Σειρά επαφών με φορείς του Ηρακλείου έχει κατά την επίσκεψη του ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

Στο Ηράκλειο βρίσκεται από το πρωί ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Πλακιωτάκης, με "φόντο" και την παραχώρηση του λιμανιού του Ηρακλείου.

Στη διάρκεια της συνάντησης ο Περιφερειάρχης Κρήτης αναφέρθηκε στην καλή και αποδοτική συνεργασία της Περιφέρειας με το Υπουργείο για τα αναπτυξιακά θέματα της Κρήτης. Ο Σταύρος Αρναουτάκης έκανε μνεία στο μεταφορικό ισοδύναμο αλλά και τα αναπτυξιακά έργα του νησιού και τόνισε την κοινή, διαχρονική διεκδίκηση για το μεγάλο έργο του ΒΟΑΚ, υπογραμμίζοντας πως κοινός στόχος είναι ο ΒΟΑΚ να φτάσει μέχρι τη Σητεία.    

Ο Περιφερειάρχης σε δηλώσεις του τόνισε πως πάγια θέση της Περιφέρειας αλλά και όλων των φορέων είναι πως το ενετικό λιμάνι ανήκει στους πολίτες και δεν μπορεί να δοθεί στους επενδυτές. Τόνισε δε ότι ζήτησε από τον Υπουργό να χρηματοδοτηθούν από το ταμείο Δίκαιης Μετάβασης τα έργα για τα Λινοπεράματα, για να μεταφερθούν στην Κορακιά όλες οι ρυπογόνες δραστηριότητες και να υπάρξει κοινή διεκδίκηση για πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης και από τους πόρους της δίκαιης μετάβασης.


Arnaoutakis-Plakiotakis

Από την πλευρά του ο Υπουργός Νησιωτικής Πολιτικής αναφέρθηκε στην αναπτυξιακή δράση του μεταφορικού ισοδυνάμου και τη σημασία της για την Κρήτη, ειδικά για τους επιχειρηματίες και τους αγρότες, ενώ αναφέρθηκε και στο σκοπό της επίσκεψής του στο Ηράκλειο, σχετικά με την αναπτυξιακή προοπτική του λιμανιού του Ηρακλείου, ξεκαθαρίζοντας πως στην παραχώρηση του λιμανιού Ηρακλείου θα εξαιρεθεί το ενετικό λιμάνι. Σε ότι αφορά τη χερσαία ζώνη στο Μαλεβίζι, το λιμένα Λινοπεραμάτων αλλά και τα λιμενικά καταφύγια στην Άρβη, στον Κερατόκαμπο και τα Λουτρά, τόνισε πως το πλέον πιθανό σενάριο είναι να μην συμπεριληφθούν στη διαδικασία παραχώρησης.

Στη συνάντηση στη Περιφέρεια παρόντες ήταν ο Αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Νίκος Συριγωνάκης, ο βουλευτής Ηρακλείου Μάξιμος Σενετάκης, και στελέχη της ΝΟΔΕ Ηρακλείου.

Μετά το πέρας της συνάντησης, ο Υπουργός προχώρησε σε δηλώσεις στις οποίες αναφέρθηκε και για τον διαγωνισμό για το λιμάνι του Ηρακλείου, ξεκαθαρίζοντας ότι η διαδικασία δεν συμπεριλαμβάνει το Ενετικό Λιμάνι, αφού όπως σημείωσε είναι κηρυγμένος αρχαιολογικός χώρος.

 


Την διαχείριση του  Ενετικού Λιμένα από δημοτικό λιμενικό ταμείο  ζήτησε ο Δήμαρχος Ηρακλείου

Την εξαίρεση του Ενετικού Λιμένα, της Χερσαίας Ζώνης καθώς και του «καφέ Μαρίνα» από την επικείμενη παραχώρηση του λιμανιού Ηρακλείου, ζήτησε ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός  στη συνάντηση που είχε με τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής  Πολιτικής Γιάννη Πλακιωτάκη, νωρίτερα την Παρασκευή στη Λότζια.  

Μάλιστα, ειδικά για τον Ενετικό Λιμένα, ο Δήμαρχος εξήγησε στον Υπουργό ότι πρόθεση του Δήμου είναι να συστήσει το συντομότερο δυνατό ένα δημοτικό λιμενικό ταμείο, το οποίο να αναλάβει την διαχείρισή του.

1

Επιπλέον, στην συζήτηση ο Υπουργός ενημερώθηκε ότι ο Δήμος Ηρακλείου και ο ΟΛΗ έχουν συμφωνήσει στην επαναχάραξη της Χερσαίας Ζώνης και στην παραχώρησή της στον Δήμο, οπότε θα πρέπει η πρόσκληση ενδιαφέροντος για το λιμάνι να συμπεριλάβει τα νέα δεδομένα.

Ο Υπουργός ξεκαθάρισε ότι το Ενετικό Λιμάνι εξαιρείται της παραχωρήσεως ενώ για τα άλλα δυο αιτήματα δεσμεύτηκε να τα εξετάσει και να απαντήσει το συντομότερο δυνατόν.

Ο Δήμαρχος δήλωσε σχετικά: «Είχαμε μια εποικοδομητική  συνάντηση με τον Υπουργό, ο οποίος άκουσε τα αιτήματά μας. Είναι ευχάριστο ότι ο Υπουργός μας διαβεβαίωσε εκ νέου ότι το Ενετικό Λιμάνι εξαιρείται της παραχωρήσεως σε επενδυτές, ωστόσο εμείς θεωρούμε ότι το ίδιο πρέπει να συμβεί και με το “Μαρίνα” και με την Χερσαία Ζώνη, για την οποία έχουμε καταλήξει σε συμφωνία με τον ΟΛΗ.

Ευελπιστούμε ότι σύντομα θα έχουμε θετικές εξελίξεις και σε αυτά τα θέματα, ενώ παράλληλα θα προχωρήσουμε όσο πιο γρήγορα γίνεται, με τη σύμφωνη γνώμη του Δημοτικού Συμβουλίου, στην δημιουργία δημοτικού λιμενικού ταμείου που θα διαχειρίζεται το Ενετικό Λιμάνι».  

1

 

Στη συνάντηση  παρευρέθησαν επίσης η Γενική Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Χριστιάνα Καλογήρου, ο βουλευτής Νέας Δημοκρατίας του νομού Ηρακλείου Μάξιμος Σενετάκης, εκπρόσωπος του Υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη , εκπρόσωπος του Ευρωβουλευτή Μανώλη Κεφαλογιάννη και ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ  Ηρακλείου Βαγγέλης Καρκανάκης.

Βάση του προγράμματος του θα ακολουθήσει επίσκεψη στον Οργανισμό Λιμένα Ηρακλείου όπου θα προεδρεύσει σε σύσκεψη με τον Πρόεδρο του Ο.Λ.Η. κ. Γιάννη Βαρδαβά και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του λιμένα κ. Μηνά Παπαδάκη.

Τέλος, ο κ. Πλακιωτάκης θα συναντηθεί και με τον Δήμαρχο Μαλεβιζίου κ. Μενέλαο Μποκέα.

https://www.cretalive.gr