Σε σοβαρές καταγγελίες για εξαντλητικά ωράρια εργασίας κάτω από αντίξοες συνθήκες στα πλοία που δραστηριοποιούνται στη γραμμή Πάτρας-Ιταλίας προχωρά η Πανελλήνια Ενωση Αρχιθαλαμηπόλων-Θαλαμηπόλων Εμπορικού Ναυτικού, με αφορμή τον θάνατο ενός συναδέλφου τους, μόλις 43 χρόνων, εν ώρα εργασίας.

Στην ανακοίνωσή τους την οποία κοινοποιούν στον υπουργό Ναυτιλίας Παναγιώτη Κουρουμπλή, στον υφυπουργό Νεκτάριο Σαντορινιό, στον γενικό γραμματέα Διονύση Τεμπονέρα, στη διεύθυνση ναυτικής εργασίας και στην ΠΝΟ, κάνουν γνωστό ότι πληθαίνουν οι καταγγελίες από συναδέλφους τους που υποστηρίζουν ότι ο αριθμός των θαλαμηπόλων που υπηρετούν στα πλοία της συγκεκριμένης γραμμής δεν επαρκεί να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες της γραμμής, ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες.

Γεγονός που έχει αποτέλεσμα να εργάζονται σχεδόν αδιάκοπα με ελάχιστες ώρες ανάπαυσης και ξεκούρασης, με όλες τις συνέπειες.

Οπως σημειώνουν, η κατάσταση αυτή δεν είναι καινούργια, ωστόσο μέχρι και σήμερα παρά τις επανειλημμένες καταγγελίες και διαβήματα της Ενωσής τους οι αρμόδιες αρχές συνεχίζουν να κωφεύουν και να αγνοούν την κατάσταση που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι εργαζόμενοι σε αυτή την ακτοπλοϊκή γραμμή.

Εκκληση στις αρχές

Η Ενωση καλεί τις αρμόδιες αρχές έστω και την ύστατη στιγμή να δώσουν λύση εδώ και τώρα στο πρόβλημα των συναδέλφων τους που εργάζονται στη συγκεκριμένη ακτοπλοϊκή γραμμή με αύξηση του αριθμού των θαλαμηπόλων, ώστε αυτός να ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες των επιβαινόντων και του πλοίου, με μοναδικό γνώμονα την ίδια την ασφάλεια των επιβατών, του πληρώματος και του πλοίου γενικότερα.

Σημειώνεται ότι πρόσφατα η ΠΝΟ με ανακοίνωση-παρέμβασή της αναφέρθηκε σε δύο θανάτους ναυτικών εν ώρα εργασίας τις τελευταίες ημέρες.

Ο ένας αφορούσε τον 43χρονο επίκουρο θαλαμηπόλο, μέλος του πληρώματος του «Cruise Olympia», ο οποίος έχασε τη ζωή του την Τρίτη 31 Ιουλίου και ο δεύτερος τον 52χρονο, προϊστάμενο οικονομικού αξιωματικού στο επιβατηγό-οχηματαγωγό πλοίο «Prevelis» που έχασε τη ζωή του την Κυριακή 29 Ιουλίου.

Στους δύο θανάτους είχαν αναφερθεί με ανακοίνωσή τους και τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ και ΠΕΕΜΑΓΕΝ, τα οποία τόνιζαν ότι η σημερινή κυβέρνηση με την πολιτική της συνεχίζει να υπονομεύει την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα στον βωμό της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας του κεφαλαίου.

Σε αυτή την κατεύθυνση, όπως υποστήριζαν, εντάσσονται ο αντιναυτεργατικός νόμος 4150/2014, υπουργικές αποφάσεις κ.ά. που μειώνουν διαρκώς τις οργανικές συνθέσεις των πλοίων, με αποτέλεσμα αυτές να μην ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες.

Αντίθετα, εφαρμόζονται εξαντλητικά ωράρια παραβιάζοντας ακόμα και τις διεθνείς συμβάσεις που καθορίζουν τα ελάχιστα για τις ώρες εργασίας και ανάπαυσης των ναυτεργατών.

http://www.efsyn.gr/arthro/kataggelloyn-synthikes-...