Το πιο ασφαλές λιμανάνι έχει γίνει πλέον το λιμανάκι της Παντάνασσας μετά την προμήθεια εξοπλισμού για την ασφάλεια σκαφών και πολιτών αλλά και των αντιρρυπαντικών μέσων που έφθασαν σε αυτό με κοντέινερ.

Ωστόσο ο αντιρρυπαντικός εξοπλισμός δεν αφορά μόνο στο λιμανάκι αλλά καλύπτει όλες τις θαλάσσιες περιοχές των παραλιών δικαιοδοσίας του Δήμου αλλά και της ΜΑΕΔΗΜ. Έτσι το Καλοκαίρι βρίσκει απόλυτα “θωρακισμένο” για κάθε ενδεχόμενο το παραλιακό μέτωπο του Δήμου Μαλεβιζίου.

Τις προηγούμενες μέρες άλλωστε αποδείχθηκε στην πράξη, στην έκρηξη της ΔΕΗ στα Λινοπεράματα, ότι είναι σημαντικός ο εξοπλισμός καθώς σε χρόνο ρεκόρ οι Λιμενικές αρχές της Παντάνασσας άπλωσαν φράγμα προστασίας από την μόλυνση μπροστά στον ΑΗΣ, προστατεύοντας έτσι το θαλάσσιο περιβάλλον από πιθανή μόλυνση.
Ο νέος εξοπλισμός που έφθασε σε δύο κοντέινερ και φαίνεται στις φωτογραφίες, αγοράστηκε με δαπάνη του Δήμου Μαλεβιζίου, μετά από εισήγηση του προέδρου του Λιμενικού Ταμείου Μαλεβιζίου Γιάννη Κοτσυφού και με την καθοριστική συμβολή του αντιδημάρχου Οικονομικών Θανάση Κύρκου αλλά και της προέδρου της ΜΑΕΔΗΜ Εύης Αποστολάκη.
Άλλωστε καθοριστική για τις προμήθειες που έγιναν ήταν και η συμμετοχή του Λιμενάρχη Παντάνασσας Μενέλαου Δαφέρμου.

Προτεραιότητα ο άνθρωπος

Μιλώντας για το θέμα ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Γιάννης Κοτσυφός τόνισε ότι "προτεραιότητα για το Δήμο Μαλεβιζίου είναι η ασφάλεια των πολιτών και όλες οι σκέψεις που γίνονται ενέργειες και εν τέλει πράξεις προσανατολίζονται σε αυτήν την κατεύθυνση".
Άλλωστε όπως επεσήμανε το πρόσφατο περιστατικό στον ΑΗΣ Λινοπεραμάτων δικαίωσε την επιλογή για την επιμονή στην προμήθεια στον αντιρρυπαντικό εξοπλισμό. Ο Δήμος Μαλεβιζίου άλλωστε είναι από τους λίγους Δήμους της Κρήτης που διαθέτει αντιρρυπαντικό εξοπλισμό.
Η δραστηριότητα στην περιοχή πάντως δεν εξαντλείται στις προμήθειες του εξοπλισμού καθώς κάθε χρόνο με ευθύνη και οργάνωση από το Λιμεναρχείο της Παντάνασσας γίνονται ασκήσεις ετοιμότητας για την αντιμετώπιση εκτάκτων περιστατικών στην θάλασσα, όπως είναι ρύπανση έκρηξη σε πλοίο, έκρηξη στη ΔΕΗ κλπ, όπως αποδείχθηκε μάλιστα όταν χρειάστηκε με απόλυτη επιτυχία.
Στις ασκήσεις συμμετέχουν αλλά υποχρεούνται να διαθέτουν και το δικό τους εξοπλισμό και όλες οι εταιρείες που στεγάζονται στα Λινοπεράματα ΑΓΕΤ, ΔΕΗ, ΕΚΟ κλπ.

Ο εξοπλισμός
Τα κοντέινερ με το νέο εξοπλισμό, δύο στον αριθμό μετά από μετασκευή ενός μεγαλύτερου για να γίνει και οικονομία έφθασαν τις τελευταίες μέρες στην Παντάνασσα, ενώ συμπληρώθηκε κι ένα που είχε αγοραστεί παλαιότερα με αντιρυππαντικό εξοπλισμό συμπληρώθηκε κι είναι ξανά πλήρες.
Ο εξοπλισμός περιλαμβάνει φράγμα, απορροφητικές ειδικές πετσέτες, φράγμα κλπ.
Όσον αφορά την ασφάλεια εντός του λιμανιού της Παντάνασσας περιλαμβάνει:
*Πλήρη πυροσβεστικό εξοπλισμό για όσα σημεία του λιμανιού απαιτείται.
*Σωσίβια ασφαλείας περιμετρικά του λιμανιού με σκοινί.
*Τέσσερις σκάλες ασφάλειας που τοποθετήθηκαν ήδη στους μώλους εντός θαλάσσης ενώ αναμένονται άλλες ρεις
*Τοποθέτηση σήμανσης, όπου υποδείχθηκε από το Λιμεναρχείο, ως απαραίτητη
*Τοποθέτηση σχάρας ασφαλείας στην πρώτη γλίστρα ενώ αναμένεται να τοποθετηθεί εντός των ημερών και μια δεύτερη.

maleviziotis.gr