Η ενδυνάμωση των γυναικών ενισχύει τις αναπτυσσόμενες οικονομίες, προωθεί την ανάπτυξη και αποκομίζει οφέλη για την παγκόσμια ναυτιλιακή κοινότητα» δήλωσε η πρόεδρος του WISTA, Δέσποινα Παναγιώτου-Θεοδοσίου

Ένα ακόμη βήμα προς την ισότητα μεταξύ των δύο φύλλων στην ανδροκρατούμενη ναυτιλιακή βιομηχανία έγινε πριν από λίγες ημέρες στο Λονδίνο.

Στα κεντρικά γραφεία του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού, ο γ.γ, Κίτακ Λιμ υπέγραψε MoU με τη Δέσποινα ΠαναγιώτουΘεοδοσίου, πρόεδρο της WISTA International, της Ένωσης των γυναικών στη ναυτιλία. Επισήμως πλέον η WISTA έχει τον ρόλο συμβούλου-«consultative status», μέσω του οποίου ο οργανισμός έχει την ευκαιρία να προωθεί την ποικιλομορφία, την επαγγελματική ένταξη και την ενδυνάμωση των γυναικών.

Επίσης, μπορεί πλέον να συμβάλει επισήμως στον διάλογο για την αύξηση της παραγωγικότητας στον ναυτιλιακό κλάδο, ένα κρίσιμο συστατικό στοιχείο του οποίου είναι η προώθηση των γυναικών τόσο σε θέσεις εργασίας στη στεριά όσο και στο πλοίο. Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι ο ΙΜΟ επέλεξε ως θέμα της Παγκόσμιας Θαλάσσιας Ημέρας το 2019, την «Ενδυνάμωση των Γυναικών στην Θαλάσσια Κοινότητα».

« Προωθούμε τη διαφορετικότητα, την αφοσίωση, την εκπαίδευση, την αυξανόμενη ικανότητα στον κλάδο μας. Αυτό θα συνεχιστεί, καθώς δεν μπορούμε να είμαστε εφησυχασμένοι. Η ναυτιλιακή βιομηχανία χρειάζεται περισσότερες γυναίκες, ιδίως σε ηγετικούς ρόλους. Η ενδυνάμωση των γυναικών ενισχύει τις αναπτυσσόμενες οικονομίες, προωθεί την ανάπτυξη και αποκομίζει οφέλη για την παγκόσμια ναυτιλιακή κοινότητα» τονίζει χαρακτηριστικά σε κάθε ευκαιρία η πρόεδρος της WISTA International, Δέσποινα ΠαναγιώτουΘεοδοσίου:

«Ο κλάδος μας αντιμετωπίζει νέες πραγματικότητες λόγω των ταχέων τεχνολογικών εξελίξεων και η WISTA πρέπει να αποτελεί μέρος της συζήτησης για την τεχνολογία και την καινοτομία.

Η ώθηση για ισότητα και σεβασμό εκτείνεται περισσότερο από θέματα που σχετίζονται με το φύλο.

Σε μια εποχή που γίνεται απαραίτητη η ψηφιακή και τεχνολογική ικανότητα, σε ένα νέο κόσμο, υπάρχει η ανάγκη να αυξηθούν οι δεξιότητες. Και τα καλύτερα μυαλά είναι τόσο ανδρικά όσο και γυναικεία. Το θέμα είναι αν εμείς, ως βιομηχανία, μπορούμε να τα προσελκύσουμε. Όμως εξακολουθούν να υπάρχουν προκλήσεις όπως η παρανόηση και ίσως ο φόβος.

Η Κύπρια Δέσποινα Παναγιώτου-Θεοδοσίου είναι από τις σημαντικότερες προσωπικότητες στην παγκόσμια ναυτιλιακή βιομηχανία. Το 2019 βρέθηκε στην 95η θέση στον κατάλογο της Lloyd’s με τις 100 σημαντικότερες προσωπικότητες της Ναυτιλίας, παγκοσμίως.

Εκτός από πρόεδρος της WISTA International είναι και joint CEO του Ομίλου Tototheo Maritime.

