Ομιλία του Τομεάρχη Ναυτιλίας της ΝΔ κ.Γιάννη Πλακιωτάκη στην εκδήλωση της ΕΑΑΛΣ:

Σεβασμιότατε,
Κύριε Υπουργέ,
Κύριε Υφυπουργέ,
Κύριοι Βουλευτές,
Κύριε Αρχηγέ του Λ.Σ,
Κύριοι Επίτιμοι Αρχηγοί του Λιμενικού Σώματος,
Κύριες και κύριοι εκπρόσωποι των φορέων της ελληνικής ναυτιλίας,
Αξιότιμε Πρόεδρε και Μέλη του Δ.Σ. της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Λιμενικού Σώματος,
Αγαπητές φίλες και φίλοι, καλησπέρα σας.

Νιώθω ιδιαίτερη χαρά και ευχαριστώ θερμά τους διοργανωτές αυτής της σημερινής εκδήλωσης για την τιμητική πρόσκλησή τους, προκειμένου εορτάσουμε όλοι μαζί τα τριάντα (30) χρόνια από την ίδρυση της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών του Λιμενικού Σώματος, ίσως της πολυπληθέστερης Ένωσης από όλες της οικογένειας του Λιμενικού Σώματος.

Σήμερα 30 χρόνια μετά, τιμάτε και τιμάμε τους πρωτεργάτες της ίδρυσής σας. Η αναγνώριση της προσφοράς τους αποτελεί και τον λόγο της σημερινής λαμπρής εκδήλωσής σας.

Η ΕΑΑΛΣ, εξ όσων γνωρίζω, στην ιστορική διαδρομή της, με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και ενδιαφέρον, ήταν και είναι παρούσα, παρεμβαίνοντας αδιαλείπτως και αποτελεσματικά για ζητήματα τόσο των αφυπηρετησάντων όσο και των εν ενεργεία στελεχών του Λιμενικού Σώματος.

Γνωρίζω, ότι η Ένωσή σας ανταποκρινόμενη και στους σκοπούς της ίδρυσής της, έχει εκδώσει, τον Πρώτο τόμο της ιστορίας του Λιμενικού Σώματος και ήδη προετοιμάζεται και η έκδοση του δεύτερου τόμου.

Το σημαντικό σε όλα τα παραπάνω είναι, ότι η Διοίκηση της Ένωσης και τα μέλη της σήμερα είναι σταθερά δίπλα στα εν ενεργεία στελέχη του Λ.Σ. που καθημερινά γράφουν την σύγχρονη ιστορία τους Σώματος.

Μαθαίνουμε και συγκινούμαστε, όταν διαπιστώνουμε ότι από το υστέρημα σας, έρχεστε να συμβάλλετε στην ενίσχυση με μέσα και εξοπλισμό των εν ενεργεία συναδέλφων σας, όπως πρόσφατα έγινε στον Πειραιά με δωρεά καμερών νυκτερινής επιτήρησης.

Πράξη ουσιαστική, Πράξη διδακτική, Πράξη πραγματικής συναδελφικής αλληλεγγύης.

Γνωρίζουμε, ότι η μεγαλύτερη ηθική ικανοποίηση για τα μέλη της Ένωσής σας είναι η συνεχής πρόοδος και η βελτίωση της λειτουργίας του Οργανισμού, που με τόση αφοσίωση και πίστη υπηρέτησαν καθόλη την διάρκεια του υπηρεσιακού τους βίου.

Γνωρίζουμε επίσης, ότι η μέριμνα για την συνεχή βελτίωση της λειτουργίας, της ενίσχυσης με προσωπικό και σύγχρονο εξοπλισμό και μέσα για την αποτελεσματικότερη εκτέλεση της αποστολής του Λιμενικού Σώματος ανήκει κατ΄ εξοχήν στην εκάστοτε κυβέρνηση.

Η κυβέρνηση οφείλει να δημιουργεί όλες αυτές τις προϋποθέσεις προκειμένου το Λιμενικό Σώμα εξακολουθήσει να εκπληρώνει τον διττό του ρόλο:

Από την μια την διοικητική υποστήριξη της ναυτιλίας.

