Μεγάλος σύμμαχος στην προσπάθεια αυτή, ο μη κερδοσκοπικός Οργανισμός Safe Water Sports

Με στόχο την ενίσχυση της πρόληψης και την μείωση των ατυχημάτων και των απωλειών σε ανθρώπινες ζωές, που κάθε χρόνο χάνονται στις ελληνικές θάλασσες και παραλίες το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, υλοποιεί ολοκληρωμένο στρατηγικό σχέδιο.

Μεγάλος σύμμαχος στην προσπάθεια αυτή, ο μη κερδοσκοπικός Οργανισμός Safe Water Sports, με τον πρόεδρο του οποίου, Παναγιώτη Πασχαλάκη, ο Γιάννης Πλακιωτάκης ανακοίνωσε τη Δευτέρα, Εθνική Ημέρα για την πρόληψη των πνιγμών και των θαλασσίων ατυχημάτων, τις πρωτοβουλίες που έχουν αναπτυχθεί.

«Αφετηρία της προσπάθειας ήταν το καλοκαίρι του 2019, όταν, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, η ασφάλεια των πολιτών στη θάλασσα, ορίστηκε ως ένας από τους πέντε βασικούς άξονες πολιτικής του Υπουργείου» επισημαίνει στο NM ο υπουργός.

Λίγους μήνες μετά, τον Οκτώβριο του 2019, το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής σε συνεργασία με το Safe Water Sports, έθεσαν σε εφαρμογή το Παρατηρητήριο Ατυχημάτων, μέσω του οποίου η Ελλάδα απέκτησε για πρώτη φορά ακριβή στοιχεία για τους θανάτους και τραυματισμούς που συμβαίνουν στην χώρα σε δραστηριότητες αναψυχής τη θάλασσα.

«Με βάση τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου, αναδείχτηκε το μεγάλο πρόβλημα των πνιγμών, με 325 περιστατικά κατά μέσο όρο κάθε χρόνο, από τα οποία το 68% αφορά ανθρώπους άνω των 60 ετών. Όπως αποδείχτηκε, πολλά από τα περιστατικά αυτά οφείλονται στην απουσία γνώσης βασικών κανόνων κολύμβησης και κυκλοφοριακής συμπεριφοράς με σκάφος» τονίζει ο ΥΝΑ.

Με βάση τα δεδομένα αυτά, το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής προχώρησε στη δημιουργία στη Διεύθυνση Λιμενικής Αστυνομίας, ειδικού γραφείου «Ψηφιακής Διαχείρισης – Ελέγχου θαλάσσιων δραστηριοτήτων & ασφάλειας στη θάλασσα».

«Ακόμα πιο σημαντικό είναι το ότι το Γραφείο αυτό έχει στη διάθεση, παρακολουθεί και αξιοποιεί επιχειρησιακά, ένα καινοτόμο Πληροφοριακό Σύστημα, που παραχώρησε δωρεάν το Safe Water Sports, το οποίο καλύπτει την ηλεκτρονική αδειοδότηση αλλά κυρίως τον έλεγχο και τις επιθεωρήσεις αναφορικά με την τήρηση των προβλεπόμενων μέτρων ασφαλείας μιας μεγάλης γκάμας δραστηριοτήτων σε όλη την Ελλάδα όπως ναυαγοσωστική κάλυψη των παραλιών, τα θαλάσσια σπορ και μέσα αναψυχής, οι πάροχοι καταδυτικών υπηρεσιών, οι ενοικιάσεις μηχανοκίνητων λέμβων και ταχυπλόων μικρών σκαφών κλπ» δηλώνει ο Γιάννης Πλακιωτάκης.

Το Σύστημα αυτό τροφοδοτεί με πληροφορίες την ψηφιακή πλατφόρμα Safe Water Sports (app/web) site μέσω της οποίας οι πολίτες αλλά και οι ξένοι επισκέπτες της χώρας μας μπορούν να ενημερωθούν δωρεάν για:

Όλες τις νόμιμες επιχειρήσεις θαλάσσιων σπορ (waterski, scuba diving, tubes, kitesurf, ενοικιάσεις σκαφών κ.λπ.) που λειτουργούν τις 3.100+ παραλίες με πρόσβαση, με ενδεικτικές πανοραμικές φωτογραφίες και ενημερωτικά στοιχεία για τα χαρακτηριστικά τους αναφορικά με την ασφαλή κολύμβηση, το μήκος της παραλίας, την ύπαρξη πρόσβασης για ΑΜΕΑ, την ύπαρξη καταστημάτων, parking κ.λπ. τις μαρίνες, τα ναυτικά καταφύγια και γενικότερα τις τοποθεσίες που επιτρέπεται ο ελλιμενισμός σκαφών, καθώς και τις υπηρεσίες που αυτές προσφέρουν
τις επιχειρήσεις ενοικίασης ταχυπλόων σκαφών τους κανονισμούς ασφάλειας για κάθε θαλάσσιο σπορ και δραστηριότητα στη θάλασσα καθώς και πολλές σχετικές συμβουλές τα ημερόπλοια τα νοσοκομεία και τις λιμενικές αρχές που βρίσκονται σε όλη τη χώραειδικά προγράμματα ενημέρωσης για παιδιά και νέους με θέμα την ασφάλειά στη θάλασσα

«Μέχρι το καλοκαίρι θα έχει ολοκληρωθεί η επέκταση του Πληροφοριακού Συστήματος με νέο λογισμικό που αναπτύχθηκε από το Safe Water Sports με την ευγενική χορηγία της Alpha Bank, με στόχο να καλύψει την διενέργεια επιθεωρήσεων με την χρήση φορητών συσκευών (tablets) από τους λιμενικούς», διαβεβαιώνει ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής: «Με τον τρόπο αυτόν οι έλεγχοι που πραγματοποιούνται θα είναι ηλεκτρονικοί, άμεσοι, καθώς ο λιμενικός θα έχει online πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες που χρειάζεται, ενώ οι τυχόν παραβάσεις θα καταγράφονται σε πραγματικό χρόνο».

Το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης στηρίζει το έργο αυτό δρομολογώντας την προμήθεια περισσοτέρων από 100 φορητών συσκευών (tablets)με τα οποία θα εφοδιαστούν α κατά τόπους Λιμεναρχεία το προσεχές διάστημα.

Πολύ σημαντική είναι ακόμα η νομοθετική παρέμβαση του Υπουργείου Ναυτιλίας, αφού αύξησε τον αριθμός των ναυαγοσωστών στις παραλίες, αλλά και τις ώρες ναυαγοσωστικής κάλυψης. Με τον τρόπο αυτό ενισχύεται σημαντικά η ασφάλεια στη θάλασσα και τις θαλάσσιες δραστηριότητες αναψυχής.

«Στόχος μας» τονίζει ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης, «είναι να αξιοποιήσουμε το νέο νομοθετικό πλαίσιο, καθώς τα σύγχρονα εργαλεία που έχουμε στη διάθεση μας, ώστε το φετινό καλοκαίρι να έχουμε τα λιγότερα περιστατικά πνιγών και ατυχημάτων σε θάλασσες και παραλίες. Είναι καιρός η χώρα μας να αναδειχτεί ως υπόδειγμα ασφάλειας στις θαλάσσιες δραστηριότητες αναψυχής».

newmoney.gr