Το International Chamber of Shipping (ICS) προτρέπει τη διεθνή κοινότητα να στηρίξει τη Νιγηρία στον αγώνα της κατά της πειρατείας στον κόλπο της Γουινέα.

 Οι απαγωγές ναυτικών στον κόλπο της Γουινέας αυξήθηκαν κατά 50% το 2019 Σύμφωνα με το ICS, οι πειρατές είναι "πιο τολμηροί , παίρνουν μεγαλύτερο αριθμό ομήρων ενώ τα επίπεδα βίας είναι υψηλά και θάνατοι έχουν συμβεί τόσο κατά τη διάρκεια επιθέσεων και αιχμαλωσίας ναυτικών όσο και στρατιωτικού προσωπικού". 

Να σημειωθεί ότι η Νιγηρία επεδίωξε να ανακόψει το πρόβλημα της πειρατείας στην περιοχή μέσω πρωτοβουλιών αστυνόμευσης στις θαλάσσιες ζώνες με στόχο τη βελτίωση της ασφάλειας σε όλη την ακτογραμμή της. 

Με αφορμή τις εν λόγω πρωτοβουλίες μιλώντας μετά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ICS που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο, ο Esben Poulsson, Πρόεδρος του ICS, δήλωσε:

 «Απόλυτη προτεραιότητά μας θα είναι πάντα η ασφάλεια και η ευημερία του πληρώματος. 

Είμαστε έτοιμοι και πρόθυμοι να εργαστούμε σε στενή συνεργασία με την κυβέρνηση της Νιγηρίας, και τη διεθνή κοινότητα για την προστασία των πλοίων και των πληρωμάτων τους. Οι ναυτικοί έχουν το δικαίωμα να λειτουργούν απαλλαγμένοι από το φόβο της απαγωγής ή της σύλληψης.

 Η βελτιωμένη ασφάλεια στον κόλπο της Γουινέας θα ενισχύσει επίσης τη νιγηριανή βιομηχανία. Υπάρχει μια ευκαιρία να επιδιώξουμε την αμοιβαία επωφελή συνεργασία. Καλωσορίζουμε τις προσπάθειες του Πολεμικού Ναυτικού της Νιγηρίας να ανταποκριθεί στα αναφερόμενα περιστατικά πειρατείας με την αποστολή περιπολικών σκαφών». 

Ο κ. Esben Poulsson επίσης αναφέρθηκε στη σημασία της επικοινωνίας και του συντονισμού μεταξύ των σκαφών και των αρχών. Όσο περισσότερες πληροφορίες έχουν οι εθνικές κυβερνήσεις και οι αρμόδιες αρχές για τις τάσεις της πειρατείας, είπε καταλήγοντας τόσο ισχυρότερες θα είναι οι προσπάθειες πρόληψης της πειρατείας για να σημειώσει πως η ναυτιλιακή βιομηχανία είναι έτοιμη και πρόθυμη να συνεργαστεί με όλα τα μέρη για να φέρει ένα τέλος σε αυτή την ενδημική μάστιγα για το ελεύθερο εμπόριο.

theseanation.gr