Του Γιώργου Γεωργίου

Για "ματωμένη Πέμπτη" στον κλάδο του ξηρού φορτίου έκαναν λόγο ναυτιλιακοί αναλυτές, μετά τις "βαριές" απώλειες που κατέγραψαν τα μεγάλα πλοία του κλάδου, τα capes.

Με τη χθεσινή πτώση "έσπασε" το σερί των 15 ανοδικών συνεδριάσεων του βασικού δείκτη της ναυλαγοράς Baltic Dry Index, ο οποίος υποχώρησε, έτσι, από τα υψηλά 11 ετών (-1,7% στις 3.212 μονάδες).

"Βαρίδι" της συνεδρίασης ήταν τα capes, με το σχετικό δείκτη, Baltic Capesize Index, να "βουτά" 4,4% στις 5,167 μονάδες, ενώ με σημαντική πτώση έκλεισαν τα παράγωγα ναύλων των πλοίων για Ιούνιο και Ιούλιο. Τα μέσα ημερήσια κέρδη στη spot μειώθηκαν κατά 1.965 δολάρια, φτάνοντας τα 42.852 δολάρια.

Τα κέρδη των πλοίων παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, αλλά το ερώτημα είναι αν θα ξεκινήσει τώρα ένας κύκλος διόρθωσης από το "ξέφρενο" ράλι του προηγούμενου διαστήματος.

"Η πτώση των capes φαίνεται δραματική, αλλά στην πραγματικότητα η αγορά επέστρεψε στα επίπεδα προ τριών συνεδριάσεων" καθησυχάζουν οι αναλυτές της Breakwave Advisors. Όπως έγραψε πρόσφατα το Capital.gr, η ισχυρή ζήτηση και η βραδεία ανάπτυξη του στόλου στηρίζουν τη ναυλαγορά μακροπρόθεσμα. 

Ωστόσο, η αγορά παρακολουθεί με ανησυχία τα αυξημένα κρούσματα κορονοϊού σε χώρες - "κλειδιά", όπως η Βραζιλία και η Ινδία, και τις γεωπολιτικές εντάσεις, μετά την επιδείνωση των σχέσεων Κίνας - Αυστραλίας.

Οι μετοχές

Από το αρνητικό κλίμα της χθεσινής ημέρας δεν ξέφυγαν και οι ναυτιλιακές εισηγμένες στη Wall Street, παρά την ανοδική πορεία των τριών βασικών δεικτών του αμερικανικού χρηματιστηρίου.

Πτώση 10,15% στα 4,25% δολάρια κατέγραψε η Globus Maritime Limited, συμφερόντων της οικογένειας Φειδάκη, ενώ η Castor Maritime του Πέτρου Παναγιωτίδη διολίσθησε κατά 7,74% στα 0,41 δολάρια.

Η Navios Maritime Holdings της Αγγελικής Φράγκου κινήθηκε χαμηλότερα κατά 7,45% στα 9,07 δολάρια και η Seanergy Maritime Holdings του Σταμάτη Τσαντάνη έπεσε κατά 6,25% στα 1,05 δολάρια.

Σε αρνητικό έδαφος έκλεισαν ακόμη η Eurodry του Αριστείδη Πίττα (-3,07% στα 14,54 δολάρια), η Diana Shipping της οικογένειας Παληού (-2,11% στα 3,72 δολάρια) και η Safe Bulkers του Πόλυ Χατζηιωάννου (-1,74% στα 3,95 δολάρια).

https://www.capital.gr