Με καταγωγή από τη Λεμεσό της Κύπρου, κατέχει πτυχίο Οικονομικών από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Executive MBA in Shipping and Logistics από το Copenhagen Business School και Postgraduate Diploma in Financial Strategy από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης – Said Business School.

Συνεχίζει όμως την επιμόρφωσή της και τώρα παρακολουθεί το μεταπτυχιακό πρόγραμμα MSc in Major Programme Management στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης – Said Business School.

Το 2005 άρχισε να εργάζεται στον Όμιλο Tototheo Maritime, ενώ, έχοντας υπηρετήσει σε διάφορες διοικητικές θέσεις, τον Ιανουάριο του 2016 ανέλαβε τη θέση του joint CEO του ομίλου, ο οποίος αποτελεί έναν κορυφαίο προμηθευτή εξοπλισμού και υπηρεσιών για ναυτιλιακές δορυφορικές επικοινωνίες, καθώς και συστημάτων πλοήγησης, αυτοματοποιημένων εφαρμογών και λύσεων λειτουργικής αποδοτικότητας στη ναυτιλία σε παγκόσμιο επίπεδο.

Έχει διατελέσει πρόεδρος και ιδρυτικό μέλος της WISTA Κύπρου, ενώ τον Οκτώβριο του 2017 ανέλαβε τα καθήκοντα της επικεφαλής της WISTA International, ενός διεθνούς οργανισμού ο οποίος εκπροσωπεί τις γυναίκες που εργάζονται σε διοικητικές θέσεις στη ναυτιλία και συγκροτείται από 46 εθνικούς συνδέσμους σε όλες τις ηπείρους, με περισσότερα από 3.000 ανεξάρτητα μέλη.

Είναι μέλος σε διάφορα διοικητικά συμβούλια, όπως του Κυπριακού Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου, στην Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων Κύπρου (ΟΕΒ), του Cyprus Maritime Academy, καθώς και της στρατηγικής επιτροπής του Crans Montana ‒ Club of Ports, ενώ έχει ανακηρυχθεί επίτιμο μέλος του Cyprus Institute of Marketing τον Απρίλιο του 2017.

H Δέσποινα ΠαναγιώτουΘεοδοσίου συμπεριελήφθη για τρεις συνεχόμενες χρονιές (2017 -2018-2019) στις 100 προσωπικότητες με τη μεγαλύτερη επιρροή στην παγκόσμια ναυτιλία από τη διεθνή ναυτιλιακή έκδοση Lloyd’s List, ενώ έχει συμπεριληφθεί και στη λίστα με τις δέκα γυναίκες με τη μεγαλύτερη επιρροή στη ναυτιλία διεθνώς, το 2017 και το 2018.

Επιπλέον, το 2017 βραβεύτηκε από το Global Women Economic Forum στο Νέο Δελχί ως «Woman of the Decade in Innovation and Leadership», ενώ το ίδιο έτος και κατά τη διάρκεια του Nor-Shipping αναγνωρίστηκε ως μία από τις «10 Women to Watch» από τη Youngship International.

Όπως επισημαίνουν στελέχη της ναυτιλίας που την γνωρίζουν «έχει υπηρετήσει όλα αυτά τα χρόνια μια σαφή πολιτική εξωστρέφειας και επικοινωνίας μέσω μιας στενής και εποικοδομητικής συνεργασίας της με εκπροσώπους των ΜΜΕ και διατηρώντας μια δυναμική και ουσιαστική παρουσία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τόσο από τη θέση της προέδρου της WISTA International όσο και της joint CEO της Tototheo Maritime, λειτούργησε με γνώμονα όχι μόνο την προώθηση επίκαιρων ζητημάτων που αφορούν τη διεθνή ναυτιλία, αλλά συνέβαλε και στη συγκροτημένη ανάδειξη και προβολή των θεμάτων αλλά και του δυναμισμού της κυπριακής και εν γένει της ελληνικής ναυτιλίας στα πιο σημαντικά ναυτιλιακά fora σε ολόκληρο τον κόσμο».

newmoney.gr