Το 1821 οι Έλληνες αγωνίστηκαν για την ελευθερία και πανανθρώπινα ιδανικά . Τα ιδανικά του Αγώνα των Ελλήνων αποτυπώθηκαν στα Συντάγματα της Επιδαύρου και της Τροιζήνας. Επανήλθαν στο προσκήνιο οι δημοκρατικές διαδικασίες διακυβέρνησης, οι ατομικές ελευθερίες και δικαιώματα. Γιατί σε αυτά τα χώματα υπήρχε ο σπόρος και η βαριά κληρονομιά από τα Αρχαία Χρόνια. Πολέμησαν και γι΄ αυτά τα μάρμαρα και γι΄ αυτό που συμβόλιζαν.

Γι΄ αυτό και το τεράστιο κίνημα φιλελληνισμού. Κίνημα όχι μόνο για την υποστήριξη κάποιων ξυπόλυτων επαναστατών. Κίνημα κυρίως για την υποστήριξη των ιδεών που αυτοί αντιπροσώπευαν. Κίνημα που υπαγόρευσε η ανάγκη για φως απέναντι στο σκοτάδι του απολυταρχισμού στην Ευρώπη. Κίνημα που το επέβαλε η επιθυμία να ξεπλυθεί η ντροπή του σκοταδισμού επί αιώνες.

Η Ελληνική Επανάσταση αποτέλεσε την αρχή του τέλους του Δεσποτισμού σε όλη την Ευρώπη. Η Ελληνική Επανάσταση μεταλαμπάδευσε την φλόγα για ελευθερία και αυτοδιάθεση σε όλους τους σκλαβωμένους λαούς της και προσέφερε στέρεες βάσεις για την οικοδόμηση, την ιδεολογική θωράκιση και την με δημοκρατικές αρχές οργάνωση των κρατών στον κόσμο.

Αυτό ήταν το μήνυμα πολιτισμού και η προσφορά των εξεγερμένων «ξυπόλυτων» Ελλήνων το 1821 με το αίμα τους στον Κόσμο.

Σήμερα ποιος ο πολιτισμός και ποιο το μήνυμα που εκπέμπει η παγκόσμια κοινωνία; Τι επιστρέφει στην Ελλάδα;

Η σημερινή παγκόσμια κοινωνία έχει αναγάγει την ισχύ και το κέρδος σε υπέρτατη αρχή του σύγχρονου πολιτισμού.

Ξανά πλήρης απαξίωση στην πράξη της κοινωνίας των ανθρώπων, της κοινωνίας των πολιτών.

Οι βαρύγδουπες διακηρύξεις αποτελούν κενά λόγια και όχι πρωτοβουλίες δράσεων με επίκεντρο την ειρηνική συνύπαρξη των κρατών.

Η αλόγιστη εκμετάλλευση των φυσικών πόρων αιτία πολέμων και φυσικών καταστροφών.

Και η φύση εκδικείται….

Δυστυχώς σήμερα, ο σύγχρονος κόσμος έχει να αντιπαραβάλλει απέναντι στον πολιτισμό των επαναστατών του ‘21 τον πολιτισμό των εμβολίων όπως εύστοχα επεσήμανε η σπουδαία Ελληνίδα η κ. Ελένη Αρβελέρ…