Κατηγορηματικά διαψεύδει η  Minerva Marine  οποιαδήποτε εμπλοκή του δεξαμενόπλοιου «Minerva Helen” που διαχειρίζεται, στην ρύπανση ακτών στο Ισραήλ.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΜΙΝΕΡΒΑ ΧΕΛΕΝ

Αθήνα, Ελλάδα, 24 Φεβρουαρίου 2021

 

Αναφορικά με την ανυπόστατη και ανακριβή κατηγορία που αναρτήθηκε στα Μέσα ότι το δεξαμενόπλοιο ΜΙΝΕΡΒΑ ΧΕΛΕΝ (αριθμός ΙΜΟ: 9276561, Ελληνική Σημαία) σχετίζεται με το πρόσφατο συμβάν πετρελαϊκής ρύπανσης κατά μήκος των ακτών του Ισραήλ, η MINERVA MARINE INC, ως διαχειρίστρια του πλοίου, δηλώνει τα κάτωθι:

Από 4 Φεβρουαρίου 2021 έως 11 Φεβρουαρίου 2021 το πλοίο επέπλεε κινούμενο από θαλάσσια ρεύματα ανοιχτά του λιμένα Port Said της Αιγύπτου, αναμένοντας οδηγίες κενό φορτίου, δηλαδή χωρίς φορτίο επ’ αυτού. Το να επιπλέει ένα πλοίο κινούμενο από θαλάσσια ρεύματα εν αναμονή οδηγιών είναι συνήθης πρακτική για τα εμπορικά πλοία.

Στις 11 Φεβρουαρίου 2021 περίπου 09:00 τοπική ώρα το πλοίο κινήθηκε προς το αγκυροβόλιο του Port Said, όπου έφτασε το απόγευμα παραμένοντας κενό φορτίου.

Στις 13 Φεβρουαρίου 2021 το πλοίο απέπλευσε από το Port Said και στις 14 Φεβρουαρίου κατέπλευσε στον λιμένα Sidi Kerir της Αιγύπτου όπου έλαβε χώρα φόρτωσή του.

Στις 15 Φεβρουαρίου 2021 το πλοίο κατέπλευσε απευθείας στην Καρταχένα της Ισπανίας.

Ενόσω το πλοίο έπλεε ανοιχτά του Port Said δεν συμμετείχε σε καμία ενέργεια ούτε σε κάποια δραστηριότητα η οποία θα μπορούσε να σχετίζεται με απόρριψη πετρελαίου στη θάλασσα.

Νηογνώμονας του πλοίου είναι ο American Bureau of Shipping (ABS). Το Μινέρβα Χέλεν είναι καλά συντηρημένο χωρίς κατασκευαστικά ή άλλης φύσης ελαττώματα τα οποία θα μπορούσαν να προκαλέσουν συμβάν πετρελαϊκής ρύπανσης.

Στις 22 Φεβρουαρίου 2021 το πλοίο επιθεωρήθηκε από τις Ισπανικές Αρχές Επιθεώρησης Λιμένων στην Καρταχένα και επιβεβαιώθηκε ότι δεν υπήρξαν ευρήματα.

Η MINERVA MARINE INC. θα συνεργαστεί πλήρως και είναι πρόθυμη να μοιραστεί με τις Αρχές του Ισραήλ οποιαδήποτε πληροφορία, εφόσον επικοινωνήσουν με την εταιρεία. Μέχρι τώρα, δεν έχει υπάρξει καμία επίσημη προσέγγιση.