Του Θάνου Σωτήρη

Προβληματισμό και ερωτήματα, μετέφεραν χθες αργά το βράδυ στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας, στο astinomiko.gr, σχετικά με την απόφαση της νέας πολιτικής ηγεσίας Προστασίας του Πολίτη, να ματαιώσει τον διαγωνισμό για την προμήθεια των νέων ηλεκτρονικών ταυτοτήτων ασφαλείας.

Απόφαση η οποία ανακοινώθηκε στις 22.24 το βράδυ, με μια ολιγόλογη ανακοίνωση που αναφέρει:

«Ματαιώνεται στο παρόν στάδιο η διαγωνιστική διαδικασία προμήθειας ταυτοτήτων και λοιπών εγγράφων ασφαλείας, προκειμένου ο σχετικός διαγωνισμός να επαναπροκηρυχθεί με νέες προδιαγραφές, ώστε τα νέα έντυπα ταυτότητας να περιλαμβάνουν πέραν των στοιχείων ταυτότητας και όλα τα αναγκαία στοιχεία για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση. Με τη νέα αυτή ηλεκτρονική «κάρτα του πολίτη» η επικοινωνία και οι συναλλαγές με το δημόσιο, τις εθνικές και διεθνείς κρατικές Αρχές θα απλοποιηθούν σημαντικά. Οι πολίτες θα απολαμβάνουν, λόγω διαλειτουργικότητας, ασφαλείς, φιλικές και αξιόπιστες υπηρεσίες χωρίς περιττές, γραφειοκρατικές και χρονοβόρες διαδικασίες».

Από την ανακοίνωση κάποιος καταλαβαίνει ότι η νέα Κυβέρνηση επιθυμεί να εντάξει στην ταυτότητα αυτή ασφαλιστικά, φορολογικά, πιθανόν και άλλα στοιχεία των πολιτών.

Τα στελέχη όμως της Κατεχάκη που μίλησαν στο astinomiko.gr, θέτουν μια σειρά από συμπτώσεις που προηγήθηκαν αυτής της νυχτερινής ανακοίνωσης. Όπως μας τόνισαν, στις 13 Ιουλίου, τέσσερις ημέρες μετά την ανάληψη του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη από τους Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και Λευτέρη Οικονόμου, υπήρξε δημοσίευμα στον Τύπο, σύμφωνα με το οποίο, μία από τις πολυεθνικές εταιρίες που συμμετείχαν στον διαγωνισμό κατήγγειλε επισήμως ότι οι προδιαγραφές ασφαλείας είχαν διαρρεύσει και πως δέκα μήνες πριν από την προκήρυξή του είχε λάβει από την ελληνική εταιρεία-μεσάζοντα e-mail στο οποίο υποστήριζε ούτε λίγο ούτε πολύ ότι, χάρη στις γνωριμίες της στο εσωτερικό της ΕΛ.ΑΣ., είχε πρόσβαση στις εμπιστευτικές προδιαγραφές του διαγωνισμού. Μετά την προκήρυξη, τον περασμένο Απρίλιο, η εταιρία διαπίστωσε ότι πράγματι αυτά ήταν μέρος των προδιαγραφών.

Στο ίδιο δημοσίευμα όμως, τονίζουν τα συγκεκριμένα στελέχη της Κατεχάκη, μεταφέρονται απαντήσεις αξιωματούχων του υπουργείου και του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ., που απέδωσαν  τα παραπάνω σε «πόλεμο» συμφερόντων μεταξύ των εταιρειών. Επιπλέον, σύμφωνα με το δημοσίευμα, επισήμαναν ότι εφάρμοσαν στο ακέραιο όλες τις διαδικασίες για να εξασφαλίσουν το αδιάβλητο του διαγωνισμού, και πως οι προδιαγραφές που διακινήθηκαν μεταξύ των εταιρειών δεν ήταν οι πλέον ευαίσθητες, καθώς υπήρχαν και άλλες, άκρως απόρρητες, που ουδέποτε διέρρευσαν πριν από την ώρα τους στις ενδιαφερόμενες εταιρείες.

Εδώ λοιπόν τίθεται το ερώτημα από στελέχη της Κατεχάκη: γιατί τελικά ματαιώθηκε ο διαγωνισμός, με μια ανακοίνωση που διανεμήθηκε αργά το βράδυ; Γιατί πράγματι επαναπροσδιορίστηκαν οι απαιτήσεις στις προδιαγραφές, λόγω διαβλητότητας που καταγγέλθηκε, λόγω «πολέμου συμφερόντων εταιριών», ή γιατί υπάρχουν και νέοι «παίχτες» που θέλουν να μπουν στο παιχνίδι των 515 εκατομμυρίων ευρώ, ποσό που με τα νέα δεδομένα αναμένεται να αυξηθεί.

Εμείς καταγράφουμε όλα τα δεδομένα και τους προβληματισμούς που μας μεταφέρθηκαν, χωρίς να τα υιοθετούμε, και παρακολουθούμε την εξέλιξη της …νυχτερινής ματαίωσης, αλλά και της αναμενόμενης προκήρυξης του νέου διαγωνισμού.

UPDATE: Δήλωση για την ματαίωση του διαγωνισμού δημοσιοποίησε σήμερα και η πρώην Υπουργός ΠτΠ,      προκαλώντας περισσότερα ερωτήματα.

Διαβάστε την δήλωση της κ. Γεροβασίλη ΕΔΩ.

astinomiko.gr