Η επόμενη ημέρα της ανανέωσης στην ηγεσία της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας ξεκίνησε,  δηλώνει ο επανεκλεγείς πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΠΕΝ) Μανώλης Τσικαλάκης, ο οποίος έχει τεθεί επικεφαλής,  μιας προσπάθειας εννέα σωματεία μελών της ΠΝΟ, για να οδηγήσει ως πλοίαρχος το «καράβι» της ΠΝΟ σε μία νέα ρότα ανανέωσης.

Τα εννέα σωματεία (Πλοιάρχων, Μηχανικών Μηχανής Εσωτερικής Καύσης, Οικονομικών Αξιωματικών, Φροντιστών, Ηλεκτρολόγων, Αρχιθαλαμηπόλων-Θαλαμηπόλων, Τροφοδοσίας, Πρακτικών Πλοιάρχων & Κυβερνητών, Ναυτών M/S – Π/Κ – O/Γ), επιδιώκουν την σύγκλιση πανναυτικού συνεδρίου της ΠΝΟ και την εκλογή νέας διοίκησης. Μια πρόταση που αρνείται να θέσει σε συζήτηση στην εκτελεστική επιτροπή της ομοσπονδίας η οποία αποτελείται από 14 σωματεία ο νυν γενικός  Γραμματέας Γιάννης Χαλάς. τον οποίον κατηγορούν ότι έχει γαντζωθεί στην «καρέκλα». Τα εν λόγω σωματεία προσέφυγαν μετά την άνρηση αυτή στη δικαιοσύνη ζητώντας διορισμό  προσωρινής διοίκησης.

Μιλώντας πρόσφατα στην εκδήλωση κοπής της πίτας της ΠΕΠΕΝ  ο κ. Τσικαλάκης τόνισε μεταξύ άλλων ότι «ξεκινήσαμε μια τίμια προσπάθεια, ανεξαρτήτως ειδικότητας, χωρίς προσωπικό συμφέρον και όφελος, χωρίς κομματική ταυτότητα, υποχρεώσεις και δεσμεύσεις, για τη σωτηρία και αναγέννηση του συνδικαλισμού αλλά και της Π.Ν.Ο.! Μοναδικό μας εφόδιο είναι το κοινό καλό, η πίστη μας στο υγιές και δημοκρατικό συνδικαλιστικό κίνημα και εσείς, όλοι οι σκεπτόμενοι με αγωνίες συνάδελφοι μας».

«Πρέπει κάποιοι να το καταλάβουν καλά…Κανείς δεν είναι μόνιμος… κανείς δεν είναι αναντικατάστατος! Κανείς δεν θα βάλει το προσωπικό του συμφέρον πάνω από τον κόπο του Έλληνα ναυτικού. Κανείς δεν θα τον απαξιώσει, δεν θα το επιτρέψουμε!!! Η επόμενη μέρα ήδη ξεκίνησε», συμπλήρωσε.

Ο ίδιος καταφέρθηκε χωρίς να κατονομάσει και κατά προσώπων που «χωρίς ηθικούς ενδοιασμούς, καρεκλοκένταυροι – αριβίστες του συνδικαλιστικού κινήματος, πασίγνωστοι πλέον εκ του αποτελέσματος, για την εμμονή και την προσήλωσή τους στην καρέκλα της εξουσίας, διακρίνονται για τη συστηματική πολιτική ακινησίας και αδιαφορίας, με αποτέλεσμα την πλήρη τελμάτωση θεμάτων και προβλημάτων που αφορούν τους συναδέλφους ναυτικούς, εν ενεργεία και συνταξιούχου»

Ο πρόεδρος της ΠΕΠΕΝ θεωρεί με ευθύνη των προσώπων αυτών, «κορυφαία ζητήματά μας όπως, η ανεργία, το φορολογικό, η εκπαίδευση, οι οργανικές συνθέσεις και η προσέγγιση των νέων στο ναυτικό επάγγελμα έχουν μπει στα αζήτητα».

Στη συνέχεια ο κ. Τσικαλάκης καταφέρθηκε και κατά όλων αυτών που με «αντιδημοκρατικούς χειρισμούς, συμπράξεις με ξένα συμφέροντα προς το υγιές συνδικαλιστικό κίνημα και ευκαιριακούς αυτοαποκαλούμενους ταξικούς συμμάχους, ως χθες αντιπάλους τους», θέλουν να πλήξουν το υγιές συνδικαλιστικό κίνημα. «Δε θα μας εξολοθρεύσουν, δε θα μας αποδυναμώσουν, αντίθετα, μας βρίσκουν ενωμένους και δυνατούς απέναντί τους. Προχωράμε σταθερά, συνεχίζουμε με μεγαλύτερο ζήλο και μαχητικότητα, παρά τα εμπόδια και τις οπισθοδρομικές τακτικές που κάποιοι θέλουν να μας επιβάλουν» υπογράμμισε.

Τέλος ο πρόεδρος της ΠΕΠΕΝ,  ανέδειξε την συνδικαλιστική ατζέντα των Ελλήνων πλοιάρχων, η οποία μεταξύ άλλων περιλαμβάνει την αλλαγή  στο φορολογικό καθεστώς για τους Έλληνες Ναυτικούς., την αναθεώρηση της απαρχαιωμένη νομοθεσία που βλέπει παντού μόνο ευθύνη Πλοιάρχου, τον εκσυγχρονισμός της Ναυτικής Εκπαίδευσης κ.α.

 Συνάντηση με Πλακιωτάκη

Τα θέματα αυτά όπως και άλλα απασχολούν το σύνολο των Ελλήνων ναυτικών εξετάσθηκαν και σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής μεταξύ του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννη Πλακιωτάκη και των Προέδρων εννέα πρωτοβάθμιων σωματείων της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας.

Στην διάρκεια της συνάντησης οι Πρόεδροι των εννέα σωματείων της ΠΝΟ έθεσαν σειρά φορολογικών, εργασιακών και συνταξιοδοτικών ζητημάτων καθώς και σειρά επιμέρους κλαδικών θεμάτων.

Ο κ. Πλακιωτάκης διαβεβαίωσε τους Προέδρους των σωματείων ότι παραμένει σταθερή η θέση του για την προώθηση κάθε θέματος που θα ενισχύει και θα βελτιώνει την απασχόληση των Ελλήνων στην θάλασσα.

Στην συνάντηση συμμετείχαν οι Πρόεδροι των Πανελληνίων Ενώσεων, Πλοιάρχων, Μηχανικών Μηχανής Εσωτερικής Καύσης, Οικονομικών Αξιωματικών, Φροντιστών, Ηλεκτρολόγων, Αρχιθαλαμηπόλων-Θαλαμηπόλων, Τροφοδοσίας, Πρακτικών Πλοιάρχων & Κυβερνητών, Ναυτών M/S – Π/Κ – O/Γ.

mononews.gr