"Θέλουμε τους Δήμους και τις Περιφέρειες συμμέτοχους στην αναπτυξιακή διαδικασία αξιοποίησης των λιμανιών της πατρίδας μας"


Ρεπορτάζ Αντώνης Παντινάκης

"Εναν διαφορετικό τρόπο λιμενικης διακυβέρνησης" περιλαμβάνει η Εθνική Στρατηγική Λιμένων του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, όπως υπογράμμισε, μιλώντας στο Ηράκλειο ο αρμόδιος Υπουργός Γιάννης Πλακιωτακης.

"Θέλουμε τους Δήμους και τις Περιφέρειες συμμετοχους στην αναπτυξιακη διαδικασία αξιοποίησης των λιμανιών της πατρίδας μας" ξεκαθάρισε. "Επειδή ελέχθη τις προηγούμενες μέρες, το Υπουργείο Ναυτιλίας δεν πρόκειται να πάρει κανένα Λιμενικό Ταμείο!" πρόσθεσε. "Εμείς σε συνεργασία με τους Δήμους, σε συνεργασία με τα θεσμικά όργανα, και την ΚΕΔΕ και το Υπουργείο Εσωτερικών, θα προχωρήσουμε στη βέλτιστη δυνατή αξιοποίηση των Λιμένων της χώρας μας" δεσμεύτηκε ο κ. Πλακιωτακης.

"Η αξιοποίηση ενός λιμανιού" συνέχισε ο ίδιος "αφορά κυρίως την τοπική οικονομία, την τοπική κοινωνία. Διασφαλίζει επενδύσεις, διασφαλίζει έσοδα για το Δημόσιο και βέβαια εργασία για τον Έλληνα πολίτη. Αρα, εμείς σε συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες θα προχωρήσουμε στην αξιοποίηση των λιμανιών. Μας ενδιαφέρει να αξιοποιησουμε τις δυνατότητες του καθε λιμανιού ξεχωριστά".

Ο Λασιθιωτης Υπουργος παράτησε επίσης ότι "υπάρχουν δημοτικά Λιμενικά ταμεία τα οποία έχουν αποθέματα εκατομμυρίων ευρώ και δεν μπορούν να υλοποιήσουν ένα απλό έργο! Αυτό είναι κάτι που σαφώς μας προβληματίζει, διότι συνδέεται και με την ανταγωνιστικοτητα των λιμανιών!".

Ο κ. Πλακιωτακης εξήγησε ότι "τα Λιμενικά τέλη είναι ανταποδοτικά, άρα τα έσοδα που έχουν τα λιμάνια - είτε δημοτικά είναι αυτά, είτε κρατικά-προφανώς και πρέπει να τα επενδύουμε στην ενίσχυση της ανάπτυξης των λιμανιών, βελτίωση των υπηρεσιών, με σκοπό να αυξηθούν τα έσοδα των λιμανιών".

Έφερε μάλιστα κι ως παράδειγμα το λιμάνι του Ηρακλείου, όπου "δεν μπορείς έχεις εξοπλισμό του '80 και του '90! Αυτό σαφέστατα μας προβληματίζει".

Για την αξιοποίηση των δέκα μεγάλων Περιφερειακων λιμανιών της χώρας, ο Υπουργός Ναυτιλίας τόνισε ότι "η πολιτική κατεύθυνση είναι δεδομένη: προχωράμε το αμέσως επόμενο διάστημα σε διεθνείς διαγωνισμούς. Το λιμάνι του Ηρακλείου θα είναι από τα πρώτα που θα αξιοποιηθεί, σε συνεργασία με το ΤΑΙΠΕΔ - το οποίο σήμερα θα προχωρήσει στην εκδήλωση ενδιαφέροντος για την πρόσληψη συμβούλων (χρηματοοικονομικων, νομικών και τεχνικών) έτσι ώστε μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2020 να προχωρήσουμε σε διεθνείς διαγωνισμούς για τη βέλτιστη αξιοποίηση των δυνατοτήτων των λιμανιών της χώρας μας
cretalive.gr