ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κ. Υπουργούς Εθνικής Άμυνας, Προστασίας του Πολίτη και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

 

Θέμα: Εγκατάσταση θαλάσσιου φράγματος σε περιοχή της Λέσβου

 

      Η κυβέρνηση ανακοίνωσε την εγκατάσταση πλωτού φράγματος μήκους 2.700 μέτρων με σκοπό την ανάσχεση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών. Μάλιστα προχώρησε άμεσα στην προκήρυξη αγοράς μηχανημάτων εξοπλισμού για την προμήθειά του. Θα τοποθετηθεί σε περιοχή βόρεια κι ανατολικά της Λέσβου, ανοιχτά της Συκαμινιάς. Σύμφωνα με δηλώσεις της κυβέρνησης το πλωτό φράγμα θα δοκιμαστεί και αν αποδώσει, τότε θα αγοραστούν ακόμη 10 χλμ. πλωτών φραγμάτων. Σκοπός της κυβέρνησης να αποτρέψει το πέρασμα των μεταναστών και προσφύγων στα βόρεια κι ανατολικά παράλια της Λέσβου.

      Η κυβέρνηση εν γνώσει της παραβιάζει διεθνείς συμφωνίες στο όνομα της αποτροπής. Παρεμβάλει εμπόδια και στερεί το δικαίωμα στους πρόσφυγες να αιτηθούν άσυλο. Οι συνέπειες από την εγκατάστασή του θα είναι τρομακτικές, για τους ίδιους τους μετανάστες και τους πρόσφυγες. Είναι γνωστό ότι ένα τέτοιο εμπόδιο σε συνθήκες ταραγμένης θάλασσας, οδηγεί σε πνιγμούς και δεν είναι σε καμιά περίπτωση δήθεν αποτρεπτικό. 

      Επίσης αποτελεί κίνδυνο για την ναυσιπλοΐα, για τα πλοία της γραμμής, τα φορτηγά πλοία και τα σκάφη αναψυχής. Οι ντόπιοι ψαράδες στη καθημερινή μάχη με τα στοιχειά της φύσης και τις τουρκικές παρενοχλήσεις, τώρα έχουν να αντιμετωπίσουν και το φράγμα της κυβέρνησης.

      Πρόκειται για ενέργεια απαράδεκτη, ενάντια σε κάθε ανθρωπιστική συμπεριφορά και ιδέα. Κανείς δεν μπορεί να δεχτεί το αίσχος του πλωτού φράγματος, την αντιγραφή παρόμοιων τειχών και φραγμάτων, όπως το τείχος στα σύνορα ΗΠΑ - Μεξικού, το τείχος του κράτους - δολοφόνου του Ισραήλ, τα φράγματα στα σύνορα της Ουγγαρίας. Όσο εξακολουθούν να παραμένουν οι αιτίες που αναγκάζουν ανθρώπους να εγκαταλείπουν τις εστίες τους και δεν είναι άλλες από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, τους πολέμους, καθώς και η εκτεταμένη φτώχεια και ανεργία σε διάφορες χώρες, κανένα τείχος δεν μπορεί να ανακόψει αυτές τις ροές.

      Η απόφαση αυτή της κυβέρνησης είναι συνέχεια της απαράδεκτης πολιτικής εγκλωβισμού και καταστολής της Ε.Ε σε βάρος των μεταναστών και των προσφύγων.

 

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί, τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για να ακυρώσει οριστικά την εγκατάσταση οποιουδήποτε φράγματος που βάζει θανατηφόρα εμπόδια και εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους για την ασφαλή ναυσιπλοΐα;

 

Οι Βουλευτές

 

Κομνηνάκα Μαρία

Μανωλάκου Διαμάντω

Παπαναστάσης Νίκος

Παφίλης Θανάσης