Τον δρόμο για τις φυλακές πήρε χθες μετά την απολογία του ο 38χρονος αλλοδαπός από την Παλαιστίνη που κατηγορείται ότι εμπλέκεται σε «κύκλωμα» διακίνησης μεταναστών από τα τουρκικά παράλια στο νησί μας, ενώ διαφωνία υπήρξε μεταξύ ανακρίτριας και Εισαγγελέως Πρωτοδικών Ρόδου, για τον 38χρονο λιμενικό και τον 27χρονο Αλβανό, συγκατηγορούμενούς του.

Συγκεκριμένα, η κα Εισαγγελέας ζήτησε την προσωρινή κράτηση των δύο ανδρών (του Έλληνα και του αλλοδαπού Αλβανικής καταγωγής) ενώ η κα Ανακρίτρια ζήτησε να αφεθούν ελεύθεροι με την καταβολή εγγυοδοσίας ποσού 2.000 ευρώ έκαστος και τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισής τους δύο φορές τον μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής τους.

Τη «διαφωνία» αυτή θα κληθεί να «λύσει» το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Ρόδου εντός πέντε ημερών και μέχρι τότε ο 38χρονος λιμενικός και ο 27χρονος αλλοδαπός αφέθηκαν ελεύθεροι με τους όρους του κατ’ οίκον περιορισμού και της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.

Σε ό,τι αφορά τον 38χρονο Παλαιστίνιο καθώς δεν έχει μόνιμη κατοικία στη χώρα μας αλλά και επειδή είχε και στο παρελθόν κατηγορηθεί σε υπόθεση διακίνησης μεταναστών για την οποία και είχε κριθεί αθώος στο Εφετείο, κρίθηκε προσωρινά κρατούμενος και οδηγήθηκε στη φυλακή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, και οι τρεις άνδρες, οι οποίοι κατηγορούνται για συνολικά οχτώ ποινικά αδικήματα, αρνήθηκαν τα όσα τους καταλογίζονται κατά τις απολογίες τους χθες, κάτι που είχε εξ αρχής κάνει (προανακριτικά) ο 38χρονος λιμενικός. Σε ό,τι αφορά τον Παλαιστίνιο, αρνήθηκε  την προανακριτική του κατάθεση επικαλούμενος ότι αυτή έγινε στην αγγλική γλώσσα την οποία δεν κατανοεί πλήρως και τονίζοντας ότι είχε ζητήσει από την πρώτη στιγμή να υπάρξει διερμηνέας στη γλώσσα του.

Ο ίδιος είπε στην ανακρίτρια ότι πράγματι είχε μιλήσει μερικές φορές με τον λιμενικό και του μετέφερε αν γνώριζε πληροφορίες για την εισροή μεταναστών στην περιοχή μας, όμως χωρίς χρηματική αμοιβή ή το όποιο άλλο αντάλλαγμα. Σε ό,τι αφορά τις φωτογραφίες αλλοδαπών που είχαν ληφθεί και είχαν σβηστεί από το κινητό του, είπε πως επειδή εργάζεται σε ξενοδοχείο η διαδικασία αυτή γίνονταν για να πάρει τα στοιχεία των πελατών του καταλύματος όπου δούλευε και όταν πλέον δεν τα χρειάζονταν τις έσβηνε.

Αλλά και ο 27χρονος Αλβανός ισχυρίστηκε, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ότι εργάζεται ως διανομέας σε κατάστημα εστίασης και ότι η μόνη σχέση που είχε με τον 38χρονο Παλαιστίνιο συγκατηγορούμενό του, ήταν οι παραγγελίες που ο τελευταίος του έκανε για αυτό κατείχε και το νούμερο του κινητού του τηλεφώνου.
Την υπεράσπιση του 38χρονου Παλαιστίνιου και του 27χρονου Αλβανού έχει αναλάβει η δικηγόρος κα Μαρία Κρικοπούλου.

«Έχω επιδείξει ακεραιότητα,  ευσυνειδησία   και αυταπάρνηση κατά την εκτέλεση των καθηκόντων μου».
Ανώτεροι αξιωματικοί του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ρόδου κατέθεσαν στο πλαίσιο της διερεύνησης της υπόθεσης για τον 38χρονο λιμενικό, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι γνώριζαν για όλες τις συνομιλίες και επαφές που είχε ο συνάδελφός τους με τον 38χρονο Παλαιστίνιο.

Άλλωστε, όπως οι ίδιοι οι αξιωματικοί του Λιμενικού είπαν, από την αξιοποίηση πληροφοριών που ελάμβανε ο 38χρονος από τον Παλαιστίνιο συγκατηγορούμενό του έχει αποτραπεί η είσοδος εκατοντάδων παράνομων μεταναστών αλλά και η σύλληψη διακινητών και εξάρθρωση κυκλωμάτων διακίνησης αυτών.

Τα στοιχεία αυτά τόνισε κατά την απολογία του, συνοδευόμενος από τους συνηγόρους του κ.κ. Μιχάλη Τεχνίτη, Μάνο Τεχνίτη και Άκη Δημητριάδη, και ο 38χρονος λιμενικός ο οποίος και χαρακτήρισε «ψευδή και συκοφαντικά» τα όσα προανακριτικά έχει δηλώσει ο 38χρονος αλλοδαπός σε βάρος του.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως «από την αρχή της ένταξής του στη δύναμη του Λιμενικού Σώματος έχει επιδείξει ακεραιότητα,  ευσυνειδησία   και αυταπάρνηση κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του. Για τον λόγο αυτό και έχει εύφημους μνείες από το Σώμα, ενώ από τους μετανάστες έχει χειριστεί και εξιχνιάσει πολλές σοβαρές υποθέσεις ναρκωτικών με μεγάλες ποσότητες».

