Μετά την ψήφιση του νομου  4597/19 θεσμοθετήθηκαν πλέον ευρύτατες αρμοδιότητες για το λιμενικό σώμα καθώς μεταξύ άλλων καθιδρύεται καθ´ύλην και λειτουργική αρμοδιότητά του επί του Αιγιαλού και της Παραλίας αναγνωρίζοντας και απονέμοντας δυνατότητα επιβολής διοικητικών κυρώσεων αλλά και κίνησης όλου του μηχανισμού ποινικής καταστολής. 

Έτσι λοιπόν διευρύνονται οι αρμοδιότητες του Σώματος, εμβαθύνεται η ευθύνη μας απέναντι στο Κράτος και τον πολίτη, αποκτά ακόμη πιο βαρύνουσα θέση η παρουσίας μας χωρίς όμως αντίστοιχα να προηγηθεί εκπαίδευση του προσωπικού σε πολλά θέματα.

 Μετά τις πρόσφατες νομοθετικές επιλογές κι εξελίξεις είναι κάτι παραπάνω από  αναγκαίο πλέον να υπάρξει  αντίστοιχης σοβαρότητας εκπαίδευση επι αστυνομικής φύσεως ζητημάτων τόσο στη χρήση των όπλων (τεχνική, βολές) , τακτικές χειροπέδησης , ατομικής τακτικής και αυτοάμυνας κ.α.

Να τονισθει ιδιαίτερα  ότι οι υπηρεσίες της Ανατολικής Κρήτης το Κεντρικό Λιμεναρχειο Ηράκλειου, το Λιμεναρχειο Αγίου Νικολαου, το Λιμεναρχειο Ιεράπετρας, το Λιμεναρχείο Σητείας , οι σταθμοί και τα τμήματα Ανατολικής Κρητης έχουν να πραγματοποιήσουν εκπαιδευτικές βολές από το έτος 2003 ήτοι έχουν πέρασει 16 χρόνια έκτοτε!


Καλό θα είναι το Αρχηγείο του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. να μεριμνήσει και να οργανώσει ένα κλιμάκιο από το αρμόδιο γραφείο εκπαίδευσης που μέσα απο επισκέψεις  στις κατά τόπους λιμενικές αρχές όπως το έκαναν και πριν τους Ολυμπιακούς αγώνες να εκπαιδεύουν το προσωπικό.

 Η εξέλιξη και ο εκσυχρονισμός  ενός Σώματος όπως αυτό της μεγάλης οικογένειας του Λιμενικού δεν είναι μια αυτόματη διαδικασία παρά επιτυγχάνεται μόνο μέσα από  τη συνεχόμενη σοβαρή εκπαίδευση του προσωπικού με υποστήριξη υλικοτεχνικών μέσων και χορήγηση επιχειρησιακού και ατομικού εξοπλισμού, που εδώ και 15 και άνω χρόνια έχει να μας χορήγησει  έστω μία στολή ή ένα ζευγάρι άρβυλα.


Είναι ανάγκες που πρέπει να μας προβληματίσουν όλους αν ονειρευόμαστε ένα μεγάλο  και ισχυρό  Λιμενικό Σώμα.
                                                             Για το  Δ.Σ.


                 Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                          Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ


           ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗΣ Γεώργιος                          ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗΣ Μιχαήλ