Είναι η βασική αιτία ο εμπορικός πόλεμος Κίνας- ΗΠΑ για την επιβράδυνση στη διακίνηση των εμπορευματοκιβωτίων; 

Η απάντηση δεν φαίνεται να είναι ιδιαίτερα εύκολη καθώς τα στοιχεία αναλύσεων που είδαν το φώς της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα δεν κατατείνουν στο συμπέρασμα ότι αποκλειστικά την ευθύνη την φέρει ο εμπορικός πόλεμος.

 Μια προσεκτική παρατήρηση των στοιχείων του εννεάμηνου δείχνουν μία ισχνή παγκόσμια ζήτηση που περιορίζεται στο 1% η οποία αν αναλυθεί εμφανίζει μία σειρά άλλων παραμέτρων που έχουν να κάνουν με το «σουέλ» της παγκόσμιας οικονομίας.

 Από την άλλη στοιχεία μελέτης του λιμένα του Λος Άντζελες φαίνεται να κατατείνουν στο συμπέρασμα ότι πέραν των οικονομικών επιπτώσεων από τον εμπορικό πόλεμο οι «ψυχολογικές επιπτώσεις» είναι σοβαρότερες καθώς επηρεάζουν την αναπτυξιακή δυναμική εξαγωγικών κλάδων της αμερικανικής οικονομίας γεγονός που δημιουργεί απειλές για ένα εξαιρετικά μεγάλο αριθμό θέσεων εργασίας.

 Οι οικονομολόγοι πάντως συμφωνούν ότι η οικονομική ανάπτυξη στις ΗΠΑ επιβραδύνεται κυρίως λόγω της αβεβαιότητας που προκαλεί ο εμπορικός πόλεμος, που αποθαρρύνει τους επενδυτές γεγονός που έχει αλυσιδωτές επιπτώσεις.

theseanation.gr