Στην 100χρονη ιστορία του το Λιμενικό Σώμα, μετέχει ενεργά σε όλους τους διεθνείς Οργανισμούς, οι οποίοι με αποφάσεις τους ρυθμίζουν θέματα ανταγωνισμού, ασφάλειας ναυσιπλοΐας, ναυτικής εργασίας, εκπαίδευσης ναυτικών, διεθνείς και διμερείς ναυτιλιακές συμβάσεις με στόχο την διαμόρφωση μέτρων θετικών και καθοριστικής σημασίας για την Ελληνική ναυτιλία. Με την στελέχωση αντίστοιχα και των υπηρεσιών του Υπουργείου το Λ.Σ. έχει συμβάλει τα μέγιστα ως φορέας διοίκησης μαζί με την ναυτεργασία και την πλοιοκτησία στην επίτευξη του θαύματος της ναυτιλίας μας.

Από την άλλη η εξασφάλιση της ασφάλειας στις ακτές και τις θάλασσές μας.

Λαμπρή είναι μέχρι σήμερα η προσφορά του Λ.Σ στα θέματα που έχουν σχέση με την επιτήρηση των θαλάσσιων συνόρων, την έρευνα και διάσωση στο χώρο ευθύνης της χώρας μας- ικανότητα και δυνατότητα την οποία συνεχώς επιβουλεύεται η εξ ανατολών γείτονα χώρα- την προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος, την αστυνόμευση των λιμένων, την δίωξη ναρκωτικών και του λαθρεμπορίου και γενικά την πάταξη της παράνομης δράσης στο χώρο ευθύνης του.

Κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει και το τεράστιο ανθρωπιστικό έργο του Λ.Σ. στα θέματα της μετανάστευσης και τις επιχειρήσεις διάσωσης εκατοντάδων χιλιάδων μεταναστών τα τελευταία χρόνια.

Όμως σε αυτήν την τεράστια προσπάθεια που καταβάλλουν τα στελέχη του Λ.Σ δεν έχουν αρωγό την σημερινή Κυβέρνηση.

Από την μία κληρονόμησε ένα τεράστιο εξοπλιστικό πρόγραμμα άνω των 200 εκ. ευρώ χρηματοδοτούμενο από Ταμεία της Ε.Ε. και δυστυχώς σήμερα πλησιάζει η εκπνοή του προγράμματος με σχεδόν μηδαμινή απορροφητικότητα. Στο επενδυτικό αυτό πρόγραμμα περιλαμβάνονται και εθνικής σημασίας έργα που έχουν άμεσο αντίκτυπο στην αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων από το Λ.Σ.

Από την άλλη με συνεχείς και χωρίς καμία στρατηγική παρεμβάσεις στο θεσμικό πλαίσιο στα θέματα προσωπικού, δεν δίδονται λύσεις στα προβλήματα του προσωπικού. Αντίθετα, περιπλέκονται ακόμη περισσότερο αποσκοπώντας κυρίως στην ανάπτυξη πελατειακών σχέσεων (μεταθέσεις, εξετάσεις Λ/Φ για Υπαξιωματικούς κ.λ.π.).

Πως μπορεί άραγε να αξιολογηθεί το γεγονός, ότι ο κύριος νόμος που θέσπισε η κυβέρνηση (ν. 4504/17) ήδη χωρίς να έχει συμπληρωθεί χρόνος, οδεύει προς την 6η νομοθετική παρέμβαση για τροποποίηση διατάξεών του;

Αξιότιμοι κυρίες και κύριοι,

Η σημερινή σας εκδήλωση αποτελεί ευκαιρία για όλους εμάς , ώστε να γίνουμε κοινωνοί των προβλημάτων τόσο των αποστράτων όσο και γενικά της οικογένειας του Λιμενικού Σώματος.

Οι προτάσεις σας και η ανάπτυξη διαλόγου, αποτελούν σημαντική προϋπόθεση για την επίτευξη των επιθυμητών αποτελεσμάτων.

Για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, σημαντική είναι και η δική σας γνώμη. Και όχι μόνο.

Η αξιοποίηση της πλούσιας εμπειρίας σας είναι αναγκαίο να αντιμετωπισθεί και θεσμικά, ώστε να αξιοποιείται συμβουλευτικά στην λήψη σημαντικών αποφάσεων για θέματα που αφορούν το Λιμενικό Σώμα από και τις αρμοδιότητές του.