμικού κύρους του Σώματος, μέσω της μπουλουκηδόν περιφοράς της ανώτατης ηγεσίας του σε καθαρά πολιτικές εκδηλώσεις… Ίσως στο σημερινό καθεστώς εξουσίας οι Συνταγματικές επιταγές να μην έχουν την ίδια  βαρύνουσα σημασία όπως συμβαίνει με όλους τους άλλους πολίτες που σέβονται τη συνταγματική τάξη… Γιατί περί αυτού ακριβώς πρόκειται, αγαπητοί αναγνώστες… 

Αντιλαμβανόμαστε, ότι οι συγκεκριμένοι υπηρεσιακοί παράγοντες μπορεί να είναι οι εκλεκτοί της τρέχουσας διακυβέρνησης.  Ομοίως, αντιλαμβανόμαστε, ότι η στρατολόγησή τους, ενόψει επερχόμενων αυτοδιοικητικών εκλογών, να εξυπηρετεί το συμφέρον της τρέχουσας διακυβέρνησης.  Καταλαβαίνουμε ότι θα ακολουθήσουν κι άλλες προσκλήσεις από υποψήφιους αυτοδιοικητικούς, όσο πλησιάζουν οι αυτοδιοικητικές εκλογές (περιφερειακές – δημοτικές). 

Αυτό που επιθυμούμε όμως να τονίσουμε στη σημερινή «ηγεσία» του Λ.Σ. -ΕΛ.ΑΚΤ. είναι ότι οφείλει και έχει ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ να εκπροσωπεί το σύνολο του προσωπικού κι όχι τους ψηφοφόρους συγκεκριμένης πολιτικής συλλογικότητας και να είναι προσηλωμένη στο δημόσιο κι όχι στο κομματικό συμφέρον.

Το γεγονός ότι, η σημερινή «ηγεσία» έχει επιλεγεί και είναι φίλα προσκείμενη προς τους Κυβερνώντες, δεν της δίδει το δικαίωμα να ενεργεί προκλητικά «αντιθεσμικά» πέρα από κάθε δεοντολογία δράσης ως Δημόσιων Λειτουργών, ούτε να  διάκειται «εχθρικά» προς την πλειοψηφία του Προσωπικού του Λιμενικού Σώματος…

Να υπενθυμίσουμε, τέλος, στη σημερινή «ηγεσία» του Λ.Σ. ότι πληρώνεται από το υστέρημα όλου του Ελληνικού Λαού και όχι από τη σημερινή Κυβέρνηση….

Η επίδειξη στοιχειώδους σεβασμού προς τα στελέχη του Λ.Σ. αλλά και προς τον Έλληνα Πολίτη, θα λειτουργούσε αποτρεπτικά σε τέτοιες  συμπεριφορές, που, αναμφισβήτητα, βλάπτουν βαθύτατα το κύρος και την  εικόνα του Σώματος. 

ΛΙΜΕΝΙΚΑ ΝΕΑ