Ο 38χρονος λιμενικός πρόσθεσε επίσης ότι όλες του οι ενέργειες τελούσαν εν γνώσει των προϊσταμένων του και ποτέ δεν κινήθηκε ατομικά, αλλά και ότι η οικονομική του κατάσταση είναι καλή, δεν αντιμετωπίζουν ο ίδιος ή η οικογένειά του οικονομικά προβλήματα και φυσικά δεν θα έθετε ποτέ σε κίνδυνο την καριέρα του αλλά και την οικογένειά του για οποιοδήποτε ποσό, πόσω μάλλον για 450€, που διατείνεται ότι του έδωσε τάχα ο Παλαιστίνιος συγκατηγορούμενός του.

Υπενθυμίζεται ότι εκτός από τους τρεις άνδρες, στη δικογραφία που έχει σχηματιστεί περιλαμβάνεται και ένας ακόμα αλλοδαπός από την Παλαιστίνη ο οποίος μάλιστα φέρεται ως ο «αρχηγός» της οργάνωσης, ωστόσο διαφεύγει τη σύλληψη και αναζητείται.

Ο «αρχηγός», σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας, φέρεται να συνεννοούνταν με τους συγκατηγορούμενούς του, όταν αποβιβάζονται μετανάστες από την Τουρκία σε απομακρυσμένες παραλίες της Ρόδου, προκειμένου να μεταβούν αυτοκίνητα για την παραλαβή τους και στη συνέχεια για τη μεταφορά τους σε καταλύματα στην πόλη του νησιού μας.

Επίσης φέρονταν να φρόντιζε για την προμήθεια εγγράφων στους μετανάστες προκειμένου με αυτά να ταξιδέψουν σε διάφορους προορισμούς.
Μάλιστα σύμφωνα με την αστυνομία, ο 38χρονος Παλαιστίνιος που συνελήφθη ήταν αυτός που φρόντιζε για την εύρεση των καταλυμάτων που θα φιλοξενούσαν τους μετανάστες αλλά και αυτός που ταξίδευε στην Αθήνα για να παραλάβει τα ταξιδιωτικά έγγραφα τα οποία και τους έδιδε.

Ο 38χρονος Παλαιστίνιος εκτός από την αμοιβή του φέρεται να ελάμβανε από τον φερόμενο ως «αρχηγό» το χρηματικό ποσό των 50 ευρώ για κάθε μετανάστη που κατάφερνε να ταξιδέψει. Ο ίδιος φέρεται να χειριζόταν και τα χρήματα που δίνονταν στους συγκατηγορούμενούς του.

Σε ό,τι αφορά τον 27χρονο Αλβανό φέρεται ως ο οδηγός του οχήματος που μετέφερε τους μετανάστες, ενώ στην ίδια υπόθεση φέρεται να εμπλέκεται και ο 38χρονος Έλληνας που υπηρετεί σε λιμενική υπηρεσία. Ο τελευταίος κατηγορείται – σύμφωνα και με την κατάθεση που έχει δώσει ο 38χρονος Παλαιστίνιος συγκατηγορούμενός του- ότι παρακολουθούσε διακριτικά τη μεταφορά των μεταναστών έτσι ώστε να αποφεύγονται οι έλεγχοι.

Η εξιχνίαση της υπόθεσης έγινε από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου οι οποίοι και είχαν στη διάθεσή τους ότι βραδινές ώρες στις 20 Σεπτεμβρίου 2021 ο 38χρονος Παλαιστίνιος επρόκειτο να ταξιδέψει αεροπορικώς από τη Ρόδο για την Αθήνα.

Οι αστυνομικοί τον εντόπισαν και τον προσήγαγαν στην υπηρεσία όπου από την προανάκριση που διενεργήθηκε διαπιστώθηκε ότι ο 38χρονος Παλαιστίνιος είχε λάβει στις 20 Σεπτεμβρίου αλλά και επτά ημέρες νωρίτερα από τον «αρχηγό» το συνολικό ποσό των 2.000 ευρώ για τη διευθέτηση των πληρωμών των τελευταίων ημερών.

Από τα χρήματα αυτά ο 38χρονος φέρεται να έλαβε 300 ευρώ, και να έδωσε στον 38χρονο Έλληνα 450 ευρώ, εκ των οποίων τα 150 ευρώ ήταν για μεταφορά που έγινε στις 17 Σεπτεμβρίου 2021 και τα 300 ευρώ για μεταφορά που έγινε στις 20 Σεπτεμβρίου 2021. Με τα υπόλοιπα χρήματα πλήρωσε τα καταλύματα που διέμεναν οι μετανάστες.
Στη συνέχεια ο Παλαιστίνιος οδήγησε τους αστυνομικούς σε πανσιόν στην Παλιά Πόλη όπου διέμεναν 45 μετανάστες.

https://www.rodiaki.gr/

..............................................................................................................................................................................................................................................

Διαβάστε εδώ https://www.rodiaki.gr/article/465068/empleketai-k... τι είχε προηγηθεί.

Εμπλέκεται και λιμενικός στη σπείρα που διακινούσε μετανάστες