Έντονος προβληματισμός επικρατεί στο χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης αναφορικά με την εκφρασμένη πρόθεση του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής  το οποίο σκοπεύει να προχωρήσει στη μεταβολή του διοικητικού καθεστώτος των Δημοτικών Λιμενικών Ταμείων, με πρόθεση να περάσουν σε κρατική διαχείριση.

Στο νομό Κυκλάδων, η ανησυχία είναι έκδηλη, καθώς τα Λιμενικά Ταμεία του νομού τα οποία αποτελούν όργανα των Δήμων, λειτουργούν ικανοποιητικά, εισπράττουν σημαντικά έσοδα και υλοποιούν απαραίτητα έργα ενισχύοντας τις λιμενικές υποδομές των νησιών.

Αυτόν τον προβληματισμό εξέφρασε την Πέμπτη, ο δήμαρχος Μυκόνου, Κωνσταντίνος Κουκάς, σε συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Κεντρικών Δήμων Ελλάδος, της οποίας αποτελεί μέλος και μοναδικός εκπρόσωπος των Κυκλάδων.

Η συνεδρίαση έγινε παρουσία του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Ναυτιλίας, Ευάγγελου Κυριαζόπουλου.

Στην τοποθέτησή του, ο κ. Κουκάς ζήτησε  την άμεση κινητοποίηση των δημάρχων και στελεχών της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, επισημαίνοντας ότι οι προθέσεις του Υπουργείου Ναυτιλίας, ανακοινώθηκαν, χωρίς προηγουμένως να υπάρξει η στοιχειώδεις ενημέρωση και διαβούλευση με την τοπική αυτοδιοίκηση.

Από τη δική του πλευρά, ο κ. Κυριαζόπουλος, διαβεβαίωσε ότι πρόθεση της κυβέρνησης, που αποτελεί και προγραμματική της δέσμευση, είναι η παρουσίαση του μνημονίου στρατηγικής επιλογής λιμένων, στο οποίο θα υπάρξουν ξεκάθαρες προβλέψεις για τα Δημοτικά Λιμενικά Ταμεία. Ανακοίνωσε επίσης, ότι στο νέο σχεδιασμό ο ρόλος των Δήμων θα εξακολουθήσει να είναι ενεργός, προσθέτοντας πως όλα θα γίνουν σε συνεννόηση και συνεργασία με την ΚΕΔΕ.

Ο δήμαρχος Μυκόνου μετά το πέρας της συνεδρίασης επεσήμανε: «Διατύπωσα τον προβληματισμό όλης της αυτοδιοίκησης για το γεγονός ότι δεν ενημερωθήκαμε επισήμως για το σχεδιασμό του υπουργείου σχετικά με την μελλοντική λειτουργία των περιφερειακών λιμανιών και τη μορφή διοίκησης των Λιμενικών Ταμείων».

Παράλληλα ο κ. Κουκάς πρόσθεσε: «Είναι κάτι που θα διασφαλίσει σε κάθε περίπτωση τον ειλικρινή, ουσιαστικό και δημιουργικό διάλογο με απώτερο στόχο το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα».

cyclades24.gr