Πέμπτη 9 Απριλίου 2020

Πλακιωτάκης:Αυτό είναι το νομοσχέδιο του Υπουργείου Ναυτιλίας

Πλακιωτάκης:Αυτό είναι το νομοσχέδιο του Υπουργείου Ναυτιλίας

30/01/20 18:10

Υπό την Προεδρία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη συνεδρίασε σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο στο Μέγαρο Μαξίμου. 

Στην έναρξη της Συνεδρίασης ο Πρωθυπουργός έδωσε συγχαρητήρια στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Μ. Χρυσοχοΐδη για τη σημερινή επιτυχία της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, καθώς και στον Υπουργό Οικονομικών κ. Χ. Σταϊκούρα για την επιτυχημένη έκδοση του 15ετούς Ομολόγου η οποία όπως τόνισε «ξεπέρασε και τις προσδοκίες μας». 

Στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου μεταξύ άλλων συζητήθηκε και το νομοσχέδιο του Υπουργείου Ναυτιλίας :

Τι περιλαμβάνει

Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου των θαλάσσιων ενδομεταφορών.

Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γ. Πλακιωτάκης παρουσίασε το σχέδιο νόμου, στόχος του οποίου είναι να εκσυγχρονίσει τη νομοθεσία περί ακτοπλοΐας, να επανεκκινήσει την λειτουργία του Υπουργείου, να θεσμοθετήσει ρυθμίσεις που συντείνουν στην διοικητική ανακούφιση πολιτών και φορέων από αχρείαστες διαδικασίες.

Στο νομοσχέδιο προβλέπεται ο εκσυγχρονισμός της νομοθεσίας για τις θαλάσσιες ενδομεταφορές με σκοπό, μεταξύ άλλων, την αποφυγή στρεβλώσεων του ανταγωνισμού, την αποτροπή φαινομένων καιροσκοπικής και ανεξέλεγκτης μετακίνησης πλοίων σε διαφορετικές γραμμές κατά τη διάρκεια του έτους, την θεσμοθέτηση χρονικών περιορισμών στην έκτακτη δρομολόγηση πλοίων, την κατάργηση και την πρόβλεψη διαδικασίας έκδοσης  Κανονισμού Λειτουργίας  για το Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών.

Επίσης, ρυθμίζονται θέματα ελέγχου ασφάλειας των πλοίων και των αστυνομικών δράσεων του Λιμενικού Σώματος, επαναφέροντας δομές και διατάξεις που καταργήθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση προκαλώντας δυσλειτουργίες και καθυστερήσεις στο έργο του Υπουργείου και Λιμενικού Σώματος.

Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται και διατάξεις που αφορούν στη νησιωτική πολιτική και  την εφαρμογή του Μεταφορικού Ισοδυνάμου σε νησιά της Επικράτειας. Ιδίως για το δεύτερο, προβλέπεται παράταση της πιλοτικής εφαρμογής του Μεταφορικού Ισοδυνάμου  μέχρι και την 30-4-2020 με δυνατότητα περαιτέρω παράτασης για ένα επιπλέον τετράμηνο, έως ότου ολοκληρωθεί η μελέτη αξιολόγησης της πιλοτικής εφαρμογής του Μεταφορικού Ισοδυνάμου στα 34 νησιά της Επικράτειας που εφαρμόζεται.

limenikanea.gr


Σχετικά άρθρα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