Την Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2018, το ιστορικό πλοίο “HELLAS LIBERTY” στον Πειραιά φιλοξένησε Σεμινάριο που οργάνωσε η HELMEPA σε συνεργασία με  την AMSA (Australian Maritime Safety Authority), την Αρχή Ναυτικής Ασφάλειας της Αυστραλίας.

 

Oι κ.κ. Allan Schwartz, General Manager, Operations και Reza Vind, Manager, Maritime Operations Division, Western Australia, παρουσίασαν σε 150 εκπρoσώπους διαχειριστριών εταιρειών Μελών της HELMEPA και μη, καθώς και φορέων της ελληνικής ναυτιλίας τις απαιτήσεις για πλοία ξένης σημαίας που επιχειρούν στην Αυστραλία. Το ρόλο του “moderator” του Σεμιναρίου είχε η κα Κριστιάνα Πρεκεζέ, Εκτελεστική Συντονίστρια της HELMEPA.

Στη συνεργασία HELMEPA-AMSA, που ξεκίνησε το 2000 και συνεχίζεται, αναφέρθηκε ο Γενικός Διευθυντής της HELMEPA, κ. Δημήτρης Μητσάτσος καλωσορίζοντας τoυς προσκεκλημένους Aυστραλούς. «Πρόσφατο αποτέλεσμα της συνεργασίας μας» είπε «είναι και η από κοινού με την AMSA αναθεωρημένη έκδοση «Οδηγός για Έλληνες και ξένους ναυτικούς πλοίων που επιχειρούν στα ύδατα της Αυστραλίας», που η HELMEPA διέθεσε στα Μέλη της». Ευχαρίστησε θερμά τον κ. Mick Kinley, CEO της AMSA, για την προσωπική του συμβολή στην ενδυνάμωση αυτής της συνεργασίας.

Τους στόχους της AMSA και τους τρόπους επίτευξης τους παρoυσίασε o κ. Schwartz. Αναφερόμενος στη φιλοσοφία της, επέδειξε στο ακροατήριο την Ιδρυτική Διακήρυξη Εθελοντικής Δέσμευσης της HELMEPA «Να Σώσουμε τις Θάλασσες», υπογραμμίζοντας πως η AMSA την ασπάζεται απόλυτα. «Η καλλιέργεια περιβαλλοντικής συνείδησης και πνεύματος ασφάλειας στη θάλασσα μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω της επιμόρφωσης και πληροφόρησης του ανθρώπινου παράγοντα στη ναυτιλία» τόνισε ο κ. Schwartz.

Τον τρόπο που υλοποιούνται οι επιθεωρήσεις Port State Control στα λιμάνια της Αυστραλίας παρουσίασε αμέσως μετά ο κ. Reza Vind. Ανέλυσε τις κύριες ελλείψεις και αιτίες κρατήσεων πλοίων στην Αυστραλία και ανέφερε σειρά παραδειγμάτων (case studies) σχετικά με SOLAS, MARPOL, STCW και MLC. Τέλος, oι εκπρόσωποι της AMSA έδωσαν απαντήσεις στα ερωτήματα Μελών, που η HELMEPA είχε ήδη στείλει στην AMSA ενώ απάντησαν σε ερωτήσεις των παρισταμένων.

Ο Πρόεδρος της HELMEPA Δρ. Γ. Γράτσος, με το γνωστό του μπρίο, έκλεισε το Σεμινάριο σχολιάζοντας τα τεκταινόμενα στην παγκόσμια ναυτιλία. Ευχαρίστησε τους αξιωματούχους της AMSA για την κατατοπιστική τους παρουσίαση και τους επέδωσε τιμητικά αναμνηστικά διπλώματα και αγαλματίδια Κυκλαδικής τέχνης, ως ενθύμιο της επίσκεψης τους στη χώρα μας. Η ενδιαφέρουσα συζήτηση των εκπροσώπων των Μελών με τους Αυστραλούς προσκεκλημένους συνεχίστηκε και κατά τη διάρκεια γεύματος-μπουφέ που παρέθεσε η HELMEPA στους χώρους του “HELLAS LIBERTY”.

Πριν την αναχώρηση τους, αύριο Πέμπτη, για την Αυστραλία, οι κ.κ. Schwartz και Vind θα συναντηθούν με τη Διεύθυνση της HELΜEPA στα Γραφεία της όπου θα επισκεφθούν τον Προσομοιωτή Γέφυρας και κατόπιν τις περιβαλλοντικές της Εκθέσεις, που φιλοξενούν οι Εταιρείες-Μέλη CERES και COSTAMARE.

(Α-Δ): A. Schwartz, Δρ Γ. Γράτσος, Πρόεδρος της HELMEPA και R. Vind

(Α-Δ): Δ.Κ. Μητσάτσος, Γενικός Διευθυντής της HELMEPA, R. Vind και A. Schwartz της AMSA

Αναμνηστική φωτογραφία των εκπροσώπων της AMSA μαζί με τον κ. Δ.Κ. Μητσάτσο στη μέση και στελέχη της Γραμματείας της HELMEPA

(Α-Δ): Κρ. Πρεκεζέ, R. Vind, A. Schwartz, Σ. Παληού, Μέλος του ΔΣ της HELMEPA και Δ.Κ. Μητσάτσος

(Α-Δ): A. Schwartz, R. Vind, Κρ. Πρεκεζέ, Ι. Ξυλάς, Αντιπρόεδρος του ΔΣ της HELMEPA και Δ.Κ. Μητσά