Για τον αγαπημένο του φίλο Λαυρέντη Μαχαιρίτσα τραγούδησε χθες ο Γιάννης Ζουγανέλης, κλείνοντας τη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Θρόμβωσης στις 13 Οκτωβρίου.

«Η θρόμβωση πήρε πριν από λίγο καιρό έναν πολύ αγαπημένο μας άνθρωπο, τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, που όλοι έχουμε ερωτευτεί, σιγοτραγουδήσει, γελάσει, κλάψει με τα τραγούδια του», επισήμανε ο Δημήτρης Ρίχτερ, καρδιολόγος, πρόεδρος του Ινστιτούτου Μελέτης και Εκπαίδευσης στη Θρόμβωση και την Αντιθρομβωτική Αγωγή (ΙΜΕΘΑ).

«Από καρδιάς» το τραγούδι που έγραψε ο Γιάννης Ζουγανέλης για την καρδιά, από την οποία, όπως είπε, έχει χάσει πολλούς φίλους γιατί την αμέλησαν. Και «είναι τεράστια αφέλεια απέναντι στη ζωή να μην την προσέχει κανείς», ανέφερε ο ηθοποιός.

Η καρδιά κρύβει σημάδια, να τα ακούς,

κρύβει έρωτες, αγάπες, πολεμά με τους παλμούς,

έχει νότες, έχει στίχους, κρύβει μέσα μουσικές,

την προσέχεις, τη φροντίζεις μη φαλτσάρουν οι χορδές

Ενας στους τέσσερις ανθρώπους παγκοσμίως πεθαίνει από αιτία που σχετίζεται με τη θρόμβωση. Μία στις τρεις θανατηφόρες καρδιαγγειακές νόσους σχετίζονται με τη θρόμβωση. Η θρόμβωση είναι η πρώτη αιτία ενδονοσοκομειακής θνητότητας, που μπορεί όμως να προληφθεί. Εξι στις δέκα περιπτώσεις θρόμβωσης προκύπτουν κατά τη διάρκεια ή μετά από νοσηλεία. Οι αριθμοί που παρουσίασε ο πρόεδρος του ΙΜΕΘΑ είναι αμείλικτοι.

Ο κίνδυνος θρόμβωσης, εξήγησε ο Δ. Ρίχτερ, οδηγείται και τροποποιείται από παράγοντες κινδύνου όπως χειρουργική επέμβαση, νοσηλεία, λοίμωξη και γενετικές διαταραχές της πήξης, από παράγοντες που σχετίζονται με τον καρκίνο, συμπεριλαμβανομένων του τύπου, της ιστολογίας και του σταδίου της κακοήθειας, της θεραπείας του καρκίνου και ορισμένων βιολογικών δεικτών.

Εάν κάποιος πάσχει από καρκίνο, έχει μεγαλύτερη πιθανότητα να πάθει θρόμβωση και πιο συγκεκριμένα εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση, εξήγησε ο πρόεδρος του ΙΜΕΘΑ. Η Φλεβική Θρομβοεμβολική Νόσος (ΦΘΝ) ή Φλεβική Θρομβοεμβολή είναι μια συνηθισμένη επιπλοκή σε ασθενείς με καρκίνο, αφού τα δεδομένα δείχνουν ότι οι καρκινοπαθείς έχουν τέσσερις φορές υψηλότερο κίνδυνο από τον γενικό πληθυσμό να παρουσιάσουν θρόμβωση.

Ορισμένοι δε τύποι καρκίνου, για αδιευκρίνιστους μέχρι σήμερα λόγους, σχετίζονται με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης της Φλεβικής Θρομβοεμβολικής Νόσου. Αυτοί είναι ο καρκίνος των πνευμόνων, των νεφρών, των γεννητικών οργάνων, του εγκεφάλου, του παγκρέατος και το λέμφωμα.

Μεγαλύτερος κίνδυνος

Ενα φλεβικό θρομβωτικό επεισόδιο σε έναν ασθενή με καρκίνο έχει σοβαρές συνέπειες καθώς ο κίνδυνος υποτροπιάζουσας θρόμβωσης, ο κίνδυνος αιμορραγίας κατά τη διάρκεια της αντιπηκτικής ενέργειας και τα ποσοστά νοσηλείας αυξάνονται και ο χρόνος επιβίωσης μειώνεται.

«Η θνησιμότητα καρκίνου και καρδιοπαθειών έχει ένα κοινό παθοφυσιολογικό μονοπάτι. Τα καρδιαγγειακά νοσήματα εμφανίζονται με έντονο και πολλές φορές θανατηφόρο τρόπο (έμφραγμα, εγκεφαλικό) μετά τη δημιουργία θρόμβου στα αγγεία μας συνεπεία των παραγόντων κινδύνου και ο καρκίνος μάς σκοτώνει πολλές φορές μέσα από τη θρόμβωση την οποία ο ίδιος ως ασθένεια προκαλεί», σημείωσε.

Ενώ δεν είναι γνωστοί όλοι οι παράγοντες, τέσσερις είναι οι βασικοί που επηρεάζουν την πιθανότητα εμφάνισης θρόμβου αίματος σε έναν ασθενή: η εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση, ο τύπος καρκίνου που διαγιγνώσκεται, ο τρόπος θεραπείας και το επίπεδο φυσικής δραστηριότητας του ασθενούς.

Ο ασθενής θα πρέπει να επικοινωνήσει άμεσα με τον γιατρό του, τόνισε ο Δ. Ρίχτερ, εάν μετά την εμφάνιση θρόμβου σε κάποιο πόδι έχει πόνο, εφίδρωση, συμπεριλαμβανομένων του αστραγάλου ή του πέλματος, και αύξηση της θερμοκρασίας τοπικά, ερυθρότητα ή εμφανή αλλοίωση του χρώματος, ευαισθησία και οίδημα (πρήξιμο) και διευρυμένες ή τραυματισμένες φλέβες.