Με τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές σε έξαρση οι υπηρεσίες παραμένουν υποστελεχωμένες

"Φως" από τη νέα Κυβέρνηση περιμένουν οι λιμενικοί σε Χίο και Σάμο που καλούνται να φέρουν σε πέρας ένα δύσκολο έργο, εξαιτίας και των προσφυγικών - μεταναστευτικών ροών και την ίδια ώρα οι υπηρεσίες παραμένουν υποστελεχωμένες.

Σε επιστολή της η Ένωση Λιμενικών που καλύπτει τους υπηρετούντες στους δύο Νομούς, επισημαίνει ότι σταδιακά μειώνεται το προσωπικό στα Λιμεναρχεία Χίου και Σάμου, ενώ δεν έχει προχωρήσει η διαδικασία μεταθέσεων από την οποία προσδοκούσαν ότι θα υπήρξε κάποια ενίσχυση.

Αναλυτικά στην επιστολή προς τον Υπουργό Ναυτιλίας και τον Αρχηγό του Λιμενικού Σώματος σημειώνονται τα εξής:

"ΘΕΜΑ: «Υποστελέχωση Υπηρεσιών-Ομηρία συναδέλφων »

Σε συνέχεια της από 18/04/2019 επιστολής μας στην οποία παραθέταμε την έλλειψη προσωπικού στις υπηρεσίες που υπάγονται στην Ένωσή μας, μετά το πέρας των μεταθέσεων αναγκαζόμαστε να επανέλθουμε ζητώντας να αφουγκραστείτε τα προβλήματά μας και εκλιπαρώντας την κατανόησή σας.

Ξεκίνησε το φετινό καλοκαίρι και η είδηση των εκλογών μας απογοήτευσε καθώς τα συμβούλια των τακτικών μεταθέσεων θα αναβάλλονταν και καλούμασταν πάλι οι λίγοι να αντιμετωπίσουμε τις αντιξοότητες και τις ιδιαιτερότητες των τομέων αρμοδιότητάς μας. Η ενίσχυση προσωπικού έγινε για εμάς μακρινό όνειρο, χωρίς όμως να χαθεί η ελπίδα μέσα μας. Θεωρούσαμε ότι μετά την ορκωμοσία της Κυβερνήσεως τα προβλήματα θα ομαλοποιούνταν, «θα ερχόταν κόσμος» να βοηθήσει στο δύσκολο έργο μας. Αγωνιούσαμε και ανυπομονούσαμε την ανακοίνωση των μεταθέσεων τόσο αυτών των συναδέλφων που θα παρουσιάζονταν προκειμένου να καλύψουν το μεγάλο κενό της υποστελέχωσης των ακριτικών νησιών όσο και των μεταθέσεων των συναδέλφων που με ατομικές αναφορές τους ζητούσαν το αυτονόητο. Ζητούσαν να μετατεθούν στον τόπο επιλογής τους, αφού είχαν συμπληρώσει τον προβλεπόμενο χρόνο παραμονής στην Υπηρεσία τους και πληρούσαν τα τυπικά κριτήρια για να μπορέσουν να μετατεθούν.

Ενδεικτικά να υπενθυμίσουμε ότι η σύνθεση του Κεντρικού Λιμεναρχείου της Χίου σταδιακά μειώνεται, όταν όλοι ξέρουν την πολυπλοκότητα και τις απαιτήσεις που έχει ένα Κεντρικό Λιμεναρχείο, όταν όλοι γνωρίζουν ότι διαθέτει δύο περιπολικά σκάφη (ΠΛΣ και Ν/Γ) τα οποία εκτελούν περιπολίες «ΠΟΣΕΙΔΩΝΙΟ» διαφυλάσσοντας τα θαλάσσια σύνορα της χώρας μας όλο το εικοσιτετράωρο καθώς και Κλιμάκιο Ειδικών Αποστολών τα στελέχη του οποίου εκτελούν παράλληλα καθήκοντα και σαν πλήρωμα πνευστού σκάφους αλλά και σαν στελέχη που πλαισιώνουν τις καθημερινές εικοσιτετράωρες υπηρεσίες.

Από την άλλη πλευρά στο Λιμεναρχείο της Σάμου, με τα ΚΕΑ, το Α' Λ/Τ Πυθαγορείου και το Λ/Σ Καρλοβασίου, η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη, Με οργανική σύνθεση η οποία μετά βίας πληροί το 60 %, οι Υπηρείες προσπαθούν να λειτουργήσουν, στηριζόμενες στο φιλότιμο, την υπομονή και το κουράγιο που επιδεικνύει το προσωπικό, καθώς όπως είναι γνωστό το κλίμα είναι πλέον ασφυκτικό και επικίνδυνο μετά την νέα αύξηση των περιστατικών άφιξης μεγάλου αριθμού προσφύγων και μεταναστών. Αξιοσημείωτο δε, αποτελεί το οξύ πρόβλημα των πλωτών περιπολικών σκαφών των ανωτέρω Υπηρεσιών (ΠΛΣ και Ν/Γ), καθώς εκτελούν περιπολίες «ΠΟΣΕΙΔΩΝΙΟ» έχοντας δύο πληρώματα το ένα σκάφος και μόνο ένα το άλλο.

Δεν μπορούμε να παραλείψουμε και να ξεχάσουμε και την άλλη μερίδα των συναδέλφων, αυτών που υπηρετούν στην ΑΕΝ/Οινουσσών. Μια υπηρεσία που είναι χρόνια ξεχασμένη, αφού εκεί μόλις 4 άτομα κάνουν γενναίες προσπάθειες προκειμένου να διατηρηθεί ψηλά το όνομα της σχολής αλλά και του Λιμενικού Σώματος, στερούμενοι πολλές φορές τόσο το ρεπό τους όσο και την άδεια τους για να ολοκληρώσουν όλες εκείνες τις υποχρεώσεις που έχει η σχολή προκειμένου να λειτουργεί με αξιοπρέπεια και να φιλοξενήσει μεγάλο αριθμό σπουδαστών με ασφάλεια και να παράσχει ποιότητα στην εκπαίδευση.

Είναι αδιανόητο στο Λιμενικό Σώμα να υπάρχουν Λιμενικοί δυο ταχυτήτων. Από τη μια πλευρά να υπάρχουν Υπηρεσίες υπερστελεχωμένες, συνάδελφοι να υπηρετούν στον τόπο επιλογής τους πολλά χρόνια και από την άλλη να υπάρχουν Υπηρεσίες με αισθητή υποστελέχωση στο όνομα της οποίας συνάδελφοι οι οποίοι έχουν συμπληρώσει κατά πολύ το χρόνο της υποχρεωτικής παραμονής τους στην παραμεθόριο, να μένουν για χρόνια όμηροι αδυνατώντας να μεταφερθούν στον τόπο επιλογής τους ή έστω πλησίον αυτού, αντιμετωπίζοντας πολλές φορές βιοποριστικά προβλήματα που προκύπτουν λόγω δανείων.

Ζητάμε την παρέμβασή σας για άμεση στελέχωση, όλων των ευαίσθητων Υπηρεσιών των ακριτικών νησιών καθώς επίσης και τη συμβολή σας στον απεγκλωβισμό των συναδέλφων-ομήρων που επιθυμούν πλέον να μεταταθούν στον τόπο επιλογής του."

alithia.gr