Το bloko.gr δεν έκρυψε ποτέ την εκτίμηση του στο πρόσωπο του κ. Τσουβάλα, για το σύνολο της περιόδου που άσκησε τα καθήκοντα του ως αρχηγός της ΕΛΑΣ. Σε μια
μακρά περίοδο δημοσιονομικής ένδειας και ακραίου μονεταρισμού, προώθησε σχέδια και διατάγματα με σκοπό την "τεθλασμένη" αρωγή του αστυνομικού προσωπικού σε προβλήματα ακόμη και οικογενειακής φύσης (διακοπές, άδειες κοκ).


Δεν φοβήθηκε ποτέ τη δύναμη της στατικής καρέκλας της Κατεχάκη και οι περισσότεροι από τους αστυνομικούς τον είδαν κοντά τους ακόμη και στις ακριτικές περιοχές της χώρας, με στόχο και αυτοσκοπό την ενίσχυση του ηθικού σε μια καταπονημένη για την αστυνομία εποχή. Το σημαντικότερο κεφάλαιο ωστόσο για ν' αναδειχθούν οι αρετές του κ. Τσουβάλα, ήταν η μίνι περίοδος αρχηγείας του κ. Ανδρικόπουλου. Τα μεγέθη δεν αντέχουν σε συγκρίσεις.

Διαβάζουμε διάφορα σχόλια, δεν θα τα πούμε κακοπροαίρετα αλλά βασισμένα περισσότερο στην ημιμάθεια ως απότοκο προϊόν της εσφαλμένης ενημέρωσης, για τις ευθύνες του στην εθνική τραγωδία του Ματιού. Άσχετα αν ο πρώην αρχηγός συγκαταλέγεται μεταξύ των ελαχίστων που απαλλάχθηκε των κατηγοριών. Άσχετα με το γεγονός ότι εάν δεν υπήρχε η αστυνομία στο Μάτι και δεν έκανε ότι έκανε, οι νεκροί με μαθηματικά υπολογισμένη ακρίβεια θα ξεπερνούσαν τους 1.000. Όμως ότι σώθηκε και διασώθηκε δεν συνυπολίγεται ούτε συνεκτιμάται. Αυτό που μένει είναι τα 102 τραγικά θύματα.

" Άσφαλτος" ο Τσουβάλας. Φυσικά και όχι. Πρέπει όμως να συνυπολογιστούν και να συνεκτιμηθούν μέρα με την ημέρα τα αγκάθια της περιόδου που έπτρεπε κι απαιτούνταν να εξαχθούν με νηφαλιότητα και διπλωματική ευελεξία. Αποστρατεύθηκαν στην περίοδο του άξιοι αξιοωματικοί; Αναμφίβολα ναι. Πρέπει όμως να συνεκτιμηθεί πόσοι διασώθηκαν κι αυτό το είδαμε στις έκτακτες και τακτικές κρίσεις του απελθόντος δεκαμήνου. Το bloko.gr θεωρεί αμετροέπεια να γίνεται λόγος για πράσινους, ροζ και βένετους αξιωματικούς.

Κι εδώ ακριβώς εισέρχεται το κεφάλαιο Χρυσοχοΐδη. Ο πρώτος υπουργός δημόσιας τάξης που εισήγαγε το 1999 καινοφανείς για την ΕΛΑΣ όρους αξιολογικής αξιοκρατίας. Άσχετα με το εάν στη δεύτερη θητεία του συνέθλιψε την εικόνα του. Όμως ο θυελλώδης Χρυσοχοΐδης που βλέπουμε, φαίνεται ότι καρμπόν της πρώτης θητείας του. Σκληρός όπου και με όποιους πρέπει, πραγματικό τρεχαντήρι κι αποτελεσματικός στη διαχείριση κι εξεύρεση λύσεων για τα προβλήματα. Το θέμα είναι να βρει ισορροπίες με τον κ. Κουμουτσάκο και την ιδιότητα του επισπεύδοντος για το μεταναστευτικό.

Η τρίτη μεγάλη ευκαιρία ακούει στο όνομα Μιχάλης Καραμαλάκης. Ο νέος αρχηγός, ξεκινά τη θητεία του έχοντας ως κληρονομιά τη θητεία του κ. Ανδρικόπουλου που κρίθηκε κι αξιολογήθηκε και όπως το 1999 που Χρυσοχοΐδης και Γεωργακόπουλος είχαν αναλάβει την βαριά ευθύνη ανάραξης της αστυνομίας, έτσι και σήμερα Χρυσοχοΐδης, Καραμαλάκης και Τσουβάλας ο οποίος γνωρίζει καλύτερα από τον οποιονδήποτε πρόσωπα και καταστάσεις, θα κληθούν να επαναλάβουν το ίδιο δύσκολο αλλά όχι ακατόρθωτο έργο.

Αρκεί να γνωρίζουν ότι και οι ίδιοι θα κριθούν. Και η αποτίμηση του αποτέλεσματος στις αρχές του καλοκαιριού του 2020 θα δείξει τί πέτυχαν, τί αξίζουν και πόσοι από αυτούς θα συνεχίσουν.του Γιώργου Καραϊβάζ 

bloko.gr