Δημήτρης Καπράνος

Χθές, την ώρα που ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκεπτόταν το Υπουργείο Ναυτιλίας …
…, στον «Αντέννα» ήταν καλεσμένος ο Κυριάκος Βελόπουλος.


Είδε, λοιπόν, ο αρχηγός της «Ελληνικής Λύσης» την μπάντα του Λιμενικού να παιανίζει καθώς ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Ναυτιλίας προχωρούσαν προς την είσοδο του κτιρίου, και εξέφρασε θυμηδία. «Δεν είναι ωραία αυτά τα ταρατατζούμ» είπε, ή  κάτι τέτοιο…


Τί λέτε, καλέ κύριε; Είστε και αρχηγός κόμματος και μιλάτε εξ ονόματος του ελληνικού λαού (και έτσι πρέπει να μιλάτε) και αγνοείτε ότι το Υπουργείο Ναυτιλίας είναι ημι-στρατιωτικού χαρακτήρα;


Δηλαδή όταν πηγαίνει ο πρωθυπουργός στο Υπουργείο Εθνικής Αμύνης δεν αποδίδονται τιμές από την μπάντα;
Τί πιο απλό, πιο συνηθισμένο από την απόδοση τιμών προς τον πρωθυπουργό ή τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε ένα Υπουργείο στρατιωτικό;


Τί δεν σας άρεσε ακριβώς; Η απόδοση τιμών στο μνημείο των πεσόντων ανδρών του Λιμενικού Σώματος στο προαύλιο του Υπουργείου; Η παρουσίαση των ανωτάτων αξιωματικών του Λ.Σ στον πρωθυπουργό;


Για να τελειώνουμε με αυτό το «παραμύθι», θα πρέπει όλοι οι πολιτικοί να κάνετε τον σταυρό σας πού το Λιμενικό Σώμα παραμένει αναπόσπαστο κομμάτι του Υπουργείου Ναυτιλίας! Να κάνετε τον σταυρό σας ή  να ευχαριστείτε εκείνο πού πιστεύετε –αν πιστεύετε κάπου– γιατί δεν εισακούστηκαν εκείνοι οι ακραίοι πασόκοι και αριστεροί, που ήθελαν από καιρό την «πολιτικοποίηση» του Υπουργείου!


Να λέτε «ευχαριστώ», που τότε, το 1985, όταν ανέλαβε (για λίγο, ευτυχώς) και υπουργός Ναυτιλίας ο Γεράσιμος Αρσένης, με σκοπό να ενσωματώσει το ΥΕΝ στο Υπουργείο Οικονομίας και να πάει το Λιμενικό στα Σώματα Ασφαλείας ή  στο Εθνικής Αμύνης, δεν τελεσφόρησε η προσπάθεια.


Και δεν τελεσφόρησε χάρη στον αείμνηστο Γιάννη Ζίγδη, ο οποίος έθεσε θέμα παραιτήσεώς του από το ΠΑΣΟΚ (εκεί είχε προχωρήσει έπειτα από τη διάλυση της ΕΔΗΚ) και κράτησε το ΥΕΝ και το Λιμενικό στην θέση που τους έπρεπε!
Δωδεκανήσιος ο Ζίγδης, κάτι παραπάνω γνώριζε για το Λιμενικό και την Ακτοπλοΐα.


Ευτυχώς, το ΥΕΝ άντεξε και την απαράδεκτη πολεμική που υπέστη από τον ολετήρα Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος, ως πρωθυπουργός, το διέλυε και το ξανάφτιαχνε σαν playmobil!


Τη μια κατέβαινε ως υπουργός ο Χρυσοχοΐδης, που μάλωνε με τον Παπουτσή, ο οποίος «ήθελε να πάρει» το Λιμενικό στο Δημοσίας Τάξεως, την άλλη το Υπουργείο διαλυόταν και πήγαινε «μισό-μισό», σαν την θρυλική εκείνη εκπομπή της κ. Λιάνη, ένα συνεχές παραλήρημα με ένα από τα σημαντικότερα Υπουργεία της χώρας μπαλάκι του τέννις!


Ευτυχώς, ο Χρυσοχοΐδης, που ήξερε την αξία του Λ.Σ, κάτι κατάφερε, και το Υπουργείο δεν διαλύθηκε.
Πολύ καλά έκανε ο πρωθυπουργός και κατέβηκε στον Πειραιά. Και να κατεβαίνει συχνότερα, γιατί «μέγα το της θαλάσσης κράτος».


Η θάλασσα είναι το μεγάλο μας όπλο και το Αίγιο η μεγάλη μας γαλάζια αγκαλιά.


Η ελληνική ακτοπλοΐα, που περνά φάση μεταβατική, χρειάζεται την αρωγή της Πολιτείας. Και το Υπουργείο Ναυτιλίας, με το Λιμενικό αναπόσπαστο και σπουδαίο του κομμάτι, πρέπει, επί τέλους, να παίξει τον ρόλο που του αρμόζει.
estianews.gr