Σύμφωνα με στοιχεία του International Maritime Bureau οι πειρατικές επιθέσεις αυξήθηκαν το 2020 σε σύγκριση με το 2019. Ειδικότερα καταγράφηκαν επίσημα 195 περιστατικά πειρατείας και ένοπλης ληστείας σε πλοία σε όλο τον κόσμο, σε σύγκριση με 162 το 2019.

Η αύξηση αποδίδεται στην αύξηση της πειρατείας και των ένοπλων ληστειών που αναφέρθηκαν στον Κόλπο της Γουινέα, καθώς και στην αυξημένη δραστηριότητα ένοπλων ληστειών στα Στενά της Σιγκαπούρης.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, 135 μέλη του πληρώματος απήχθησαν από τα πλοία τους το 2020, με τον Κόλπο της Γουινέας να αντιπροσωπεύει πάνω από το 95% του αριθμού των πληρωμάτων που απήχθησαν. 

Ένα ρεκόρ 130 μέλη του πληρώματος απήχθησαν σε 22 ξεχωριστά περιστατικά. 

Από το 2019, ο Κόλπος της Γουινέα έχει βιώσει μια άνευ προηγουμένου αύξηση του αριθμού των πολλαπλών απαγωγών πληρώματος. 

Μόνο το τελευταίο τρίμηνο του 2019, ο Κόλπος της Γουινέα κατέγραψε 39 μέλη του πληρώματος που απήχθησαν σε δύο διαφορετικά περιστατικά. 

Τα επεισόδια στον Κόλπο της Γουινέα είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα καθώς πάνω από το 80% των επιτιθέμενων ήταν οπλισμένοι με όπλα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του IMB.

Η αύξηση των περιστατικών απαγωγής πιο μακριά από τις ακτές καταδεικνύει τις αυξανόμενες δυνατότητες των πειρατών στον Κόλπο της Γουινέα. Η αύξηση των περιστατικών κατά σκαφών που βρίσκονται σε εξέλιξη στα Στενά της Σιγκαπούρης συνεχίστηκε από το 4ο τρίμηνο του 2019, με 23 περιστατικά να έχουν αναφερθεί για το 2020. 

Σκάφη επιβιβάστηκαν σε 22 από τα 23 περιστατικά. 

Οι αναφορές για ένοπλες ληστείες στην Ινδονησία παρέμειναν σχεδόν στα ίδια επίπεδα με 26 περιστατικά που αναφέρθηκαν το 2020, σε σύγκριση με 25 το 2019. 

Τέλος στην Σομαλία δεν καταγράφηκε κανένα περιστατικό. Ωστόσο το IMB προειδοποιεί ότι οι πειρατές της Σομαλίας εξακολουθούν να έχουν την ικανότητα να πραγματοποιούν επιθέσεις στη λεκάνη της Σομαλίας και στον ευρύτερο Ινδικό Ωκεανό.

http://www.theseanation.gr/