Το νέο του απόκτημα, το οποίο αποτελεί προμήθεια του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Χερσονήσου, παρουσίασε και στους κατοίκους της περιοχής το Β Λιμενικό Τμήμα Χερσονήσου, την Κυριακή 6 Ιανουαρίου, οπότε και έγινε ο αγιασμός του νεοναυπηγηθέντος σκάφους του Λ.Σ 1210. Η απόκτησή του νέου σκάφους έγινε σε μία περίοδο που οι ανάγκες των λιμενικών που υπηρετούν στη Χερσόνησο είναι μεγάλες και διαρκώς αυξανόμενες.

Όπως λέει στην «Π» η διοικητής του τμήματος ανθυποπλοίαρχος Λ.Σ Αθανασία Περισυνάκη, το νέο σκάφος ναυπηγήθηκε εξ΄ολοκλήρου  στην Ελλάδα με τεχνικές προδιαγραφές που σχεδιάστηκαν αποκλειστικά  να καλύψουν τις ανάγκες του Β Λ/Τ Χερσονήσου και της περιοχής, πλήρως εναρμονισμένες με το είδος δράσης του καθιστώντας το ευέλικτο και ασφαλές.

Συγκεκριμένα πρόκειται για ένα νεοναυπηγηθέν πλωτό μέσο τύπου R.I.B. με πολυεστερική γάστρα στιβαρής κατασκευής  μήκους 7,13μ., πλάτους:2,53 μ. και ανώτατο αριθμό επιβαινόντων :8. Διαθέτει δύο δεξαμενές χωρητικότητας 220 λίτρων έκαστη προσφέροντας συνολικά αυτονομία περίπου 22 ωρών.  Η γάστρα ειναι κατάλληλα κατασκευασμένη ώστε το σκάφος δύναται να επιχειρεί με το 50% των ασεροθαλάμων ξεφούσκωτους ενώ παραμένει αβύθιστο και με το 75% των αεροθαλάμων ξεφούσκωτους.

Το νέο σκάφος του Λ.Σ.  Χερσονήσου
Το νέο σκάφος του Λ.Σ.

Το σκάφος μπορεί να επιχειρεί με κινητήρα μέγιστης ιπποδύναμης 300 HP και διαθέτει υδραυλικό τιμόνι  και χειριστήριο βαρέος τύπου ενώ επί αυτού είναι τοποθετημένη μηχανή HONDA 150HP

Στην  κονσόλα του εκτός των λοιπών ναυτιλιακών οργάνων  υπάρχει και  οθόνη διακυβέρνησης τελευταίας τεχνολογίας (με δυνατότητα χειρισμού απο κινητό τηλέφωνο μέσω bluetooth) με ενσωματωμένο GPS και  βυθόμετρο ενώ ειναι συμβατό με συσκευή ραντάρ η οποία δύναται να τοποθετηθεί εφόσον απαιτηθεί.

Το Λ.Σ. 1210 είναι κατηγορίας ΑΙΙΙ και είναι επανδρωμένο με έμπειρο τριμελές μόνιμο πλήρωμα  έναν κυβερνήτη, έναν αρμενιστή, και ένα μηχανοδηγό, ενώ τα περισσοτερα στελέχη που υπηρετούν στο τμήμα διαθέτουν τα προσόντα για την διακυβέρνησή του γεγονός που συμβάλλει στην μείωση του χρόνου επέμβασης σε περίπτωση που απαιτηθεί. «Δύναται να επιχειρεί καθόλο το έτος σε αντίθεση με το προϋφιστάμενο το οποίο ήταν κατηγορίας «Ε» (βοηθητικό) και ήταν ενεργό απο Απρίλιο μέχρι Οκτώβριο» τόνισε η κα Περισυνάκη.

Σύμφωνα με τις επισημάνσεις της ίδιας, είναι η πρώτη φορά που επιχειρείται η αγορά ενός πλωτού μέσου από ενα Ν.Π.Δ.Δ. και συγκεκριμένα από Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο  και παραχωρείται προς χρήση στο Λιμενικό Σώμα. «Αυτό αποτελεί έμπρακτη απόδειξη της πολύ καλής συνεργασίας μας με το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Χερσονήσου και τον Δήμο Χερσονήσου και γι αυτό θα ήθελα να εκφράσω τις ευχαριστίες μου.

Στόχος ήταν να εξοπλιστεί το Β Λ/Τ Χερσονήσου – που συχνά  καλείται να σηκώσει το μεγαλύτερο μέρος του τουρισμού της Κρήτης- με σκάφος ικανό να καλύψει τις αυξημένες απαιτήσεις της θαλάσσιας περιοχής σε όλα τα επίπεδα ήτοι: η προστασία της ανθρώπινης ζωής στην θάλασσα, η παγίωση της νομιμότητας  στον λιμένα Χερσονήσου και στην περιοχή δικαιοδοσίας μας γενικότερα, η πρόληψη και καταστολή του εγκλήματος , ο έλεγχος της αλιευτικής δραστηριότητας, η περιφρούρηση θαλασσίου τουρισμού, η αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και περιστατικών ρύπανσης».

Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι το περιπολικό σκάφος ΛΣ 1210 έχει ενταχθεί ήδη και στον επιχειρησιακό σχεδιασμό του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηρακλείου αναβαθμίζοντας σημαντικά τις δυνατότητες ανταπόκρισης σε συμβάντα έρευνας και διάσωσης και όχι μόνο.

patris.gr