Της Ανθής Αγγελοπούλου

Σύμφωνα με μια ανασκόπηση 110 μελετών, στις οποίες οι επιστήμονες εξέτασαν τους τροποποιήσιμους παράγοντες που συμβάλλουν στην υγεία ή όχι του κατώτερου ουροποιητικού, διαπιστώθηκε ότι μια διατροφή υψηλής θερμιδικής αξίας, υψηλή σε άμυλο και κόκκινο κρέας συσχετίζεται ασθενώς με κίνδυνο εμφάνισης καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη, ενώ, ένα διαιτολόγιο χαμηλών θερμίδων, υψηλό σε λαχανικά (ειδικά όσα ανήκουν στο γένος Άλλιο, π.χ. κρεμμύδι και σκόρδο), υψηλής περιεκτικότητας σε πολυακόρεστα λιπαρά και χαμηλό σε κορεσμένα λιπαρά σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης υπερπλασίας του προστάτη.

Επιπροσθέτως, οι μελέτες που εστίασαν στα μικροθρεπτικά συστατικά έδειξαν ότι η καροτίνη δρα προστατευτικά, σε αντίθεση με τον ψευδάργυρο. Διαπιστώθηκε, ωστόσο, ότι από τα τρέχοντα στοιχεία δεν μπορεί να υπάρξει σαφής συσχετισμός μεταξύ μεμονωμένων διατροφικών συστατικών και συμπτωμάτων του κατώτερου ουροποιητικού.

Επίσης, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι η πρόσληψη υγρών επηρεάζει τη συχνότητα αλλά και την επιτακτική ούρηση τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες και η σχέση αυτή είναι δε αμφίδρομη. Τα στοιχεία υποστηρίζουν τη μείωση των υγρών για τη διαχείριση της επιτακτικής ούρησης. Ωστόσο, δεδομένων των ενδεχόμενων κινδύνων από την αφυδάτωση, η σύσταση για μείωση της λήψης υγρών κατά 25%, εφόσον δεν καταναλώνεται λιγότερο από 1 L/ημέρα, είναι λογική. Από την ανασκόπηση δεν φάνηκε η πρόσληψη υγρών να επηρεάζει ή να προκαλεί ακράτεια ούρων και νυκτουρία. Επιπλέον, δεν κατέστη σαφής η σχέση μεταξύ της πρόσληψης υγρών και καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη.

Όσον αφορά στην πρόσληψη καφεΐνης, υπάρχουν αλληλοσυγκρουόμενα συμπεράσματα για την επίδρασή της στην εμφάνιση καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη και νυκτουρίας. Παρότι οι περισσότερες έρευνες περιορίζονταν στην κατανάλωση καφέ και όχι στην κατανάλωση καφεΐνης, φαίνεται ότι ο καφές δεν επιφέρει νυκτουρία σε άνδρες ή γυναίκες, το τσάι όμως ενδεχομένως να αυξάνει λίγο τον κίνδυνο στις γυναίκες που πίνουν τρία ή περισσότερα φλιτζάνια τσάι καθημερινά.

Αναφορικά με την κατανάλωση αλκοόλ, οι επιστήμονες αποφάνθηκαν ότι μία μέτρια κατανάλωση μειώνει τον κίνδυνο για καλοήθη υπερπλασία του προστάτη, όπως άλλωστε και τα υπόλοιπα συμπτώματα του κατώτερου ουροποιητικού. Ωστόσο, η πρόσληψη αλκοόλ πάνω από το συνιστώμενο κατώτατο όριο υγιεινής κατανάλωσης σχετίζεται με επιδείνωση των συμπτωμάτων του κατώτερου ουροποιητικού στους άνδρες.

Τα αποτελέσματα αυτά συμφωνούν με τη σύσταση επίσημων οργανισμών σχετικά με την κατανάλωση οινοπνεύματος από άνδρες (δύο ποτά ή λιγότερα/ημέρα). Αντίθετα, δεν βρέθηκαν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η αποφυγή αλκοόλ μειώνει τον κίνδυνο για συμπτώματα του κατώτερου ουροποιητικού στις γυναίκες.

Τέλος, τα στοιχεία για το συσχετισμό της χρήσης καπνού και των συμπτωμάτων του κατώτερου ουροποιητικού δεν είναι επαρκή όπως επισημαίνουν οι ερευνητές. Κάτι λίγα δείγματα όμως, δείχνουν να υπάρχει μια θετική συσχέτιση μεταξύ του καπνίσματος και της συχνότητας ούρησης στις γυναίκες.

Όπως μας εξηγεί ο χειρουργός ουρολόγος, MD, MSc, DIC (Imperial College), PhD, FEBU, Αs. Member European Association of Urology Guidelines Office Δρ. Μάρκος Καραβιτάκης, η

ούρηση περισσότερες από οκτώ φορές σε 24 ώρες, με περισσότερες από μία από αυτές τις επισκέψεις να σημειώνονται τη νύχτα, δεν θεωρείται φυσιολογική.

Όμως, όπως είπε, δεν υπάρχει μεγάλος αριθμός στοιχείων από τα οποία θα μπορούσε να εδραιωθεί κάποια απόλυτη σχέση μεταξύ των διατροφικών συνηθειών, της επίδρασης του καπνίσματος και της πρόσληψης υγρών, καφεΐνης και αλκοόλ, με τα συμπτώματα του κατώτερου ουροποιητικού. Ωστόσο, οι μέχρι στιγμής μελέτες δείχνουν ότι η αυξημένη πρόσληψη υγρών επηρεάζει τη συχνότητα και την επιτακτική ούρηση και ότι η μέτρια πρόσληψη αλκοόλ μειώνει τον κίνδυνο για εμφάνιση καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη και άλλων συμπτωμάτων του κατώτερου ουροποιητικού.

naftemporiki.gr